Mobiili.fin testasttavaksi saapui tällä kertaa HTC:n tuorein lippulaivaälypuhelin HTC One (M8):n. Se on teknisten ominaisuuksien puitteissa pitkälti vastaava laite kuin kilpailijansa, mutta erottautuu metallisella rakenteellaan ja erikoisella tuplakameralla. Nyt arvostelumme ensimmäisessä osassa pureudumme One (M8):n hienoon designiin ja yleiseen käyttökokemukseen. Toisessa osassa käymme läpi kameran vertailtuna kilpailijoihinsa ja kolmannessa osassa kerromme laajan yhteenvedon laitteesta ja käyttöliittymästä sekä vertailemme puhelinta esimerkiksi Samsung Galaxy S5:een.
Näin alkuun kuitenkin HTC One (M8):n tekniset ominaisuudet:
- Viiden tuuman Full HD Super LCD3 -kosketusnäyttö, jonka pikselitiheys yltää 441 pikseliin asti
- Qualcommin Snapdragon 801 -järjestelmäpiiri 2,3 gigahertsin taajuudella
- Kaksi gigatavua RAM-muistia ja 16 tai 32 gigatavua tallennustilaa
- MicroSD-muistikorttipaikka tukee muistikortteja 128 gigatavuun asti
- Neljän megapikselin tuplakamera, jonka tukena kaksois-LED-kuvausvalo
- Viiden megapikselin etukamera Full HD -videotallennuksella
- Käyttöjärjestelmänä Android 4.4 KitKat HTC:n Sense 6.0 -käyttöliittymällä
- Akun koko: 2 600 milliampeerituntia
- Mitat: 146,4 x 70,6 x 9,4 millimetriä
- Paino: 160 grammaa
- Hinnat alkavat noin 650 eurosta
Design
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lienee sanomattakin melko selvää, että HTC One (M8):n parhaita valttikortteja on sen hieno metallinen design. Laite on viimeistelty ja se istuu käteen todella hyvin. One (M8):n on yksi parhaimman tuntuman omaavista puhelimista, mitä olen pidellyt kädessäni. Kaareva takakuori istuu käteen, harjattu alumiini on miellyttävän tuntuinen ja One (M8):n ei ole aivan liian suuri käteen. Puhelin ei nitise väänneltäessä, vaan kyseessä on todella jämäkkä paketti, joka on suunniteltu hyvin.
Näppäinten asettelussa HTC ei ole kuitenkaan onnistunut yhtä hyvin kuin rakenteessa. Lukitusnäppäin sijaitsee laitteen ylälaidassa ja äänenvoimakkuuden säätönäppäimet puhelimen oikeassa laidassa. Äänenvoimakkuuden säätönäppäimet ovat sijoitettu suht mukavaan paikkaan ja käden asentoa ei tarvitse turhaan muuttaa, kun äänenvoimakkuutta säätää. Näppäimissä on muutenkin hyvä tuntuma, eivätkä näppäimet ole tunnottomia. Lukitusnäppäimen sijoittaminen ylälaitaan ei ole kuitenkaan ainakaan omaan mieleeni. Tämä lienee myös mielipideasia, mutta itse en pidä siitä, että käden asentoa pitää muuttaa, kun lukitusnäppäintä painaa. Esimerkiksi Sony Xperia Z2:ssa tai Lumia 920:ssa näppäinten sijoittelu on huomattavasti parempi.
Testiin saamamme HTC One (M8) on väriltään harmaa. Sen ohella puhelin on saatavilla hopeisena ja kultaisena. Metallin käytössä on myös pieni haittapuoli. Saamamme HTC One (M8) oli ollut jo aiemmin jollain testissä ja laitteen takaosassa oli pieni naarmu, jonka alta paistoi pieni siivu enemmän hopeisen väristä metallia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vaikka HTC One (M8) ei ole fyysisiltä mitoiltaan pienin viisituumainen älypuhelin, ei se ole liian suuri käteen. Vaikka yhdellä kädellä käyttö ei ole mitään herkkua joka tilanteessa, pääasiassa hommat hoituvat ongelmitta.
Saimme HTC One (M8):n lisäksi testiin Dot View -lisäkuoren, jonka läpi saa tietoja pienten pisteiden kautta. Lukitussa tilassa kaksoisnapautuksella saa näkyviin kellon ja paikkakunnalla olevan sään. Se näyttää ennustetun lämpötilan sekä mahdollisen pilvisyyden tai sateen. Dot View -lisäkuori oli miellyttävä kokemus ja se oli yllättävän hyödyllinen. Sen kanssa pystyi vastaamaan puheluun ilman kuoren avaamista. Kuoressa luki kuka soittaa ja pyyhkäisemällä ylös tai alas pystyi puheluun vastata tai sitten hylätä puhelun. Kannen ylä- ja alalaidoissa oli kokonaisia reikiä, joiden avulla puhuminen onnistui. Kun käyttäjä puhuu puhelua, Dot Viewiltä näkyy henkilön nimi kenen kanssa puhuu ja aika, kuinka kauan on puhunut. Jos HTC One (M8):n päättää ostaa, Dot View on mitä mainion lisävaruste itse laitteelle.
Näyttö
HTC One (M8):n näyttö on toteutettu Super LCD3 -tekniikalla ja näyttö omaa pikseleitä 1920×1080 kappaletta. Näyttö on kokonaisuudessaa todella hyvä. Se on tarkka, se toistaa värit hyvin ja kirkkauskin on pääasiassa täysin riittävä. Kirkkaassa auringonvalossa voi tulla pieniä ongelmia luettavuuden kanssa, mutta pääasiassa ongelmia ei ole.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
LCD -näytöksi mustan taso on yllättävän hyvä. Ei se tietenkään AMOLED-näytöille pärjää, mutta joka tapauksessa se on todella tumma. Muutenkin värit toistuvat näytöllä mukavasti ja hyvin luonnollisina. Värit eivät ole yliampuvia kuten Samsungin Galaxy S5:ssä.
Viiden tuuman näyttö on kokonaisuudessaan kiitettävä – niin kuin osaa odottaakin näin kalliilta älypuhelimelta. Se vastaa kosketukseen hyvin eikä muutenkaan näytön kanssa ollut ongelmia testin aikana.
Käyttökokemuksia
HTC One (M8):n kanssa ei tullut suurempia ongelmia testijakson aikana. Parin jämähdyksen ohella ei suurempaa hidastelua ollut havaittavissa. Jämähdykset tapahtuivat raskaamman käytön aikana, mutta ne kestivät vain muutaman sekunnin, joten suuresta ongelmasta ei voi puhua. Kokonaisuudessaan suorituskyky oli mielestäni parempi kuin Samsung Galaxy S5:n kohdalla. Normaalissa käytössä HTC:n käyttöliittymä ei jämähdellyt tai hidastellut – kaikki toimi niin kuin pitääkin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlen Chrome -selaimen kanssa ajoittaista tökkimistä oli huomattavissa. En kuitenkaan tiedä, onko ongelma itse laitteella vai Chrome -selaimella. Sama selain kuitenkin toimi moitteettomasti LG G2 -älypuhelimella.
HTC One (M8):n epämiellyttävimpiä asioita oli sen ajoittainen kuumentuminen. Perusasioissa se ei tietenkään kuumene, mutta raskaamman käytön alla metallinen kuori lämpenee todella paljon. Kerran pelasin Real Racing 3 -peliä samalla, kun internet-jakaminen oli päällä. Tämä aiheutti todella voimakkaan kuumentumisen laitteessa, jonka seurauksena lopetin pelaamisen ettei One (M8) olisi kuumentunut liikaa.
HTC One (M8):n 2 600 milliampeeritunnin akusta riittää virtaa helposti yhdelle päivälle – pienellä säästelyllä parhaimmillaan kahdeksikin. Peruskäytössä, johon kuuluu WhatsApp/normaalia viestittelyä, musiikin kuuntelua, internet-selailua, satunnaisten kuvien räpsimistä ja videoiden katselua, akun varaustila illalla näyttää 25-40 prosenttia. Itse laitoin HTC One (M8):n joka ilta lataukseen yhtä iltaa lukuunottamatta, jolloin kokeilin, kestääkö akku kahta päivää – säästelyllä kesti.
Seuraavassa osassa pureudumme HTC One (M8):n kameraan ja vertailemme sitä muiden valmistajien älypuhelimiin. Samalla kerromme, mitä hyötyä tuplakamerasta oikeasti on. Jos HTC One (M8):sta ilmeni jotain kysyttävää, kysy se alla kommenteissa. Vastaamme parhaamme mukaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »