Helsingissä pidettiin tänään Surface Pro 3 -esittelytilaisuus, ja Mobiili.fi oli luonnollisesti paikalla. Tilaisuudessa käytiin läpi laitteen tärkeimpiä ominaisuuksia, esiteltiin erilaisia käyttötapoja sekä tarjottiin mahdollisuus kokeilla laitteen käyttöä itse. Tässä artikkelissa käydään läpi esittelyn saldoa ja ensikosketuksen herättämiä ajatuksia.
Perusominaisuudet
Esillä ollut Surface Pro 3 on tällä hetkellä tiettävästi ainoa Suomessa oleva kappale. Kyseessä ei ollut myyntiversio vaan esittelykappale, joka kuitenkin vastaa lähes täysin kuluttajille elokuusta eteenpäin toimitettavia laitteita. Esittelykappale sisälsi Intel Core i5 -suorittimen ja 4 gigaa RAM-muistia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ensimmäisenä läpi käytiin laitteen tärkeimmät, jo tutut ominaisuudet, kuten vapaasti 150 asteeseen asti kääntyvä seisontatuki, Type Coverin magneettinen kiinnittyminen laitteen alalaitaan ja OneNoten avaaminen milloin vain uuden kynän nappia painamalla. Viimeisessä huomionarvoista on siis se, ettei laitteen lukitusta tarvitse avata, minkä ansiosta muistiinpanoja pääsee tekemään nopeasti. Kun muistiinpano on valmis, uusi kynäpainikkeen painallus tallentaa sen kovalevylle – ja pilveen, jos automaattinen synkronointi on käytössä. OneNotessa voi myös piirtää erilaisten dokumenttien, kuten Excel-taulukoiden, päälle.
Surface Pro 3:n 800 gramman painoa verrattiin tilaisuudessa sekä paksuun paperilehtiöön että kevyeen, mutta silti 1,35 kilogrammaa painavaan MacBook Airiin. Vertaus on siinä mielessä osuva, että näiden kahden välimaastoon laite tähtää myös toiminnallisesti. Kompromisseja on tietysti tehty molempiin suuntiin, mutta silti merkittävän vähän verrattuna useimpiin hybridilaitteisiin.
Raskaampaa työskentelyä
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Esittelyn toisessa osassa graafikko Toni Halonen näytti, kuinka hänen päivätyönsä hoituisivat Surface Pro 3:lla. Halonen esitteli sekä valmiita että vaiheessa olevia töitään ja muokkasi esimerkin vuoksi joitain kuvatiedostoja. Samalla hän siirtyi edestakaisin monien raskaiden ohjelmien välillä, kuten Adobe Photoshopin ja Illustratorin, eikä Surface Pro 3 hidastellut lainkaan. Laskentavoimaa Intel Core i5:n tai i7:n sisältävistä Surface Pro 3:sta siis selvästi löytyy.
Kynätuntumastakaan Halosella ei tuntunut olevan valittamista. Tällä hetkellä Halonen käyttää työssään ammattilais-piirtotasoa ja vaikka Surface Pro 3:n näytön pinnassa oli hieman erilainen tuntuma, vaikutti graafikko laitteeseen tyytyväiseltä. Lisäksi Halonen totesi, että piirtäminen tuntuu paremmalta kuin Surface Pro 2:ssa.
Ensimmäinen käyttökokemus
Tilaisuuden lopuksi pääsin lyhyesti kokeilemaan Surface Pro 3:n käyttöä itse. Windows 8.1:n hienouksiin tai arkikäytössä mahdollisesti ilmeneviin ongelmiin ei luonnollisesti tällaisessa tilanteessa pääse käsiksi. Joudumme siis keskittymään lähinnä niihin puhutuimpiin ominaisuuksiin, joista useimmat yllättivät kyllä positiivisesti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ensinnäkin, Surface Pro 3 on todella komea laite, jossa laatu näkyy ja tuntuu. Sitä on miellyttävä pitää kädessä ja alusta lähtien on selvää, ettei laitetta välttämättä tarvitse kohdella täysin silkkihansikkain. Vasta pidempi käyttökokemus paljastaa, miten laite kestää aikaa ja arkikäyttöä, mutta tässä vaiheessa veikkaisin elinkaarten olevan varsin kiitettäviä.
Type Coverin kanssakaan Surface Pro 3 ei paina kuin kilon verran, eli se kulkee helposti mukana. Pelkässä tablettikäytössä laite on toki moniin puhtaisiin tablettikokemuksiin verrattuna hieman painava, mutta ei missään nimessä mahdoton käyttää. Uuden 3:2-kuvasuhteen ansiosta tabletti istuu myös kivasti käteen sekä vaaka- että pystyasennossa.
Piirtäminen ja käsin kirjoittaminen onnistuvat nekin näppärästi, koska kynää käytettäessä laite lukitsee näytön muualta. Esimerkiksi kämmenen lepuuttaminen näytöllä ei siis sotke tehtävää työtä. Paineherkkyys mahdollistaa saumattomasti sekä ohuen että paksun jäljen tekemisen. Ihan kevyimpiä vetoja laite ei tosin rekisteröinyt, mutta tähän saattavat vaikuttaa myös käytetty sovellus ja kynän asento.
Mahdollisesti parasta Surface Pro 3:ssa on selvästi uusi seisontatuki. Sen sarana tuntuu todella vahvalta ja luotettavalta. Vapaa asennon valinta tuo rutkasti lisää käytettävyyttä ja auttaa myös tabletti-näppäimistö-yhdistelmän sylikäytössä. Olin itse asiassa positiivisesti yllättynyt, kun laskin laitteen tuossa asetuksessa syliini. Vaikka seisontatuen käyttö sulkee joitain perinteisen kannettavan mahdollistamia asentoja pois, pysyy laite silti oikein mukavasti sylissä. Lisäksi yllätyin siitä, kuinka napakasti Type Cover kiinnittyy laitteeseen. Sekä pääkiinnitys että näppäimistöä kohottava lisäkiinnitys tarttuvat tiukasti kiinni ja tekevät paketista luotettavan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Läppäreiden korvaamiseen pyrkivälle laitteelle näppäimistö on luonnollisesti elintärkeä. Surface Pro 3:n uusittu Type Cover on tässä suhteessa kohtalainen tuote. Edellä mainitut magneetit parantavat näppäimistön käytettävyyttä ja tukevuutta huomattavasti, ja painikkeiden tuntuma on varsin hyvä. Type Cover on kuitenkin niin ohut, että se antaa aavistuksen verran periksi sormien alla. Tältä osin jäädään siis jälkeen perinteisten kannettavien näppäimistöistä, jotka ovat luonnollisesti tukevampia ja tarjoavat painikkeissaan hieman enemmän vastusta. Toivoton kirjoituskokemus ei missään nimessä ole, mutta ammatikseen pitkiä artikkeleita kirjoittavat saattaisivat ainakin työpöytä-käytössä kaivata ulkoista näppäimistöä.
Milloin ja mistä sitä saa?
Surface Pro 3:n voi halutessaan ennakkotilata Microsoftin verkkokaupasta. Hinnat vaihtelevat versiosta riippuen 819 eurosta aina 1999 euroon asti. Tarkat mallivaihtoehdot ja niiden hinnat voit tarkistaa täältä.
Toimitukset kuluttajille tehdään Microsoftin mukaan elokuussa ja mikäli toimituksen testikappale saapuu ajoissa, pyrimme julkaisemaan kattavan arvostelun hyvissä ajoin ennen sitä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »