Xperia Z2 -arvostelumme kolmannessa osassa perehdymme SmartBand-aktiivisuusrannekkeeseen, jota yhtiö jakaa tällä hetkellä kaupanpäällisiksi Sony Xperia Z2:n ostajille.
Arvostelumme ensimmäisessä osassa katsastimme hieman itse Xperia Z2:n designia sekä kerroimme yleiset ensikokemukset laitteesta. Samalla kävimme läpi eroja kilpakumppaneihin. Toisessa osassa kerroimme Xperia Z2:n kamerasta ja vertailimme sitä Samsungin ja LG:n lippulaivaälypuhelimiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sony SmartBand on todella pieni ja myös varsin mitäänsanomaton ranneke. Mustasta, valkoisesta ja purppuranvärisestä rannekkeestä ei löydy kuin yksi painike. Painikkeen lisäksi SmartBandista löytyy kolme pientä LED-valoa, jotka antavat erilaisia ilmoituksia ja Micro-USB-portti, jonka kautta laite latautuu. Todella pieneen laitteeseen ei mahdu isoa akkua, mutta kun kulutuskin on pieni, SmartBandin akku kestää viidestä kuuteen vuorokauteen, joka on mielestäni todella mukavasti.
Mitä sillä sitten voi tehdä? Omasta mielestäni SmartBand on vain pieni lisuke Sonyn Lifelog -sovellukseen, joka tallentaa tietoja käyttäjän tekemistä asioista. Lifelog-sovellus tallentaa päivän ajalta niin pelaamisen kuin videoiden katselun. Päivän päätteeksi voi katsoa siis, kuinka paljon on viettänyt aikaa puhelimella esimerkiksi internetiä selaillessa tai elokuvia katsellessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
SmartBand tuo Lifelogiin askeleiden mittauksen. Luultavasti koko SmartBandin suurin tarkoitus onkin mitata askeleita – ainakaan paljoa muuta se ei tee. Se mittaa askeleet melko tarkasti ja esimerkiksi pyöräillessä askeleita ei tule lisää – toisin kuin vaikkapa Samsung Galaxy S5:n sisäisessä askelmittarissa.
Toinen SmartBandin tuoma juttu on unen mittaus, joka toimii hieman suuntaa antavasti. Sykemittaria ei laitteesta löydy eikä se mittaa untakaan automaattisesti. Käyttäjän täytyy siis itse huolehtia siitä, että laite ”mittaa” unen määrää. Illalla nukkumaan mentäessä Sony SmartBand täytyy laittaa yötilaan, jonka jälkeen hetken päästä Lifelog tulkitsee, että käyttäjä on unessa. Kun taas aamulla herää, täytyy SmartBand asettaa päivätilaan. Näin ollen kovinkaan tarkkoja määriä unesta ei saada eikä se huomioi esimerkiksi yöheräämisiä.
Positiivinen asia SmartBandissa oli se, että se ei tarvitse välttämättä laitetta rinnalleen jatkuvasti. Jos lenkille lähtee ilman puhelinta, SmartBand tallentaa askelmäärän ja kertoo tarvittavat tiedot älypuhelimelle, kun yhteys laitteiden välille palaa. Tämä on mielestäni todella hyvä juttu, koska puhelimen pitäminen taskussa lenkin aikana ei ole mitään herkkua.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sony on tuonut SmartBandiin myös älypuhelimen musiikkisoittimen hallintamahdollisuuden. Alkuun mietiskelin, kuinka musiikkisoitinta voi ohjailla, kun SmartBandista löytyy ainoastaan yksi painike. Hetken tutkiskelun jälkeen päädyin katsomaan SmartBandin antamia ohjeita ja ongelma ratkesi.
SmartBandin voi saada ohjaamaan musiikkisoitinta, kun painaa kertaalleen laitteen ainoata painiketta ja sitten napauttaa SmartBandia päältä. Tämän jälkeen yhteys on muutettu niin, että soitinta voi hallita: laittaa musiikin päälle tai pois napauttamalla kertaalleen SmartBandia päältä, hypätä seuraavaan kappaleeseen kahdella napautuksella tai edelliseen kappaleeseen kolmella napautuksella.
En voi sanoa, että tämä toimisi ongelmitta: toiminnot tapahtuvat parin sekunnin viiveellä joka kerta ja muutenkin toiminta on hyvin epävarmaa. On tietenkin hyvä asia, että Sony on tuonut tämän mahdollisuuden SmartBandiin, mutta toteutus on mielestäni jäänyt hieman puolitiehen. Olisihan yhtiö voinut jopa tuoda kaksi lisäpainiketta piskuiseen laitteeseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Askeleiden seurannan ja musiikkisoittimen ohjauksen lisäksi SmartBand ilmoittaa puheluista värisemällä. SmartBandin pitäisi ilmoittaa värinällä myös saapuvista tekstiviesteistä, mutta ainakaan itselläni näin ei asetuksista huolimatta tapahtunut. Lisäksi herätyskellon voi asettaa värisyttämään SmartBandia, mikä on ihan kätevä ominaisuus.
Parhaimpia asioita SmartBandissa on sen vedenkestävyys. Laite omaa IP58-serfikaatin, joka tarkoittaa, että se on pölytiivis ja se kestää pysyvän upotuksen. Näin ollen ei tarvitse välittää missä milloinkin menee laitteen kanssa. Itse pidin SmartBandia kädessäni koko uimahallireissun ajan eikä SmartBand ollut siitä moksiskaan. Epäilen, että Sonyn takuu ei kata, jos laitteen kanssa käy 80-asteisessa saunassa. Itse kävin, mutta en kuitenkaan takaa, että SmartBand kestäisi sen aina, joten en ota vastuulleni, jos jollain laite saunassa sattuu hajoamaan. :)
Kokonaisuudessaan SmartBandista jäi oikein mukava ja miellyttävä kuva, vaikka itse laite ei paljoa teekään – se vain tuo lisätietoja Lifelog -sovellukseen. Lifelog tallentaa päivän aikana kuljetun matkan ja Smartbandin avulla voi merkkailla lempipaikkojaan, jotta ne jäävät talteen. Itse olisin kuitenkin toivonut SmartBandiin kelloa. Ymmärrän toki, että Sony haluaa mahdollisimman pitkän akkukeston laitteeseen, mutta parinkymmenen LED-valon laittaminen SmartBandiin olisi ollut hyvä juttu. Näin olisi saatu tarvittava määrä numeroita kellon näyttämiseen ja, jos kello näkyisi vain silloin kun SmartBandin näppäintä painaa, ei akun kulutuskaan nousisi paljoa.
Sonyn SmartBand on mielenkiintoinen ja ristiriitainen kokonaisuus. Se tekee pieniä asioita, jotka ovat kuitenkin loppupeleissä käytännöllisiä. SmartBandin suurin kipukohta on kenties sen tulevassa hinnassa. Yksinään se maksaa nimittäin jopa 100 euroa, joka on aika paljon laitteesta, joka on lähinnä vain askelmittari.
Xperia Z2:n osalta hinta ei ole ongelma, kun SmartBandin saa nyt käytännössä samaan hintaan kaupan päälle.
Jos SmartBandin haluaa ostaa muun puhelimen kaveriksi, on hinta kuitenkin kenties liian suuri kynnys ylitettäväksi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »