Puettavat laitteet, kärjessä ranteeseen älyä tuovat älykellot ja aktiivisuusrannekkeet, ovat nyt käytännössä kaikkien suurten teknologiajättien huulilla. Suurta hittituotetta älykkäissä rannelaitteissa ei kuitenkaan vielä ole nähty.
Viime vuonna Samsung yritti ranteeseen Galaxy Gear –älykellollaan, joka sai tänä vuonna seuraajikseen Gear 2:n ja Gear 2 Neon. Varsinaisten älykellojen lisäksi tänä keväänä Samsungilta nähtiin kuitenkin myös uusi Gear Fit, jota voidaan pitää yhdistelmänä älykelloa ja aktiivisuusranneketta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ulkonäöllisesti enemmän Gear Fitissä on kuitenkin ehkä älykelloa, vaikka se samalla myös eroaa monin tavoin muista toistaiseksi kaupasta löytyvistä älykelloista. Esimerkiksi Gear-kelloihin nähden uupuvat mikrofoni ja kamera.
Itselläni on pitkään ollut myös pienemmän startupin tekmä Pebble-älykello, joten rannelaitteita piinaavat perustavaa laatua olevat ongelmat ja haasteet ovat tulleet tutuiksi. Gear Fitiäkin on sopiva tarkastella osittain Pebblen verrokkina, sillä ranteeseen sopii käytännössä vain yksi laite.
Gear Fitin kaareva 1,84 tuuman Super AMOLED –kosketusnäyttö on vaikuttava ilmestys. Värit toistuvat todella kauniisti, kirkkautta riittää, katselukulmat ovat laajat ja kaareva näyttö on luonnollinen ranteeseen, mutta itse olisin sittenkin kaivannut näyttöön lisää leveyttä. Alun perin Gear Fit esitti tiedot näytöllä vain vaakatilassa, mutta nykyisin asetuksista on valittavissa myös pystytila. Vaakatilassa käyttö on hankalaa, koska katselu- ja käyttökulma ovat epämiellyttäviä. Pystytilassa nyt puolestaan tekstien rivitys kärsii näytön kapeudesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Päällä ollessaan erittäin näyttävän näytön vastapuolena on se, ettei se ole jatkuvasti päällä. Esimerkiksi jatkuvasti tiedon esittävällä E Ink –näytöllä varustettuun Pebbleen nähden peruskellona Gear Fitin käytettävyys onkin heikompi.
Gear Fitin näyttö näkyy värinäytöksi yllättävän hyvin myös kirkkaassa ulkoilmassa, mutta kalpenee toki Pebblen rinnalla.
Gear Fitin hihnat ovat vaihdettavissa ja ”äly-yksikkö” irtoaa hihnasta haluttaessa hyvin helposti, mutta istuu muuten siihen hyvin tukevasti. Gear Fitin hihna on mukavan tuntuista kumimuovia. Kaupasta voi käydä kipaisemassa halutessaan myös eri värisen hihnan. Tarjolla on testissämme ollutta mustaa paljon pirteämpiäkin vaihtoehtoja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Gear Fitissä Samsung käyttää omaa käyttöjärjestelmäänsä, jonka pohjalla ei ole Galaxy Gearista löytynyttä Androidia tai myöskään Gear 2:n Tizeniä. Käyttöliittymä perustuu kellonajan sisältävään ykkösnäkymään sekä kuvakeriviin, jota voidaan selata kolmen kuvakkeen ryhmissä. Käyttö on melko intuitiivista. Reunasta löytyvällä ainoalla painikkeella Gear Fitin näytön voi sammuttaa tai herättää henkiin ja kaksoispainallukeen voi valita oikotien haluamaansa toimintoon.
Alta löytyy lyhyt video Gear Fitin valikoista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Gear Fitin taustakuvaa, kellonäkymää tai valikoiden järjestystä voi muuttaa kätevästi Gear Fit Managerilla.
Gear Fitissä on aktivointieleeksi nimetty toiminto, joka sytyttää näytön, kun käsi nostetaan ylemmäs. Tarkoituksena on ollut helpottaa käyttöä ja vähentää tarvetta näytön herättämiselle nappia painamalla. Valitettavasti toiminto, jonka toki saa myös pois käytöstä, on osittain yliherkkä ja esimerkiksi syödessä Gear Fitin näyttö syttyy ja sammuu jatkuvasti, mikä on todella ärsyttävää. Toisaalta välillä näyttö ei tosin taas sytykään. Aktivointieleen pitäisi toimia vasta voimakkaammasta ranteen käännöstä tai heilautuksesta kuin nykyisin.
Lähes poikkeuksetta ilmoitusten esittäminen älypuhelimesta kuuluu nykyisten näytöllisten rannelaitteiden ominaisuuksiin – niin myös Gear Fitin. Gear Fit Manager -hallintasovelluksen avulla puhelimesta voidaan määrittää, minkä sovellusten ilmoituksia Fitiin haluaa. Ongelmaksihan käytännössä on muodostunut se, että ilmoituksia tulee liikaa, minkä seurauksena rannelaite värisee jatkuvasti – älypuhelimessa ilmoitukset häiritsevät vähemmän. Tätä ongelmaa on vaikea ratkoa yksinkertaisesti – tavittaisiin älykkäitä algoritmeja päättelemään, mikä on milloinkin tärkeää. Nykyinen tapa valita sovelluksia, joiden ilmoitusten haluaa tulevan, on lähinnä vain vähin mahdollinen ratkaisu pulmaan.
Ilmoitusten osalta Gear Fitissä on kuitenkin tarjolla muutamia älykkäitä asioita, kuten että ne eivät saavu ranteeseen, jos päälaitetta käytetään niiden tullessa ja ne aukeavat puhelimessa, jos se nostetaan käyttöön ilmoituksen ollessa auki Gear Fitissä.
Mielenkiintoinen toiminto, jonka tarpeellisuus tosin ei välttämättä ole toivottavaa, ovat hätäviestit. Gear Fit Managerilla voi määritellä hätäviestin yhteyshenkilöt ja toiminnon ollessa käytössä kolmella Gear Fitin ainoan painikkeen painalluksella näille henkilöille lähtee hätäviesti puhelimesta.
Gear Fit toimii parhaillaan Samsungin sivujen mukaan 17 eri Samsung-laitteen kanssa, mutta ei esimerkiksi muiden valmistajien. Tuettuja laitteita ovat: Galaxy S5, Galaxy Grand 2, Galaxy Note 3, Galaxy Note 3 Neo, Galaxy Note 2, Galaxy S4, Galaxy S3, Galaxy S4 Zoom, Galaxy S4 Active, Galaxy S4 mini, Galaxy Mega 6.3, Galaxy Mega 5.8, Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Galaxy NotePRO (12.2) ja Galaxy TabPRO (12.2/10.1/8.4), eli mukana on myös kolme tablettilaitetta.
Bluetooth-yhteys päälaitteen ja Gear Fitin välillä vaikuttaisi säilyvän luotettavasti, mikä on ilahduttavaa. Osalla rannelaitteista on ongelmia yhteyden katkeilun kanssa.
Seurantatoiminnot
Nimensä mukaisesti Gear Fitissä pääosassa pitäisivät olla erilaiset liikuntatoiminnot ja sellaisia laitteesta löytyykin.
Yksinkertaisin näistä on tietenkin askelmittari, jonka voi kytkeä jatkuvasti päälle. Tällöin se laskee päivän aikana otetut askeleet. Päivälle voi asettaa askelmäärän tavoitteen. Lisäksi muistiin jäävät historiatiedot aiemmilta päiviltä. Epätieteellisen arvioni mukaan Gear Fitin askelmittari vääristää kuitenkin lukua rutkasti ylöspäin askeleiden kirjautuessa välillä ilman kävelyäkin. Tällaisenaan mittarin antama informaatio muuttuukin disinformaatioksi ja arvoltaan heppoiseksi.
Toinen perustaltaan hyvin yksinkertainen toiminto on sykemittari. Sykkeen mittaus onnistuu haluttaessa ja kestää noin 10 sekuntia. Sykemittarin hyödyllisyyttä heikentää se, että se vaatii tältä osin käden liikkumattomuutta. Esimerkiksi juostessa sykettä ei näin voi kunnolla erikseen mitata. Pyöräillessä se onnistuu pitämällä jonkin aikaa vakaana. Tosin sykkeen mittaus kuuluu myös erillisen Liikunta-toimintoon jatkuvampana seurantana.
Alta löytyy video sykkeen mittaamisesta.
Liikuntasuoritusten seuraamiseen Gear Fitissä on Liikunta-sovellus. Se tukee kuitenkin vain juoksun, kävelyn, pyöräilyn tai vaelluksen seurantaa ja muut urheilumuodot jäävät pois laskuista. Itselleen voi asettaa tavoitteita, joihin Gear Fit kannustaa suorituksen aikana. Lisäksi sykkeen mittaus toimii jatkuvana liikuntasuoritusten aikana ja suorituksista saa tietoonsa keskisykkeen.
Seurantatoiminnot täydentää Uni-sovellus. Myös sekään ei mene kovin syvälle, vaan mittaa ainoastaan liikkumisen määrää nukkuessa. Uni-tila täytyy erikseen kytkeä illalla päälle ja aamulla pois.
Seurantatoiminnoille on puhelimen osalta tarjolle oma Fitness with Gear -sovelluksensa, johon tiedot synkronoituvat. Senkin kautta tarjolla on lähinnä vain viimeisimmät tiedot, keskiarvot ja historiatiedot. Askelmittarin osalta tarjolla on globaali TOP10-tulostaulu. Selkeydestä Fitness with Gear -sovellukselle täytyy kyllä antaa kiitosta.
Uuden Galaxy S5 -puhelimen osalta Gear Fit kommunikoi ilmeisesti myös Samsungin jo aiemman, monipuolisemman S Healthin kanssa. Itselleni Samsung toimitti Gear Fitin testiin Galaxy Note 3:n kanssa, jonka S Healthin Fitin tiedot eivät ainakaan vielä toistaiseksi siirry lainkaan enkä täten voinut testata S Health -toimintoja. Tältä osin 17 laitteen sijaan tuetaan vasta yhtä laitetta eli Galaxy S5:tä.
Muut toiminnot
Gear Fit tarjoaa myös mediaohjaintoiminnot, jotka ilmoitusten ohella lienevät eniten vakiotavaraa älykkäissä rannelaitteissa. Gear Fitillä voi ohjata musiikin toistoa – vaihtaa kappaleita eteen- ja taaksepäin, keskeyttää toiston sekä muuttaa äänenvoimakkuutta. Tämä toimii niin Samsungin oman musiikkisoittimen kuin myös muiden, kuten Spotifyn, kanssa. Mikäli mediaohjainta käyttää liikkuessa, vaikkapa juostessa tai pyöräillessä, voi sen käyttö kuitenkin olla hankalaa kosketusnäytöllä oikeaan kohtaan osumisen osalta. Tältä osin fyysiset painikkeet olisivat parempia.
Edellä mainittujen jatkoksi Gear Fitistä löytyy muutamia yksinkertaisia toimintoja, kuten ajastin, sekuntikello ja laitteen etsiminen soitettavan äänen avulla, jotka tekevät sen pitääkin mainiosti.
Alta löytyy pikavideo Etsi laitteeni -toiminnosta:
Lataaminen
Yksi ärsyttävimmistä asioista sekä suurimmista heikkouksista älyrannelaitteissa on niiden jatkuva lataamisen tarve. Oma Pebblenikin jää usein käyttämättä, koska akku on loppunut eikä sitä jaksa ladata. Sama pulma vaivaa Gear Fitiäkin: akku kestää normaalissa käytössä kyllä useamman päivän vaihdellen tietenkin käytön aktiivisuudesta (Samsung lupaa tyypillisellä käytöllä 3-4 päivää, vähäisellä 5 päivää), mutta lataaminen on tehty todella ikäväksi. Lataus hoituu Micro-USB-liitännällä varustetulla laturilla, mutta Gear Fitiin Micro-USB-liitintä ei ole mahtunut, joten siihen täytyy aina vielä erikseen kiinnittää tarvittavan liitännän sisältävä lisäpalikka, joka yhdistyy Gear Fitin alapuolen liitäntäpinneihin.
Luulen, että tulevaisuudessa lataamisen on helpotuttava tai tarpeen vähennyttävä, jotta rannelaitteet voivat todella edes lyödä itsensä läpi jokapäiväisenä käyttöesineenä. Asetan toivoni tältä osin aurinko- ja liike-energian sekä langattoman latauksen mukaantuloon tulevissa laitteissa. Tällaisenaan rannelaitteiden jääminen nopeasti hyllyyn pölyttymään alkuinnostuksen jälkeen ei ole suuri yllätys.
Vedenkestävyys
Gear Fit on myös veden- ja pölynkestävä IP67-sertifioidusti eli se kestää upotuksen veteen metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Vedenkestävyyttä voidaan pitää perusedellytyksenä rannelaitteissa. Kokeilimme alta löytyvällä videolla upotusta vesikannuun ja sen Gear Fit selvitti luonnollisesti ongelmitta.
Yhteenveto
En voi suositella Gear Fitin ostoa. Gear Fit yrittää olla liikaa, mikä johtaa heikkoon kokonaisuuteen.
Näyttö on Gear Fitin ehdottomasti vaikuttavin puoli – se näyttää erittäin hyvältä ja tässä kohtaa Samsung hyötyy makealla tavalla oman yritysryppänsä hedelmistä, kun näyttöyksikön viimeinen osaaminen pääsee esille. Valitettavasti koko Gear Fit kuitenkin myös tuntuu hieman vaikuttavan kaarevan ja komean näytön esittelyyn tehdyltä teknologiademolta, jonka todellinen käytettävyys jää heikoksi.
Itse olisin henkilökohtaisesti myös todennälöisesti pitänyt jonkin verran leveämmästä näytöstä. Samalla Gear Fit olisi voinut olla ehkä hieman ohuempikin leveyden vastapainoksi. Oli miten oli, niin näytön ohella myös designin ja laatutuntuman osalta Samsung on yleisesti ottaen onnistunut. Gear Fit tuntuu mukavalta ja ei näytä kovin typerältä, kuten vielä osa älykelloista.
Gear Fit hakee omaa paikkaansa älykellojen ja aktiivisuusrannekkeiden välimaastosta. Loppupeleissä se ei ole ylivertainen kummallakaan saralla ja aktiivisuusrannekkeena esitys on varsin heikko: seurantatoiminnot ovat ylimalkaisia, antavat epätarkkoja tietoja ja erillinen sykemittaus toimii liian verkkaisesti ja vaatii liikaa vakautta. Lisäksi S Healthin kanssa synkronointi toimii vain Galaxy S5:n kanssa ja se jäi täten testaamattakin kokonaan.
Edelleen rannelaitteita piinaavat myös latauspulmat, joita Gear Fitissä vielä pahentaa todella epäelegantin lisäpalikan säilyttämistä (ja hukkaamatta olemista), mukana kuljettamista ja kiinnittämistä vaativa lataustapa. Ei hyvä, ei todellakaan.
Samsung on kuitenkin Samsung. Ainakin viime vuoden Galaxy Gearista se otti jo komeita askeleita eteenpäin uusilla Gear 2 -kelloilla. Gear Fit kaipaa nyt vastaavaa pomppua ennen kuin kyse olisi fiksusta kokonaisuudesta, josta kannattaisi 250 euroa pulittaa.
Hyvää:
- Näyttö näyttää hyvältä
- Design ja laatutuntuma
Huonoa:
- Näyttö saisi sittenkin olla leveämpi
- Liian yksinkertaiset seurantatoiminnot, jotka antavat myös väärää tietoa
- Ikävä ladata
- Laitetuki (varauksin vain Samsung, S Health vain Galaxy S5:n kanssa)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »