Donald Trump on Yhdysvaltojen presidentiksi 20. tammikuta noustuaan allekirjoittanut presidentin asetuksen, joka määrää oikeusministeriön olematta toimeenpanemasta TikTokiin liittyvää lakia, joka on edellyttänyt kiinalaisen ByteDancen myyvän palvelun kiellon uhalla.
TikTok pimeni Yhdysvalloissa noin viideksitoista tunniksi sunnuntaina 19. tammikuuta, kun ”TikTok-laki” astui voimaan. TikTok palasi toimintaan, kun sen palveluntarjoajat saivat riittäväksi katsomansa lupauksen Trumpilta siitä, että lain toimeenpanoa lykätään niin, etteivät TikTokin yhteistyökumppanit tule saamaan rangaistuksia yhteistyön jatkumisesta toistaiseksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Trumpin ensimmäisenä päivänään presidenttinä antama asetus pidentää käytännössä 75 päivällä kiinalaiselle ByteDancelle myönnettyä aikaa TikTokin Yhdysvaltojen liiketoiminnan myymiseen hallinnon hyväksymällä tavalla. Trumpin asetuksessa määrätään, että Yhdysvaltojen oikeusministerin tulee pidättäytyä lain toimeenpanosta ja lähettää jokaiselle palveluntarjoajalle kirje, jossa todetaan, ettei lain perusteella määrätä asetuksen määrittelemän 75 päivän aikana vastuita eli käytännössä rangaistuksia.
Yhdysvallat sääti presidentti Joe Bidenin johdolla huhtikuussa 2024 lain, jonka mukaan kiinalaisen ByteDancen olisi myytävä TikTokin paikallinen toiminta tai sovellus kielletään Yhdysvalloissa. Diiliä ei määräaikaan 19. tammikuuta mennessä tapahtunut, mikä johti TikTok-kieltoon Yhdysvalloissa. Apple ja Google poistivat TikTokin ja muut ByteDancen sovellukset saatavilta sovelluskaupoistaan ja esimerkiksi TikTokin kumppanina toimiva Oracle sulki palvelun sisältöjen tarjoamisen TikTok-käyttäjille lopettaen sovelluksen toiminnan.
TikTokin palaaminen takaisin toimintaan sunnuntaina tarkoittaa ainakin pilvipalvelukumppanina toimivan Oraclen sekä sisällönjakelukumppanina toimivan Akamain luottavan Trumpin sanaan ja presidentin asetuksen pätevyyteen. Sen sijaan Apple ja Google eivät toistaiseksi ole palauttaneet TikTokia sovelluskauppoihinsa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tilanne TikTokin ympärillä onkin kaiken kaikkiaan osittain epäselvä, sillä presidentin asetuksella ei tulisi olla mahdollista ohittaa kongressin säätämää lakia. Voi olla, että asiaa tullaan vielä puimaan oikeudessa.
Republikaanisenaattorit Tom Cotton sekä Pete Ricketts kommentoivat heti sunnuntaina, ettei Trumpin esittämälle jatkoajalle ole laillista perustetta enää nyt sen jälkeen, kun lain alkuperäinen määräaika 19. tammikuuta saavutettiin ilman palvelun myyntiä.
Alkuperäisen lain mukaan TikTokin toimintaa 19. tammikuuta jälkeen tukevat kumppanit voisivat saada jopa 5 000 dollarin sakot käyttäjää kohden. TikTokilla on Yhdysvalloissa yli 170 miljoonaa käyttäjää, joten summa voisi nopeasti kasvaa valtaviin mittoihin.
Trump ajaa kommenttiensa perusteella edelleen pidemmän tähtäimen ratkaisuna TikTokin siirtymistä uuteen omistukseen. Sunnuntaina Trump esitti ajatuksen jonkinlaisesta yhteisyrityksestä nykyisten omistajien ja/tai uusien omistajien välillä niin, että yhdysvaltalainen omistus on vähintään 50 prosenttia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Haluaisin, että Yhdysvalloilla olisi 50 prosentin omistusosuus yhteisyrityksessä. Tekemällä tämän säästämme TikTokin, pidämme sen hyvissä käsissä ja annamme puheen jatkua. Ilman Yhdysvaltain hyväksyntää ei ole Tik Tokia. Meidän hyväksyntämme kanssa sen arvo on satoja miljardeja dollareita – ehkä biljoonia”, Trump totesi Truth Social -julkaisussaan.
Trump vahvisti aiemmin myös keskustelleensa Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa ja totesi, että heillä oli ”hyvää keskustelua TikTokista ja hienoja keskusteluja monista muista aiheista”.
Nähtäväksi jää, onnistuvatko kaupat TikTokista lopulta ja millä tavalla. ByteDance ei ole aiemmin ollut valmis myymään kaupan osana TikTokin toiminnan taustalla olevaa algoritmia eikä ole edennyt pidemmälle myyntineuvotteluissa monista ostajaehdokkaista huolimatta. Erilaisten sijoittajaryhmien lisäksi viime hetkillä ennen kieltoa TikTokin Yhdysvaltojen toiminnan ympärille ilmestyi uusiakin ostajakandidaatteja. Esimerkiksi tekoäly-yhtiö Perplexity AI ehdotti yhdistymistä TikTokin Yhdysvaltojen toiminnan kanssa.
Kiina on myös kategorisesti aiemmin vastustanut myyntiä, mutta on nyt hetkellisen kiellon toteutumisen ja Trumpin ehdotusten jälkeen suhtautunut asiaan avoimemmin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Syynä Yhdysvaltojen ”TikTok-lakiin” olivat huolet TikTokin omistuksesta. Yhdysvalloissa ollaan pitkään oltu huolissaan TikTokista johtuen sen kiinalaisomistuksesta. Yhdysvaltalaisten tietojen on pelätty päätyvän Kiinaan, minkä lisäksi on nostettu esille mahdollisuus, että Kiina voisi käyttää TikTokia propagandavälineenä. TikTok on kiistänyt Yhdysvaltojen huolet sovellukseen liittyen.
Lopulta TikTokin pelastukseksi voi koitua nimenomaan Trump, vaikka aiemmalla presidenttikaudellaan juuri Trump ajoi alun perin TikTokin kieltämistä sittemmin tyssähtäneessä hankkeessa. Nykyisellään Trump on profiloitunut TikTokin kannattajaksi – muun muassa, koska hänen ja kannattajiensa videot menestyvät palvelussa niin hyvin.
TikTokilla on Yhdysvalloissa yli 170 miljoonaa käyttäjää, ja vuonna 2023 se keräsi maasta yli 16 miljardin dollarin liikevaihdon. TikTokin tuloksen on kuitenkin kerrottu olevan yhä tappiollinen kasvupanostuksista johtuen.
Suoraan Yhdysvaltojen toimet TikTokia vastaan eivät koske muuta maailmaa. Jos kielto ja palvelun toimimattomuus Yhdysvalloissa kuitenkin myöhemmin jatkuisivat, vaikuttaisi se todennäköisesti palvelun suosion heikkenemiseen muuallakin.
Euroopassa, mukaan lukien Suomessa, eri tahot ovat toistaiseksi kieltäneet TikTokin käyttöä laitteissaan. Esimerkiksi Euroopan komissio kielsi TikTokin laitteissaan helmikuussa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »