Joe Bidenin hallinto ei aio sulkea TikTokia. Mahdolliset toimet jäävät presidentiksi palaavan Donald Trumpin vastuulle.
Mahdollista TikTok-kieltoa odotellaan Yhdysvalloissa, ja avainhetki on tuleva sunnuntai 19. tammikuuta, joka on väistyvän presidentin Joe Bidenin hallinnon viimeinen päivä vallassa. Bidenin hallinto ei aio toimeenpanna TikTok-sulkua pitkälti samasta syystä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Kun huomioidaan ajankohta, jona se [kielto] astuu voimaan lomaviikonloppuna päivää ennen virkaanastujaisia, on toimeenpano jäämässä seuraavan hallinnon vastuulle”, Valkoisen talon virkailija kommentoi aiheesta kirjoittavalle ABC Newsille toistaen samalla hallinnon kannan siitä, että ”TikTokin tulisi jatkaa toimintaansa yhdysvaltalaisomistuksessa”.
TikTok saattaa joka tapauksessa sulkea itse itsensä sunnuntaina tulevaan varautuakseen, sillä taustalla vaikuttava laki on varsin monisyinen.
Lain mukaan itse TikTokia ei varsinaisesti kiellettäisi, mutta sovelluskaupat ja internet-palveluntarjoajat eivät enää saisi tarjota palvelujaan kiinalaisperäisen alustan käyttöön. TikTokin emoyhtiö ByteDancen kanssa yhteistyötä tekeviä voisi kohdata 5 000 dollarin sakko yhtä TikTok-käyttäjää kohden.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
TikTokilla on Yhdysvalloissa miltei 170 miljoonaa käyttäjää, joten mahdolliset korvaukset nousisivat valtavan suuriksi. Riskejä välteltäneen viimeiseen asti, ABC News arvioi.
Käytännössä teknologiayhtiöt, kuten sovelluskauppojaan ylläpitävät Apple ja Google, voisivat täten joka tapauksessa ajautua ongelmiin, ja lain mukaan toimiessaan niiden on poistettava TikTok saatavilta sovelluskaupoistaan. Tämä ei kuitenkaan vielä lopettaisi sovelluksen toimintaa sen jo asentaneilta käyttäjiltä.
TikTok itse on kuitenkin aiemmin ilmoittanut, että se aikoisi sulkea palvelunsa toiminnan Yhdysvalloissa 19. tammikuuta, ellei asiassa tapahdu muutoksia.
On myös syytä huomata, että presidentillä on varsin rajalliset suorat vaikutusmahdollisuudet TIkTokia koskevaan lakiin. Yhdysvaltain presidentti voi myöntää TikTokille kertaluontoisen, 90 päivän lisäajan, jonka puitteissa alustan tulisi siirtyä yhdysvaltalaisomistukseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäajan voi kuitenkin myöntää vain, jos on nähtävissä ”selkeitä merkkejä” omistajuuden vaihtumisesta, ja näin asia ei ABC Newsin mukaan ole.
Korkeimman oikeuden päätös, jota niin ikään odotetaan lähiaikoina, saattaa niin ikään vielä muuttaa tilannetta, joten TikTokin kohtalo on vielä avoin.
TikTokille pyrittiin hiljattain järjestämään 270 päivän lisäaikaa, mutta hanke kaatui senaatissa viime keskiviikkona. Näyttääkin siltä, että TikTok-kielto on tavalla tai toisella etenemässä Yhdysvalloissa, ja käyttäjät ovatkin jo hyvissä ajoin alkaneet etsiä itselleen korvaavia, niin ikään kiinalaisia, videoalustoja.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »