DNA kertoo saaneensa 5G-päivitysprojektinsa valmiiksi ensimmäisenä Suomessa.
DNA:n vuonna 2019 aloittama radioverkon modernisointi ja 5G-päivitys on valmistunut. DNA:n 5G-kuuluvuus vastaa 4G-palvelualuetta ja laskennallinen väestöpeitto on liki 100 prosenttia, eli 5G-palvelu on saatavilla liki kaikissa pysyvissä asuinosoitteissa. Maantieteellisesti 5G-verkko yltää kaikkiin Manner-Suomen kuntiin. 5G-rakentamisen myötä myös 4G-yhteydet ovat parantuneet merkittävästi. Verkkoja parannetaan jatkossakin asiakastarpeen perusteella.
”5G-päivitysprojekti on valmistunut suunnitelmiemme mukaisesti kuluvan vuoden 2024 loppuun mennessä, ja DNA:n 5G-palvelu on nyt tarjolla kaikissa Manner-Suomen kunnissa. Olemme siis päivittäneet käytännössä kaikki tukiasemamme 5G-kykyisiksi. Myös Itä- ja Pohjois-Suomessa käyttämistämme radioverkoista vastaava Suomen Yhteisverkko on saavuttanut saman pisteen. 5G-verkko ei tietysti koskaan oikeasti valmistu, vaan verkon kehitys jatkuu tulevina vuosina asiakastarveperusteisesti”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Investointimme 5G-teknologiaan ovat tuoneet suomalaisille aiempaa nopeammat ja tehokkaammat yhteydet, jotka tukevat niin kuluttajien kuin yritystenkin tarpeita. Myös DNA:n myymistä mobiililaitteista lähes kaikki ovat jo 5G-kykyisiä. Mobiiliverkossamme siirrettiin alkuvuoden aikana keskimäärin 55,4 GB dataa kuussa liittymää kohti – eniten Euroopassa per liittymä. Yksinomaan yritysliittymien datankäyttö on kasvanut yli 25 % vuodessa. Datankäytön hurja kasvunopeus osoittaa selvän tarpeen nopeammille yhteyksille”, Laari summaa.
DNA:n 5G-peittoalueesta lisätietoa löytyy sen verkkosivuilta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DNA:n 5G-verkon rakentaminen alkoi jo vuonna 2019, ja alkuvuosina keskityttiin suurimpien kaupunkien kattavuuden varmistamiseen. Keskiössä olivat erityisesti liikenteen solmukohdat ja tiheästi asutut alueet, jotta mahdollisimman moni käyttäjä pääsisi hyödyntämään 5G:n tarjoamia nopeuksia ja kapasiteettia. Vuoden 2022 aikana verkko alkoi levitä myös pienempiin kaupunkeihin ja maaseutualueille.
Vaikka liki 100 prosentin väestöpeitto onkin nyt saavutettu, 5G-verkon kattavuus kehittyy edelleen asiakastarpeiden mukaan, ja samoin tekevät 5G-palvelut. Matkalla kohti seuraavaa 6G-sukupolven verkkotekniikkaa DNA on testannut niin sanotun 5.5G-tekniikan avulla jo yli 10 gigan nopeuksia kaupallisessa mobiiliverkossaan. Kehittyvän 5G-tekniikan odotetaan tuovan merkittäviä etuja sekä palveluntarjoajille että käyttäjille ja mahdollistavan jopa kymmenkertaisen datanopeuden ja verkkoon kytkeytyvien laitteiden määrän verrattuna alkuperäiseen 5G-standardiin.
”Tulevaisuudessa myös tekoälyn rooli mobiilipalveluissa kasvaa, kun se tekniikan kehittymisen myötä tulee kiinteäksi osaksi mobiiliratkaisuja sekä verkon että asiakassovellusten puolella. Tämä puolestaan mahdollistaa erilaisten toimintojen entistäkin paremman optimoinnin ja sujuvamman asiakaskokemuksen. Lähitulevaisuuden lupauksista jopa gigaluokan lähetysnopeudet kiinnostavat varmasti etenkin yritysasiakkaitamme”, Laari kertoo.
5G-verkkojen rakentamisen yhteydessä päivittyi samalla koko mobiiliverkko, sillä kaikki vanhat tukiasemat vaihdettiin uusiin. Siksi myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus ovat parantuneet merkittävästi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kiinteät 5G-yhteydet toimivat myös erinomaisena vaihtoehtona kodin kiinteälle laajakaistalle, joten verkon valmistuminen on lisännyt alueellista kilpailua.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »