Käyttäjät ovat siirtyneet hitaasti Windows 10:stä uudempaan Windows 11 -käyttöjärjestelmään. Tämä on Microsoftillekin ongelma, sillä Windows 10:n tukiaika on päättymässä syksyllä 2025.
Osaltaan Windows 11:n yleistymistä on hidastanut se, ettei olemassa olevan ja täysin käyttökelpoisen tietokoneen päivittäminen sillä ole ollut mahdollista. Windows 11:n laitteistovaatimukset ovat selvästi tiukemmat kuin Windows 10:ssä, mikä on rajannut erittäin suuren osan nykyisistä Windows 10 -tietokoneista päivitysmahdollisuuden ulkopuolelle. Kenties merkittävin vaatimus on TPM 2.0 -turvamoduuli, jota ei monista vähän iäkkäämmistä tietokoneista löydy.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt Microsoftin linja on alkanut höllentyä.
Microsoft on julkaissut tukiartikkelin, jossa se käsittelee Windows 11:n asentamista laitteisiin, jotka eivät täytä järjestelmän vähimmäisvaatimuksia.
Käytännössä Windows 11:n voi nyt asentaa tietokoneeseen, jossa ei ole TPM 2.0 -turvamoduulia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edelleenkään Microsoft ei varsinaisesi suosittele asentamista vaatimusten vastaiseen tietokoneeseen, vaikka se mahdollista onkin.
”Windows 11 asentamista laitteeseen, joka ei täytä Windows 11 järjestelmän vähimmäisvaatimuksia, ei suositella. Jos Windows 11 on asennettu tukeen kelpaamattomaan laitteistoon, ota huomioon yhteensopivuusongelmien vaara”, toteaa Microsoft tukiartikkelissaan.
Microsoftin mukaan laite saattaa toimia virheellisesti näiden yhteensopivuusongelmien tai muiden ongelmien vuoksi. Laitteita, jotka eivät täytä järjestelmävaatimuksia, ei myöskään taata vastaanottamaan päivityksiä, mukaan lukien suojauspäivitykset.
Jos Windows 11 on asennettu tietokoneeseen, joka ei täytä ilmoitettuja vähimmäisvaatimuksia, kertoo järjestelmä asiasta työpöydällä näkyvällä vesileimamerkinnällä käytössä olevan tietokoneen, joka ei täytä järjestelmävaatimuksia. Asetuksissa saattaa myös näkyä ilmoitus, joka ilmoittaa, etteivät vaatimukset täyty.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ennen Windows 11:n asentamista Microsoft suosittelee ajamaan tietokoneessa tietokoneen kuntotarkistussovelluksen (PC Health Check), joka arvioi Windows 11 -kelpoisuuden ja tunnistaa laitteen osat, jotka eivät täytä vähimmäisvaatimuksia.
Microsoft kertoo tukiartikkelissaan myös, kuinka Windows 11:een päivitetyn tietokoneen voi tarvittaessa palauttaa takaisin Windows 10 -järjestelmään 10 päivän ajan asennuksesta.
Windows 10 -käyttöjärjestelmän yleinen tukiaika on päättymässä 14. lokakuuta 2025. Tämänhetkisen tiedon mukaan tuon päivämäärän jälkeen Windows 10:lle ei enää ole luvassa päivityksiä ilman erillistä maksua.
Microsoft tulee tarjoamaan rahaa vastaan Windows 10:lle pidennettyä tukea. Aiempienkin Windows-versioiden yhteydessä Microsoft on tarjonnut pidennettyä päivitystukea maksua vastaan yritys- ja organisaatioasiakkaille, mutta Windows 10:n yhteydessä pidennetty päivitystuki tuodaan ensi kertaa saataville kuluttajillekin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »