Microsoft on nyt kertonut ensi kerran yksityiskohtia kuluttaja-asiakkaille maksua vastaan tarjolle tuotavasta pidennetystä tuesta Windows 10 -käyttöjärjestelmälle.
Microsoftin Windows 10 -käyttöjärjestelmän yleinen tukiaika on päättymässä vajaan vuoden päästä 14. lokakuuta 2025. Tämän jälkeen Windows 10:n ei pitäisi saada enää taatusti mitään päivityksiä, ei myöskään tietoturvapäivityksiä – ellei siitä erikseen maksa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aiempienkin Windows-versioiden yhteydessä Microsoft on tarjonnut pidennettyä päivitystukea maksua vastaan yritys- ja organisaatioasiakkaille, mutta Windows 10:n yhteydessä pidennetty päivitystuki tuodaan ensi kertaa saataville kuluttajillekin.
Nyt Microsoft on viimein paljastanut, että se aikoo veloittaa vuodella pidennetystä tietoturvapäivitysten Extended Security Updates (ESU) -tuesta kuluttajilta 30 dollaria. Kuluttajat voivat nähtävästi ostaa päivitystuelle jatkoa vain yhden vuoden.
Euromääräisestä hinnasta tietoturvapäivitysten jatkumiselle vuodeksi Windows 10:lle ei ole vielä tietoa, mutta hinta lienee 30 dollaria vastaavalla tasolla euroissakin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näillä näkymin kuluttajille Microsoft on tarjoamassa vain yhden vuoden jatkoajan päivityksiin rahaa vastaan. Yrityksillä on sen sijaan mahdollisuus maksaa ESU-päivityksistä 61 dollaria ensimmäisen vuoden, 122 dollaria toisen vuoden ja 244 dollaria kolmannen vuoden osalta.
Extended Security Updates (ESU) -tuki tarkoittaa kriittisten ja tärkeiden tietoturvakorjausten jatkumista Windows 10:lle, mutta Microsoft huomauttaa, ettei uusia toimintoja, virhekorjauksia tai teknistä tukea Microsoftilta ole enää sen alla saatavilla.
Kuluttajille Microsoft on nyt kertomansa mukaan tuomassa mahdollisuuden liittyä ESU-ohjelmaan lähempänä tuen päättymistä vuonna 2025.
Microsoft on kehottanut samalla jälleen käyttäjiä ennemmin siirtymään Windows 11:een.
”Windows 10:n tuen loppumisen myötä nyt on aika siirtyä Windows 11:een luottavaisin mielin”, kommentoi kuluttajamarkkinoinnista vastaava Microsoft-johtaja Yusuf Mehdil.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ongelmana Windows 11 -siirtymässä kuitenkin on, ettei moni Windows 10 -tietokone päivittämistä mahdollista ja vaihtaminen uuteen käyttöjärjestelmään edellyttäisi näin uuden tietokoneen hankintaa.
Windows 11:n laitteistovaatimukset ovat selvästi tiukemmat kuin Windows 10:ssä, mikä rajaa erittäin suuren osan nykyisistä Windows 10 -tietokoneista päivitysmahdollisuuden ulkopuolelle. Kenties merkittävin vaatimus on TPM 2.0 -turvamoduuli, jota ei monista vähän iäkkäämmistä tietokoneista löydy.
Edellä mainitun takia Windows 10 onkin yhä selvästi suosituin Windows-versio. Esimerkiksi StatCounterin tilastojen mukaan lokakuussa sen osuus oli yhä lähes 61 prosenttia maailmanlaajuisesti Windows-tietokoneista samalla, kun Windows 11:n osuus on vasta reilut 35 prosenttia.
Näyttää edelleen selvältä, että Windows 10:n nyt ilmoitetun tukiajan päättyessä 14. lokakuuta 2025 maailmassa tulee olemaan satoja miljoonia Windows 10 -tietokoneita. Yhtä selvää on sekin, ettei hyvin suuri osa näiden käyttäjistä tule maksamaan Microsoftille ESU-tuesta.
Nähtäväksi jääkin, pitääkö Microsoftin kantti loppuun asti. Kuten jo kesäkuussa totesimme, ei toimivaa Windows 10 -tietokonetta kannata kiirehtiä vielä päivittämään Windows 11:n saamiseksi. Edelleen aikaa tuen päättymiseen on lähes vuoden päivät, ja nyt kerrotulla tavalla ESU-ohjelma mahdollistaa muutamalla kympillä tuen jatkamisen vielä vuodella.
Voi myös olla, että lopulta Microsoftin täytyy vielä taipua jatkamaan Windows 10:n ilmaistakin tukea tai muuten se ottaa kantaakseen melkoisen mainekolhun muuttaessaan sadat miljoonat tietokoneet turvattomiksi lokakuussa 2025. Toistaiseksi Microsoft ei tietenkään perääntymistä tuen päättämisestä pidä julkisuudessa minkäänlaisena mahdollisuutena.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »