Google julkaisi Android 15:n osaksi Androidin avoimen lähdekoodin projektia (AOSP) jo 3. syyskuuta ja päivityksenä omille Pixel-laitteilleen 15. lokakuuta alkaen.
Android 15 on erinomainen esimerkki siitä, kuinka uusista Android-käyttöjärjestelmäversioista on tullut ajan saatossa tylsempiä ja käyttäjille heti näkyvien uudistusten osalta lähes turhia päivityksiä.
Googlen blogissaan julkaisema ilmoitus Android 15:n päivitysjulkaisusta Pixeleille alleviivaa oivalla tavalla kehitystä. Google nosti väliotsikoiden muodossa Android 15 -tiedotteessaan esiin kolme uudistuskokonaisuutta: varkauksien ehkäisemisen ja varastetun laitteen nopeamman palautumisen, arkaluonteisten sovellusten piilottamisen, sekä kolmantena paremman käytettävyyden taittuvissa ja tablettilaitteissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google ei jaksanut mainita Android 15:n pinnan alla sisältämiä teknisiä pikku-uudistuksia.
Lisäksi mainituista uudistuksista laitteen kädestä vietäessä lukitseva Theft Detection Lock sekä varastetun laitteen etälukitsemista helpottava Remote Lock eivät ole lainkaan Android 15:n ominaisuuksia, vaan ne saapuvat Google-palvelujen päivityksenä kaikille Android 10:llä ja uudemmalla varustetuille laitteille. Näiden laajemmin julkaistavien uudistusten lisäksi uudistuksena Android 15:ssä järjestelmä vaatii PIN-koodia, salasanaa tai biometristä tunnistautumista muutettaessa tiettyjä asetuksia tai SIM-kortin poistamisen jälkeen.
Googlen mainitsema arkaluonteisten sovellusten piilottaminen viittaa uuteen Private Space -yksityistilaan, joka mahdollistaa valittujen sovellusten asettamisen erilliseen tilaan, johon pääseminen vaatii sormenjälki-, pääsykoodi- tai muuta tunnistautumista. Tämä on uusi ominaisuus vakio-Androidissa Googlelta, mutta muut valmistajat, kuten Samsung, OnePlus ja Honor, ovat tarjonneet jo aiemmin vastaavia sovellusten piilottamisen mahdollistavia toimintoja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Erityisesti suuremmilla näytöillä varustetuille laitteille Google on tuonut Android 15:ssä kaksi hyödyllistä uudistusta. Haluttaessa näytön alareunan tehtäväpalkin saa pysymään aina näkyvissä, minkä lisäksi jaetulle ruudulle avattuja sovelluspareja voi tallentaa pikakuvakkeiksi, joka mahdollistaa niiden avaamisen helposti uudelleen. Tämä on jo entuudestaan tuttu ominaisuus OnePlussan taittuvanäyttöisestä Openista.
Kovin paljoa uutta Android 15:ssä ei siis ole, kun Google itsekin on päätynyt nostamaan esiin sen julkaisun yhteydessä ominaisuuksia, jotka eivät ole varsinaisesti Android 15:n osia tai ovat entuudestaan tuttuja jo valtaosasta Android-laitteita tai koskevat vain rajatusti taittuvia ja tablettilaitteita.
Uusien Android-käyttöjärjestelmäversioiden merkitys on vähentynyt ajan saatossa.
Merkittävämmät päivitykset Googlelta tapahtuvat nykyään yksittäisten sovellusten tai Google Play -taustapalvelujen päivityksinä, eivät osana Android-versioita. Googlekin julkaisi omille Pixel-laitteilleen Android 15:n rinnalla myös lokakuun Pixel Drop -päivityksen, joka tuo niille uudistuksia, jotka eivät ole Android 15:n osia ja eivät näillä näkymin tule ainakaan heti muiden valmistajien laitteisiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sinällään kehityksessä ei ole mitään huonoa, vaan toimintatapa uudistusten tuomiseksi vain on muuttunut. Itse Android-käyttöjärjestelmässä ja uusissa versioissa tapahtuu ennen kaikkea pinnan alla uudistuksia, jotka ovat merkityksellisiä sovelluskehittäjille, mutta eivät näy välttämättä heti mitenkään laitteiden käyttäjille.
Apple toimii edelleen eri tavalla sitoen yksittäisten sovellustensakin uudistukset uusiin käyttöjärjestelmäversioihin. Applekin on tosin viime aikoina enenevässä määrin alkanut tuoda uudistuksia vaiheittain vuoden aikana julkaistavissa pistepäivityksissä merkittävimpien vuosittain julkaistavien versioiden ohella.
Androidin osalta käyttöjärjestelmäversioiden merkityksen pieneneminen tarkoittaa, ettei esimerkiksi Samsungin Android 15 -pohjaisen One UI 7 -ohjelmiston julkaisun venyminen vasta vuoden 2025 puolelle ole oikeastaan ongelma tai huomattava heikkous vertailussa muihin valmistajiin. Tavallisesti Samsungilta olisi odotettu uutta ohjelmistoa jo nyt syksynä, mutta se vahvisti poikkeavan julkaisuaikataulun hiljattain kehittäjätapahtumassaan.
Android 15:ssä itsessään kun ei ole juuri uudistuksia, jotka ketään kiinnostaisivat, joten syytä sen kiirehtimiseen ei ole. Sen sijaan merkittävämpiä ovat muutokset, joita Samsung itse tulee tuomaan One UI 7 -ohjelmistoonsa niin käyttöliittymän kuin esimerkiksi uusien tekoälytoimintojen osalta. Näin ollen on vain luontevaa, että Samsung etenee omassa aikataulussaan. Tekoälytoimintojen osalta Samsung on ollut suunnannäyttäjä, ja moni muu Android-valmistaja kirii vasta Android 15 -pohjaisissa ohjelmistoissaan eroa kiinni.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vastaavasti esimerkiksi OnePlussan osalta on kiinnostavampaa, mitä uutta se itse tulee tuomaan uudessa 24. lokakuuta esiteltävässä OxygenOS 15 -ohjelmistossaan kuin pohjalla oleva Android 15 itsessään.
Nähtäväksi jää, mitä tapahtuu seuraavaksi. Paljastuneiden tietojen mukaan Google saattaa tähdätä Android-versioiden julkaisuaikataulun aikaistamiseen ja Android 16 saatetaankin julkaista jo vuoden 2025 alkupuoliskon aikana. Lyhyempi aikaväli versioissa tuskin ainakaan lisää uudistusten määrää, joten Android 16 saattaa olla entistäkin tylsempi päivitys – ja jatkossa vielä entistäkin vähemmän merkitystä sillä, mikä Android-versio ohjelmiston pinnan alta löytyy.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »