Elisan 5G-verkko yltää nyt jokaiseen kuntaan Suomessa.
Elisa avasi kaupallisen 5G-verkkonsa kesäkuussa 2018 ensimmäisten joukossa maailmassa. Noin kuusi vuotta verkon avaamisen jälkeen Elisan 5G yltää nyt jokaiseen Suomen kuntaan. 5G-verkon laajentaminen jatkuu myös tulevaisuudessa, ja 5G-teknologia ottaa vielä kehitysaskeleita ennen 6G:n tuloa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Elisan 5G-verkko on alkusyksyn aikana avautunut Rääkkylään, Punkalaitumelle, Hailuotoon, Pomarkkuun, Karijoelle, Keiteleelle, Puolangalle ja Perhoon. Näin ollen Elisan 5G-verkko on saatavilla kaikilla Suomen paikkakunnilla ja kattaa yli 95 prosenttia suomalaisten asuinpaikoista.
5G-verkko ei ole vielä saavuttanut lopullista laajuuttaan, vaan sen kattavuutta laajennetaan jatkossakin asiakkaiden tarpeiden mukaan.
”Tavoitteemme on alusta asti ollut tuoda uusimman teknologian hyödyt mahdollisimman laajasti suomalaisten saataville. Onkin mahtavaa, että kuuden vuoden rakennusurakan jälkeen 5G-verkkomme on avautunut maan jokaiseen kuntaan”, kertoo Elisan mobiiliverkoista vastaava osastonjohtaja Tiina Höckert.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Innokkaimmin 5G-verkon käyttäjiksi ovat siirtyneet yrittäjät ja pienyritykset, joille liikkuva työskentely on iso osa arkea. Suuremmat yritykset ja kuluttajat ovat sittemmin seuranneet perässä, ja vuonna 2021 5G-puhelimet muodostivat jo enemmistön Elisan myydyimpien puhelinten listalla. Tuoreen Tefficientin tutkimuksen mukaan Elisan verkossa liikkuu eniten mobiilidataa Pohjoismaissa, ja 5G:llä on ollut iso rooli tässä kehityksessä. Ero seuraavaan operaattoriin (DNA) on yli 20 prosenttia.
”Moni on päivittänyt liittymänsä 5G-aikaan samalla, kun ostaa uuden puhelimen. Lisäksi korona-aikana yleistynyt etätyöskentely sai monet kokeilemaan 5G:tä mökin yhteytenä, joko puhelimesta jaettuna tai reitittimen avulla. Tämä onkin toiminut yhtenä ajurina verkon rakentamiselle”, Höckert sanoo.
5G-verkon kattavuuden edelleen kehittymisen rinnalla myös verkon toiminnallisuus jatkaa kehittymistään.
Elisa otti jo vuoden 2021 kesäkuussa käyttöön niin kutsutun itsenäisen 5G-verkon, joka ei ole enää riippuvainen 4G-verkon tuesta. Kuluvan vuoden aikana Elisa on tuonut ensimmäisenä itsenäisen 5G-verkon palvelut laajalti suomalaisten saataville julkaisemalla 5G+ -puheliittymän sekä Omakaista-laajakaistaliittymän. Itsenäisen 5G:n käyttöönotto on osa verkon luonnollista kehityskaarta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”5G-teknologian evoluutio muistuttaa aiemmin 4G:ssä nähtyä kehitystä. Vuonna 2018 lanseerattu ensimmäisen vaiheen 5G-verkko toi mukanaan ennätykselliset nopeudet, ja itsenäinen 5G parantaa yhteyden viivettä ja tasalaatuisuutta entisestään. 5G-teknologian myöhemmät kehitysvaiheet, kuten 5,5G eli 5G Advanced, ovat 6G:n kaltaisia ja keskittyvät verkkoyhteyden laadun ja kapasiteetin parantamiseen vaativissa käyttötapauksissa”, Höckert kertoo.
5G-verkko mahdollistaa merkittävästi aiempaa nopeammat, jopa moninkertaisesti 4G:tä nopeammat mobiiliyhteydet. Lisäksi 5G-verkon kapasiteetti on edeltäjiinsä verrattuna moninkertainen, jonka ansiosta käyttäjiä ja laitteita mahtuu verkkoon huomattavasti enemmän ja verkon viive voi laskea entistä matalammalle tasolle. 5G-verkko on myös edeltäjiään 3G:tä ja 4G:tä energiatehokkaampi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »