Apple julkaisi 16. syyskuuta päivityksenä uudet merkittävät käyttöjärjestelmäversionsa – iOS ja iPadOS 18:n iPhoneille ja iPadeille, macOS Sequoia 15:n Maceille, watchOS 11:n Apple Watcheille, tvOS 18:n Apple TV -laitteille ja visionOS 2:n Apple Vision Prolle.
Seuraavien, lokakuussa odotettujen ensimmäisten pistepäivitystenkin kehitystyö on jo pitkällä. Apple on julkaissut nyt jo kuudennet sovelluskehittäjille suunnatut beetatestiversiot iOS ja iPadOS 18.1:stä ja macOS Sequoia 15.1:stä. Lisäksi Apple julkaisi watchOS 11.1 beta 4:n, tvOS 18.1 beta 4:n ja visionOS 2.1 beta 4:n. Samat versiot julkaistiin perään myös kolmansina Public Beta -versioina.
iOS ja iPadOS 18.1 sekä macOS Sequoia 15.1 ovat tuomassa käytettäväksi ensimmäiset Apple Intelligence -tekoälytoiminnot. Apple on kertonut päivitysten julkaisun tapahtuvan lokakuussa, ja tarkka julkaisupäivä tulee raportoidusti olemaan 28. lokakuuta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kesäkuussa ensiesitellyt Apple Intelligence -toiminnot tulevat saataville iPhone 15 Pro -puhelimille, kaikille uusille iPhone 16 -puhelimille sekä M-sarjan piireillä varustetuille iPadeille ja Maceille.
Beetat tulevista käyttöjärjestelmäversioista ovat saatavilla kaikille tuetuille laitteille, eivätkä rajoitu enää Apple Intelligence -tekoälytoimintoja tukeviin laitteisiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple Intelligence -toimintojen lisäksi pistepäivityksissä tullaan näkemään muutakin uutta.
iOS 18:ssa Apple uudisti pika-asetusten Ohjauskeskus-näkymän ja mahdollisti sen muokkaamisen. iOS 18.1 beta 5:ssä Apple toi tarjolle erillisinä pika-asetuskuvakkeina tarjolle myös Wi-Fin ja VPN:n. Aiemmin erillisinä kuvakkeina yhteyksistä olivat jo tarjolla lentokonetila, mobiilidata, oma yhteyspiste sekä Bluetooth. iOS 18.1 beta 6 on lisännyt valittavaksi vielä erilliset AirDrop- ja Satelliitti-kuvakkeet, minkä lisäksi Mittanauha-sovellus on saanut kuvakkeet mitalle ja vatupassille.
iOS 18.1 beta 6:ssa on mukana myös muita pieniä uudistuksia siellä täällä. 9to5Mac-sivusto on kerännyt näitä yhteen.
Esimerkiksi tietyn sovelluksen ryhmitetyissä ilmoituksissa näkyy nyt eri ilmoitusten lukumäärä, Dynamic Islandin osana näkyvissä kameran ja mikrofonin merkkivaloissa on uusi animaatio, Musiikki-sovellus tarjoaa uuden helpon jakomahdollisuuden TikTokiin
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple on myös tuonut sovelluksiin uusista tekoälytoiminnoista ensimmäisellä käynnistyskerralla kertovia tietoiskuja.
Muuten jo aiemmin ilmi käyneenä muutoksena iOS 18.1 ja macOS Sequoia 15.1 ovat myös tuomassa tuen tiedostojen raahaamiselle ja pudottamiselle iPhonen ja Macin välillä käytettäessä iPhone-peilausta. Valitettavasti iOS 18:ssa ja macOS Sequoiassa julkaistu iPhone-peilauskaan ei toistaiseksi ole saatavilla EU-alueella sääntelysyistä johtuen.
Uusissa iPhone 16 -puhelimissa iOS 18.1 tuo myös saataville myös etukameran vaihtoehdoksi vaihdettaessa kameroita puhelinten uudella Kamerasäädin-painikkeella. Lisäksi iPhone 16 -puhelimissa ensiesitelty tilallinen valokuvaus laajenee myös iPhone 15 Pro -puhelimiin. Jo entuudestaan iPhone 15 Pro -puhelimilla on onnistunut tilallinen videokuvaus. Tilalliset kuvat ja videot ovat katseltavissa kolmiulotteisesti Apple Vision Pro -laitteella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaikki Applen kesäkuussa julkistamat Apple Intelligence -tekoälytoiminnot eivät ole mukana vielä nyt julkaistuissa iOS ja iPadOS 18.1:n ja macOS Sequoia 15.1:n beetoissa.
Beetat tarjoavat jo seuraavat toiminnot:
- kirjoitustyökalut, jotka luovat ja muokkaavat tekstejä sekä tekevät niistä yhteenvetoja tai listauksia tekoälyllä eri sovelluksissa
- uusi ja parannettu Siri uudella designilla, tuella muistaa aiemman kysymyksen konteksti seuraavassa, paremmalla epäselvän puheen ymmärryksellä, kattavilla tiedoilla eri Applen tuotteista sekä mahdollisuudella kirjoittaa Sirille puhumisen sijaan
- Mail-sähköpostisovelluksen uudet toiminnot, mukaan lukien älykkäät vastausehdotukset, sähköpostien yhteenvedot viestilistauksessa sekä priorisoidut viestit, jotka nostavat esiin kiireellisiä viestejä
- vastausehdotukset myös Viestit-sovelluksessa
- puhelujen tallentaminen Puhelin-sovelluksessa – tallennukset näkyvät Muistiinpanoissa tekstityksen kera
- yhteenvedot tallennuksista ja teksteistä esimerkiksi Muistiinpanot-sovelluksessa kuin myös Safari-selaimessa
- parempi, luonnollisen kielen haku Kuvat-sovelluksessa, mukaan lukien videoista
- Muistot-videoiden luominen Kuvat-sovelluksessa tekstipyyntöjen perusteella
- uusi Keskity-tila, joka nostaa esiin vain välitöntä huomiota tarvitsevat ilmoitukset
Sen sijaan mukana eivät vielä ole toiminnot, jotka julkaistaan vasta myöhemmin:
- Image Playground -sovellus kuvien luomiseen tekoälyllä tekstipyynnön perusteella
- Image Wand piirrosten muuttamiseen kuviksi sekä tyhjän tilan täyttämiseen kontekstiperustaisilla kuvilla Muistiinpanoissa
- Genmojit eli tekoälyllä tekstipyynnöstä luodut uudet emojit
- Useammat eri Siri-parannukset, kuten tietoisuus näytöllä näkyvistä tiedoista sekä mahdollisuus suorittaa toimia eri sovelluksissa
- ChatGPT-integraatio Sirissä ja kirjoitustyökaluissa
Applen mukaan myöhemmin julkaistavat toiminnot julkaistaan myöhemmin tänä vuonna ja sitä seuraavina kuukausina, eli osin vasta vuoden 2025 puolella.
Esimerkiksi Sirin ChatGPT-integraatio ja henkilökohtaisen kontekstin ymmärtäminen ovat tulossa vasta myöhemmin, mutta Wall Street Journalin mukaan vielä vuoden 2024 aikana, kun taas Sirin mahdollisuutta suorittaa toimia eri sovelluksissa voidaan joutua odottamaan aiempien raporttien mukaan kevääseen 2025.
Beetaversioissa Apple Intelligence -toiminnot ovat saatavilla jonotuslistan kautta. Apple rajoittaa näin uusien toimintojen kokeilijoiden määrää. iOS ja iPadOS 18.1:n sekä macOS Sequoia 15.1:n beetoissa voi asetusten Apple Intelligence & Siri -valikon kautta liittyä jonotuslistalle. Myöhemmin ilmoitus kertoo pääsystä uusien toimintojen pariin. Tekoälytoimintojen taustalla toimivien tekoälymallien lataaminen laitteeseen tapahtuu vasta tässä vaiheessa.
Suoraan laitteessa toimivien tekoälymallien lisäksi osa vaativampaa laskentaa vaativista toiminnoista toimii pilvipalveluissa, jolta osin Apple kertoo kehittäneensä Private Cloud Compute -ratkaisun, joka pitää käyttäjän tiedot turvassa. Applen mukaan pilvipalveluun lähetettäviä tietoja ei tallenneta ja niitä käytetään vain käyttäjän kyseisen pyynnön toteuttamiseen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »