Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin operaattoreilta keräämien tietojen mukaan nopeat 4G- tai 5G-verkot kattoivat 96 prosenttia suomalaisten kotitalouksien asuinpaikoista kesäkuun 2024 lopussa.
Kaupunkien ja taajamien ulkopuolella on kuitenkin asuttuja alueita, joilla ei ole pääsyä nopeiden mobiiliyhteyksien piiriin.
Suomessa 5G-verkot ovat rakentuneet kovaa vauhtia vuosikymmenen alusta alkaen. Suurin osa kotitalouksista sijaitsee jo nopean 5G-verkon alueella. Kesäkuun 2024 lopussa nopea 5G-verkko oli saatavilla 91 prosenttiin Suomen kotitalouksista. Samalla maapinta-alasta verkko kattoi vasta 16 prosenttia. Vastaavasti nopean 4G-verkon osalta saatavuus oli 96 prosenttia kotitalouksista ja 26 prosenttia pinta-alasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Nopealla verkolla tarkoitetaan vähintään 100 megan latausnopeuteen ideaaliolosuhteissa yltävää verkkoa. Tällaiset verkot rakentuvat siis ensisijaisesti asutuskeskuksien ympärille, koska siellä käyttöä on eniten ja siten myös tarvetta lisäkapasiteetille”, toteaa erityisasiantuntija Joonas Sotaniemi.
Erot nopean mobiiliverkon saatavuudessa kaupunkialueiden ja maaseutualueiden välillä ovat huomattavia. Kaupunkimaisilla alueilla asuu 75 prosenttia suomalaisista ja näillä alueilla mobiiliverkkojen tilanne on hyvä: lähes kaikki kotitaloudet ovat nopean verkon saatavuuden piirissä.
Maaseutumaisilla alueilla on nopean mobiiliverkon katveita niin asutuilla alueilla kuin niiden läheisyydessäkin. Heikoin mobiiliverkkojen kattavuus on yllätyksettömästi harvaan asutulla maaseudulla: vain 39 prosenttia kotitalouksista on nopean 5G-verkon alueella ja 64 prosenttia nopean 4G-verkon alueella. Harvaan asutulla maaseudulla on noin 50 000 kotitaloutta, jotka ovat nopean mobiiliverkon ulkopuolella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
5G-verkon laajeneminen ja päätelaitteiden uusiutuminen merkitsevät tiedonsiirron siirtyvän 5G-verkkoihin.
Suomessa on perinteisesti käytetty kansainvälisesti vertaillen paljon mobiilidataa, muun muassa edistyneiden verkkojen ja käytöltään rajoittamattomien liittymien yleisyyden vuoksi.
Mobiilitiedonsiirron kasvuvauhti vaikuttaisi saavuttaneen Suomessa lakipisteensä, arvioi Traficom. Kuluvan vuoden keväällä mobiilitiedonsiirto kasvoi enää 5 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna, kun se vuoden 2020 keväällä kasvoi 29 prosenttia aiempaan vuoteen verrattuna.
Luvuissa on mukana älypuhelin- ja mobiililaajakaistaliittymien tiedonsiirtokäyttö. Mobiililaajakaistaliittymiksi lasketaan esimerkiksi 4G-/5G-modeemien liittymät sekä tablettien ja tietokoneiden liittymät, mutta ei kuitenkaan koteihin myytäviä, kiinteän laajakaistan kaltaisia ja laatulupauksen sisältäviä liittymiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mobiilidataa kulkee jatkuvasti enemmän 5G-verkoissa. Kolme vuotta sitten vain muutama prosentti kaikesta tiedonsiirrosta kulki 5G-verkoissa.
Vuoden 2024 alkupuoliskolla älypuhelinliittymien tiedonsiirrosta Suomessa 9 prosenttia tapahtui 5G-verkossa. Mobiililaajakaistaliittymien osalta 5G-verkon osuus tiedonsiirrosta oli kasvanut jo 21 prosenttiin.
Verrattuna esimerkiksi Ruotsiin, ovat 5G-verkot rakentuneet Suomessa nopeasti. Naapurimaassa nopeampi 5G-verkko oli saatavilla 64 prosentille kotitalouksista ja mobiilitiedonsiirrosta 7 prosenttia kulki 5G-verkoissa vuonna 2023.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »