Loistokkaasta menneisyydestään tunnettu suoritinjätti Intel pysyy otsikoissa.
Nyt viimeisin raportti kertoo myös brittiläisen Armin esittäneen kiinnostuksensa ostaa merkittävä osa Intelin liiketoiminnasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Bloombergin lähteiden mukaan Arm lähestyi alustavasti Inteliä kiinnostuksenaan ostaa Intelin tuoteliiketoiminta. Käytännössä tämä käsittäisi Intelin suunnittelutoiminnot ja erilaiset suorittimet. Sen sijaan Intelin tehtaista eli valmistustoiminnasta Arm ei ollut kiinnostunut.
Lähteet kuitenkin kertovat Intelin torjuneen Armin lähestymisen todeten, ettei liiketoiminta ole myynnissä.
Armin pääomistaja japanilainen SoftBank listasi Armin pörssiin vuonna 2023. Arm keskittyy liiketoiminnassaan suoritinten suunnitteluun mobiililaitteisiin ja muille aloille, esimerkiksi autoihin ja kasvavissa määrin myös datakeskuksiin. Perinteisesti järjestelmäpiirien tarjoajat, kuten Qualcomm ja MediaTek, ovat hyödyntäneet Armin suunnittelemia suorittimia omissa tuotteissaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Hiljattain on huhuttu myös Qualcommin lähestyneen Inteliä yritysostoaikeissa, ja yhtiöiden käyneen keskusteluja. Aiemmin syyskuun alussa raportti kertoi Qualcommilla harkitun Intelin PC-suoritinbisneksen ostamista.
Entinen menestysyhtiö Intel on ajautunut suuriin ongelmiin, kun sen suoritinten suhteellinen kilpailukyky on heikentynyt ja samalla Intelin puolijohdetuotanto ulkoisille asiakkaille ei ole lähtenyt liikkeelle toivotulla tavalla.
Intel tunnettiin aikanaan alan johtavista suorittimista ja valmistusosaamisesta, mutta nyt Intel on taantunut perässähiihtäjäksi kummallakin saralla ja yhtiö on vakavassa kriisissä. Hiljattain Intel kertoi suunnitelmista vähentää 15 000 työpaikkaa sen leikatessa kustannuksia ja vähentäessä investointeja. Intel kertoi myös keskeyttävänsä osingonmaksunsa.
Samalla yhtiössä on tarkasteltu monien yksiköiden mahdollista myyntiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Intel on hiljattain tehnyt päätöksiä, joiden pyrkimys on kasvattaa sen valmistustoiminnan Intel Foundry Servicesin itsenäisyyttä tuotetoiminnasta. Valmistustoiminta yhtiöitetään Intelin alla erilliseksi itsenäiseksi tytäryhtiöksi, jolla on oma hallituksensa, jossa on myös itsenäisiä jäseniä. Aiemmin Intel on eriyttänyt valmistuksen jo taloudellisessa raportoinnissaan. Intelin mukaan valmistustoiminnan uusi rakenne mahdollistaa myös vaihtoehtoisten rahoitusmahdollisuuksien harkinnan ja pääomarakenteen optimoinnin.
Itsenäisenä jatkaessaan Yhdysvaltojen valtion tuella tulee on merkittävä vaikutus Intelille. Financial Timesin lähteiden mukaan Intel ja Yhdysvallat valmistelevat 8,5 miljardin dollarin suoraa rahoitusta yhtiölle tavoitteenaan saada se valmiiksi vielä loppuvuoden 2024 aikana. Tukipaketin tarkoitus on auttaa Inteliä kasvattamaan puolijohdetuotantoa Yhdysvalloissa.
Lähteet myös varoittavat, että Intelin ajautuminen keskelle yritysostotilannetta voi vaikeuttaa tärkeiden neuvottelujen loppuun saattamista Yhdysvaltojen kanssa.
Intelin markkina-arvo on noussut huhujen siivittämänä takaisin reiluun 100 miljardiin dollariin viime aikoina. Tästä huolimatta Intel on menettänyt markkina-arvostaan karkeasti puolet vuoden 2024 aikana.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »