Älypuhelimen ohjelmiston vaihtaminen toiseksi alkuperäisestä voi viedä älypuhelimelta takuun. Tämä nousi esille tuoreen Kuluttajariitalautakunnan ratkaisun myötä.
Asiakas oli ostanut elokuussa 2010 Samsungin Galaxy S -puhelimen, jonka hän oli niin sanotusti rootannut eli avannut lukituksista sekä asentanut normaalin Android-käyttöjärjestelmän tilalle epävirallisen käyttöjärjestelmäversion ja muokannut puhelintaan Clockworkmod-ohjelmistolla. Puhelin oli ollut yön yli laturissa ja aamulla 18. heinäkuuta 2012, eli vajaat pari vuotta hankinnasta, puhelin sammui eikä se enää käynnistynyt.
Kuluttajariitalautakunnan ratkaisusta kertoi ensimmäisenä MPC.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Asiakas väitti, että ohjelmistolliset muutokset eivät olisi voineet johtaa puhelimen tapahtuneen kaltaiseen vioittumiseen. Puhelimen kuntoon saamiseksi olisi pitänyt vaihtaa piirilevy, minkä hinnaksi olisi tullut 377 euroa. Asiakas olisikin halunnut saada hyvitystä, mutta kuluttajariitalautakunta oli asiasta eri mieltä eikä suositellut hyvitystä.
”Lautakunta toteaa, että myyjätaho on antanut perusteellisen selvityksen siitä, mitä vikoja ostajan suorittama käyttöjärjestelmän muutos on voinut aiheuttaa kyseiselle matkapuhelimelle. Vastauksissa kuvattu käyttöjärjestelmän muutos on mitä ilmeisimmin rasittanut prosessoreita ja muita puolijohdekomponentteja suunniteltua suuremman lämmöntuoton vuoksi, mistä on aiheutunut toimintahäiriö”, kerrotaan lautakunnan ratkaisussa. Lautakunta totesi näytetyn todennäköiseksi, että ”matkapuhelimen vioittuminen on johtunut tavaran vääränlaisesta käsittelystä tai muusta ostajan puolella olevasta seikasta”.
Lisäksi lautakunta viittaa yleisiin puhelinten takuuehtoihin: ”Lautakunta toteaa, että puhelimen turvallisuusohjeissa on erikseen kielletty laitteen muutokset ja muunnokset, jotka saattavat mitätöidä valmistajan antaman takuun.”
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »