Vaikka tekoälybuumi käy kokonaisuudessaan kuumana, monet tekoälyyn keskittyneet startup-yritykset eivät ole onnistuneet luomaan kestävää liiketoimintaa. Suuret teknologiayhtiöt ovat päätyneet hankkimaan tekoälyn kehittämiseen liittyvää osaamista palkkalistoilleen poikkeuksellisilla järjestelyillä.
Viimeisin esimerkki on tällä viikolla julkistettu Googlen diili Character.AI:n kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Character.AI:n perustajat Noam Shazeer ja Daniel De Freitas sekä noin 30 muun työntekijän joukko siirtyvät Googlen palkkalistoille. Samalla Google on tehnyt Character.AI:n kanssa ei-yksinoikeudellisen lisenssisopimuksen sen teknologian käytöstä, ja Character.AI jatkaa toimintaansa yhtiöön jäävien yli 100 työntekijän voimin.
Character.AI:n perustaja ja toimitusjohtaja Noam Shazeer työskenteli aiemminkin Googlelle, mutta jätti yhtiön vuonna 2021 perustaakseen erilaisia henkilönomaisia keskustelubotteja tarjonneen Character.AI:n. Aiemmin Googlella Shazeer johti tutkijatiimiä, joka kehitti LaMDA-kielimallia ja oli luomassa pohjaa koko nykyiselle generatiivisen tekoälyn nousulle.
”Olen erittäin innoissani paluusta Googlelle ja työstä osana Google DeepMind -tiimiä. Olen niin ylpeä kaikesta, mitä olemme rakentaneet Character.AI:n kanssa viimeisen kolmen vuoden aikana. Olen varma, että ei-yksinoikeudellisen Googlen lisenssisopimuksen varat yhdessä uskomattoman Character.AI-tiimin kanssa asemoivat Character.AI:n jatkuvaan menestykseen tulevaisuudessa”, Shazeer kommentoi TechCrunchille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Character.AI on nostanut rahoitusta yli 150 miljoonaa dollaria, ja raportoidusti sijoittajat saavat osana diiliä Googlen kanssa noin 2,5-kertaisen kompensaation suhteessa Character.AI:n viimeisimmän rahoituskierroksen 1 miljardin dollarin arvostukseen. Yhteensä Googlen Character.AI:n kanssa tekemän lisenssisopimuksen arvo on raportoidusti jopa 2 miljardia dollaria.
Googlen Character.AI-diili on vain viimeisin esimerkki tavallista monimutkaisemmista järjestelyistä, joilla teknologiajätit ovat nyt pyrkineet vankistamaan tekoälyosaamistaan.
Microsoftin aiempi diili tekoäly-yhtiö Inflection AI:n johdon rekrytoinnista johtamaan uutta Microsoft AI -yksikköä ja sen yhteydessä sovitut muut järjestelyt mukaan lukien 650 miljoonan dollarin lisenssisopimus ovat jo joutuneet viranomaisten silmätikuksi sekä Yhdysvalloissa että Isossa-Britanniassa, jossa kilpailuviranomainen CMA ilmoitti heinäkuussa tutkivansa tapahtunutta.
Teknologiajättien on epäilty pyrkivän nimenomaan kiertämään yrityskauppavalvontaa poikkeuksellisilla järjestelyillä, joissa ne eivät tee varsinaisia yrityskauppoja ja näin diilit eivät suoraan päädy kilpailuviranomaisten pöydille. Kuten edellä mainittu, viranomaiset ovat tästä huolimatta jo kiinnittäneet huomiota järjestelyihin, jotka pitkälti vastaavat lopputulokseltaan yrityskauppoja rakenteestaan huolimatta, ja nähtäväksi jää päätyykö myös Googlen Character.AI -diili vielä viranomaisten syyniin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Taustalla erikoisiin järjestelyihin on erityisesti Yhdysvalloissa viime vuosina kasvanut poliittinen paine teknologiajättien yritysostoja vastaan.
Wall Street Journalin mukaan myös Google ja Character.AI harkitsivat tavanomaista yrityskauppaa, mutta näkivät, ettei sen toteuttaminen välttämättä saisi hyväksyntää. Lisäksi Character.AI ehti neuvotella kaupoista myös Metan kanssam, mutta päätyi lopulta sopimukseen Googlen kanssa. Google oli jo aiemmin sijoittanut Character.AI:hin 500 miljoonaa dollaria.
Googlen ja Microsoftin diilien lisäksi kesäkuussa myös Amazon päätyi rekrytoimaan valtaosan Adept AI -tekoäly-yhtiön henkilöstöstä ja maksamaan 330 miljoonan dollaria sen teknologian lisensoinnista. Se riitti yhdessä jäljellä olleiden muiden varojen kanssa palauttamaan rahat yhtiötä rahoittaneille sijoittajille, kertoo WSJ. Aiemmin Adept AI oli kartoittanut ostajaehdokkaaksi myös Microsoftia ja Salesforcea.
Myös Amazonin ja Adept AI:n diili on jo herättänyt Yhdysvalloissa kauppaviraston FTC:n huomion, ja myös sitä syynätään WSJ:n mukaan Microsoftin tavoin yrityskauppavalvonnan kiertämisestä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi Amazonin tekemä 4 miljardin dollarin sijoitus Anthopic-tekoäly-yhtiöön on kiinnittänyt kilpailuviranomaisten huomion: Ison-Britannian kilpailuviranomainen CMA kertoi vasta aloittavansa siitä virallisen tutkinnan.
Samalla, kun teknologiajättien toimia tutkitaan, useat tekoäly-yhtiöt kaipaavat kuitenkin nyt kipeästi ostajia. Monet tekoälyyn erikoistuneet startupit eivät ole onnistuneet lunastamaan lupauksiaan, ja jatkuvasti kehittyneempien tekoälymallien kouluttaminen on entistä kalliimpaa, kustantaen jopa satoja miljoonia dollareita.
Character.AI:n ja Adept AI:n diilien myötä nämä yhtiöt tulevat jatkamaan pienemmällä mittakaavalla toimintaansa, mutta lopettaen omien tekoälymallien kehittämisen ja sen sijaan tukeutuen muihin, esimerkiksi avoimen koodin tekoälymalleihin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »