Samsung Galaxy Watch Ultra on toistaiseksi kehittynein Samsung-älykello, joka samaan aikaan esiteltyyn Galaxy Watch7 -mallistoon verrattuna tarjoaa muun muassa suuremman akun ja kestävämmän rungon laadukkaammilla materiaaleilla.
Myös muotoilu poikkeaa merkittävästi sekä sisarmalleista että aiemmista Galaxy Watch -älykelloista. Lisäksi kaikissa kesän 2024 Samsung-uutuuksissa on päivitetty BioActive Sensor -anturikokonaisuus sekä uusi Exynos-piiri, ja odotukset ovatkin korkealla.
Uudet Samsung-älykellot, Galaxy Watch Ultra mukaan lukien, sisältävät myös generatiiviseen eli tuottavaan tekoälyyn pohjautuvia toimintoja, kuten monipuolisia pikavastauksia. Ne ovat myös ensimmäiset älykellot Wear OS:n 5-versiolla, jonka päälle Samsung on toteuttanut oman One UI 6 Watch -ohjelmistonsa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Watch Ultran rungon värivaihtoehdot hopea Titanium Silver, harmaa Titanium Gray sekä valkoinen Titanium White.
24. heinäkuuta virallisesti saataville tulleen Galaxy Watch Ultran suositushinta on 699 euroa.
Samsung Galaxy Watch Ultran tekniset tiedot
- 1,5 tuuman / 37,3 millimetrin pyöreä Super AMOLED -näyttö 480×480 pikselillä, safiirikristalli näytön pintana
- Samsung Exynos W1000 -järjestelmäpiiri (3 nm, viisiydin)
- 2 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 32 gigatavua tallennusmuistia
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys ja eSIM
- Wi-Fi (2,4 + 5 GHz) / Bluetooth 5.3 / NFC -yhteydet
- GPS (L1+L5) / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Samsung BioActive Sensor -anturi
- Sykkeen mittaus
- Veren happipitoisuuden mittaus
- Sydänsähkökäyrän mittaus
- Biosähköinen impedanssianalyysi
- Lämpötila-anturi
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / magnetometri (kompassi) / barometri / valoisuuden tunnistin
- Akku 590 milliampeerituntia
- Pikalataus, langaton lataus WPC / Qi -standardin mukaisesti
- 10ATM / IP68 -luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys, osin MIL-STD-810H-standardin mukainen kestävyys, meriuintiin sopiva, korkeampia lämpötiloja ja korkeuksia kestävä
- Mitat 47,4 x 47,4 x 12,1 millimetriä ja paino 60,5 grammaa
- Wear OS Powered by Samsung -ohjelmisto (Wear OS 5) One UI 6 Watch -käyttöliittymällä
Samsung-älykellojen parhaat ominaisuudet kestävässä paketissa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Siinä missä Samsung Galaxy Watch7 -malliston uudistukset ovat lähinnä teknisiä, on uudella tavalla mallistoa laajentava Galaxy Watch Ultra erottuva myös ulkoisesti. Kuten nimestäkin voi päätellä, on kyseessä toistaiseksi kehittynein Samsung-kello, joka on korealaisjätin vastaus Apple Watch Ultra -kelloille.
Kuten Apple Watch Ultra, myös Galaxy Watch Ultra eroaa sisarmalleistaan pääasiassa rakenteellisesti. Hieman suurempaan runkoon on saatu mahdutettua myös kookkaampi akku, ja käyttöaika älykellotilassa onkin Samsungin lupausten mukaisesti 48 tunnin luokkaa.
Samsung Galaxy Watch Ultran runko on neliskanttinen ja pyöreäkulmainen, mutta itse Super AMOLED -näyttö on silti pyöreä. Ratkaisu on mielenkiintoinen ja varmasti mielipiteitä jakava: esimerkiksi Galaxy Watch7 -mallistosta poiketen Ultra ei näytä yhtä sirolta ja sulavalinjaiselta, vaan pikemminkin kovaan käyttöön suunnatulta kellolta – jollainen se toki onkin.
Galaxy Watch Ultra painaa peräti 60,5 grammaa, ja ulkoiset mitatkin (47,4 x 47,4 x 12,1 millimetriä) ovat selkeästi Galaxy Watch7 -malliston kookkampaakin versiota tuhdimmat. Alumiinin sijaan runko on iskunkestävää nelosluokan titaania, näytön pinta taas niin ikään kestävää safiirikristallia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kello on pöly- ja vesitiivis IP68- ja 10ATM-luokituksen mukaisesti, minkä ohella se kestää upotuksen jopa 100 metrin syvyyteen kymmeneksi minuutiksi ISO22810-standardin edellyttämällä tavalla. MIL-STD-810H-luokitus puolestaan kertoo esimerkiksi iskun- ja lämpötilojen kestävyydestä, ja Samsungin mukaan Galaxy Watch Ultra toimii ongelmitta -20 pakkasasteen ja 55 plusasteen välisissä lämpötiloissa sekä jopa 9 000 metrin korkeudessa merenpinnasta mitattuna. Rakenteen laadussa ei ole tingitty.
Rungon oikealla puolella on perinteisen kahden näppäimen asettelun sijaan kolme painiketta. Keskimmäinen, pyöreä ja oranssilla korostevärillä koristeltu nappi on itse mukautettavissa esimerkiksi pikatreeniä, sekuntikelloa tai mielisovellusta varten, mikä tuo mukavan lisän muuten pyyhkäisyeleisiin perustuvaan käyttöön.
Pyyhkäisyeleisiin onkin totuttava, sillä Galaxy Watch Ultrassa ei ole niin sanottua kruunupainiketta, vaikka mukautettava näppäin pyöreä, pyörivä ja rosoinen onkin. Näin ollen 1,5-tuumainen kosketusnäyttö pyyhkäisyeleineen on ainut keino kellon ohjastamiseen.
Kyse on toki makuasioista, mutta allekirjoittaneen mieleen viime vuoden Galaxy Watch6 Classic pyöritettävällä, selaamisen mahdollistavalla näytönreunuksella tarjosi kokonaisuutena mukavamman käyttökokemuksen. Toki kellon ohjelmisto Google-palveluineen on hyvin optimoitu myös pelkkiä kosketuseleitä ja pyyhkäisyjä varten.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Watch Ultrassa on 1,5 tuuman Super AMOLED -näyttö kokoon hyvin riittävällä 480×480 pikselin tarkkuudella. Näyttö on kaikin puolin loistava, ja peräti 3 000 nitin kirkkaus takaa sujuvan luettavuuden olosuhteista riippumatta.
Kyseessä on Samsungin älykellojen selkeästi paras näyttö, sillä esimerkiksi Galaxy Watch7 -malleihin verrattuna sen kirkkaus on jopa 50 prosenttia korkeampi. Kosketuksiin ruutu reagoi erinomaisen sujuvasti, eikä siitä ole pahaa sanottavaa tarkkuuden ja koon riittäessä pidempienkin viestien lukemiseen.
Galaxy Watch Ultrasta on saatavilla vain yksi, 47 millimetrin rungolla varustettu koko, joten ohuessa ranteessa kello saattaa näyttää suurehkolta. Samaten myyntipakkauksen sisältämä rannehihna saattaa olla monille – kuten itselleni – pitkänpuoleinen.
Rannekkeen kiinnittäminen ja irrottaminen käy helposti Samsungin uudella Dynamic Lug System -järjestelmällä. Hienon nimen taustalla on painettava liitin, jonka ansiosta rannekkeiden vaihtelu on nopeaa, mutta ikävä kyllä standardikokoisia hihnoja ei voi käyttää.
Liioin aiempien Galaxy Watchien hihnat eivät Galaxy Watch Ultraan käy, joten kokoelman kartuttaminen on aloitettava tyhjästä. Samsung tarjoaa Galaxy Watch Ultralle erilaisia rannekkeita erilaisiin käyttötarpeisiin: Marine Band -oletusrannekkeille vaihtoehtoja ovat juoksutreeniin optimaalinen Trail Band ja ”vapaa-ajan ranneke” PeakForm Band, jossa ulkopuoli on kangasta ja sisäpuoli silikonia.
Langattomat yhteydet Galaxy Watch Ultrassa ovat kunnossa. Se tukee sekä Wi-Fi-yhteyksiä (2,4 ja 5 gigahertsiä) että 4G-mobiiliverkkoja eSIM-tuen ollessa vakio-ominaisuus. Puhelimeen kello yhdistyy Bluetooth 5.3 -yhteydellä, ja tietenkin myös NFC on mukana Google Pay -lähimaksuja mahdollistamassa. Kahden taajuuden GPS puolestaan seuraa sijaintia tarkasti vaikkapa lenkkeiltäessä.
Kellon käyttöönotto on verrattain helppo prosessi etenkin Samsung-puhelimilla, joissa Samsung Health ja Galaxy Wearable ovat mukana jo esiasennettuna. Ensin kello ja puhelin paritetaan, minkä jälkeen Google-tili ja Samsung-tili yhdistetään, esiasetukset määritetään ja ohjelmistot päivitellään.
Käyttöönottoon on hyvä varata aikaa noin puoli tuntia, minkä jälkeen voikin vapaasti tutustua uuteen älykelloonsa ja Samsungin erittäin monipuolisiin sovelluksiin. Samsung Health vastaa terveys- ja aktiivisuustiedoista, kun taas Galaxy Wearablella hoidetaan muun muassa kellon ohjelmistopäivitykset ja kellotaulujen mukauttamiset.
Mikäli taas Galaxy Watch Ultralla haluaa hyödyntää kaikkein kehittyneimpiä ominaisuuksia, kuten sydänsähkökäyrien (EKG) ja verenpaineen mittausta, on Play-kaupasta ladattava vielä Samsung Health Monitor. Kaikkiin ominaisuuksiin tutustumiseen ei yksi päivä riitä.
Ensimmäistä kertaa Samsungin kelloa käyttävien kannattaa varautua pieneen opetteluun. Käyttöliittymät ovat sovelluksesta ja kellosta riippumatta yksinkertaisia ja täysin suomenkielisiä, mutta kolmen sovelluksen kattaus tarjoaa niin runsaan toimintovalikoiman, että sen omaksuminen ottaa aikansa.
Kellotauluja on saatavilla sadoittain, ja myös mukautusvaihtoehdot ovat kiitettävän monipuoliset. Taululle voi valikoida haluamiaan tietoja, kuten sykkeen, akun varauksen tai stressitason, minkä ohella erilaiset korostevärit mahdollistavat yhtenäisen tyylin luomisen.
Kellotaulusta alaspäin pyyhkäisemällä saa auki Android-tyyliset pika-asetukset, oikealta taas ilmoitukset. Vasemmalta aukenevat yksi kerrallaan niin ikään mukautettavat pikanäkymät vaikkapa säälle, aktiivisuudelle ja musiikille ylöspäin suunnatun eleen johtaessa sovellusvalikkoon.
Androidiin pohjautuva Wear OS 5 -ohjelmisto on One UI 6 Watchin perusta, ja viime vuosien Samsung-kelloja käyttäneille toteutus on hyvin tutun oloinen. Play-kaupan tuhannet sovellukset mahdollistavat esimerkiksi pankkipalvelujen ja monenlaisten treenipalvelujen käytön, minkä ohella musiikkipalvelut Spotifyn ja Deezerin johdolla ovat saatavilla.
Sisäistä tallennusmuistia muun muassa sovelluksia ja musiikkia varten on kiitettävät 32 gigatavua. RAM-käyttömuisti on kahden gigatavun suuruinen.
Käyttökokemus on erittäin sujuva, mikä on osin uuden Exynos W1000 -järjestelmäpiirin ansiota. Samsungin ensimmäinen 3 nanometrin tuotantoprosessilla valmistettu on selvä parannus edeltävään Exynos W930:een nähden.
Keskussuoritinytimiä on kaikkiaan viisi. Arm Cortex-A78 -tehoytimen kellotaajuus on 1,6 gigahertsiä, neljän Arm Cortex-A55 -ytimen taas 1,5 gigahertsiä, ja harppaus teknisessä toteutuksessa edeltäjän kahteen 1,4 gigahertsin ytimeen nähden on merkittävä.
Suorituskyky on Samsungin mukaan jopa moninkertaisesti viime vuotta edellä. Käytännön tasolla vaikkapa sovellukset avautuvat silmänräpäyksessä, eikä takavuosille ominaista pienimuotoista viivyttelyä enää esiinny.
Galaxy Watch Ultra esittää ilmoituksia monipuolisesti kuvineen, ja myös sähköposteja voi lueskella vaikkapa Outlookin tai Gmailin kautta. Vastauksia voi naputella pikkuruisella QWERTY-näppäimistöllä, ja One UI 6 Watchilla myös generatiiviseen eli tuottavaan tekoälyyn pohjautuva Galaxy AI on käytettävissä esimerkiksi WhatsApp- tai Signal-viestiä luotaessa.
Galaxy AI on vahvasti esillä myös käyttäjäkohtaisia palautteita luotaessa, ja tekoäly saattaa positiiviseen sävyyn kannustaa vaikkapa aamulenkille tai rauhalliseen iltarytmiin. Yleisestikin Galaxy Watch Ultra tarjoaa erittäin monipuolisen valikoiman toimintoja terveyden ja aktiivisuuden seurantaan.
Uusittu sensori ja todella monipuoliset terveystoiminnot
Uuden järjestelmäpiirin ohella Samsung on täksi vuodeksi päivittänyt BioActive Sensor -anturikokonaisuutensa, jota käytetään esimerkiksi sykkeen, veren happipitoisuuden ja muiden terveystoimintojen mittaamisessa. Tarkkuus on parantunut, Samsung lupailee.
BioActive Sensor, kuten muidenkin valmistajien vastaavat ratkaisut, perustuu valoa vastaanottaviin fotodiodeihin ja LED-valoihin, joiden suorituskykyä on kasvatettu ja väriasteikkoa laajennettu. Myös järjestystä on optimoitu, minkä ansiosta itse diodien määrää on saatu laskettua tarkkuuden kärsimättä.
Päivitykset mahdollistavat Samsungin mukaan esimerkiksi entistä tarkemman unenseurannan sekä sykevaihtelujen havainnoinnin intervallitreeneissä. Molemmat lupaukset näyttävät myös pitävän paikkansa, sillä ainakin allekirjoittaneen mieleen sekä uni että sykevaihtelut todella tallentuvat tarkemmin.
Lista Galaxy Watch Ultran mittaamista terveys- ja aktiivisuustoiminnoista on mittava: kymmenet urheilumuodot, syke, sykevaihtelut, stressi, veren happipitoisuus (SpO2), stressi, sydänsähkökäyrä (EKG), verenpaine, kehonkoostumus (muun muassa luusto, nestetasapaino, lihasmassa, rasvan määrä), uni vaiheineen, ihon lämpötila, askeleet…
Uudistetun BioActive Sensorin ansiosta Galaxy Watch Ultralle ja Galaxy Watch7:lle on tuotu myös kokonaan uusia mitattavia arvoja: niin kutsuttu AGE-indeksi ja useisiin muuttujiin perustuva vireystila.
Älykello tarjoaa kattavan raportin vireystilasta aina aamuisin, ja nollan ja sadan välillä vaihteleva lukema huomioi muun muassa unen, aktiivisuuden sekä stressin kaltaisia ominaisuuksia. Samalla käyttäjälle tarjotaan vinkkejä vireyden edistämiseen, ja käytännössä uudistuksen voisi mieltää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja elämäntapojen seurannaksi.
Kenties merkittävin yksittäinen uudistus on kuitenkin AGE-indeksin mittaus (Advanced Glycation End Products), joka keskittyy aineenvaihdunnan tasapainoon ja biologiseen vanhenemiseen. Tiedot kuvastavat biologista ikää, ja niiden perusteella käyttäjä voi kellonsa ohjastamana tehdä elitavoistaan terveellisemmät.
Teoreettisella tasolla AGE-indeksi kuvastaa glykaation eli sokeroitumisen lopputuotteiden määrää. Lopputuotteilla taas tarkoitetaan suurta proteiinien ja rasvojen joukkoa, jotka sokeroitumisen, eli glykaation, myötä ovat liittyneet kyseisiin sokereihin vaikkapa makeaa syötäessä.
Terveystieteellisen tutkimuksen mukaan AGE-indeksi mittaamat lopputuotteet voivat olla pahentava osatekijä ikääntymisessä ja vaikuttaa osaltaan esimerkiksi korkean verenpaineen, sydänsairauksien, diabeteksen ja muiden mahdollisesti hengenvaarallisten tilojen ja sairauksien syntyyn.
AGE-indeksin voi mitata älykellolla aina halutessaan, ja tuloksia on helppo tulkita yksinkertaisella kuvaajalla. Tuloksia tärkeämmässä asemassa ovat vinkit ja ohjeet, joilla vaikkapa ruokailutottumuksiaan voi kehittää terveellisempään suuntaan.
Indeksin avulla Samsung pyrkii tarjoamaan keinoja ennaltaehkäistä terveyshaittoja ja sairauksia. Kokonaisvaltaisesta terveydestään kiinnostuneille kyseessä onkin kiintoisa muuttuja, jonka tarkkuus paranee hiljalleen käyttäjädatan kertyessä.
Edellä mainittujen uudistusten ohella Galaxy Watch Ultra ja Galaxy Watch7 tukevat myös uniapnean mittausta ilmoittaen käyttäjälle mahdollisista oireista. Uniapnean seuranta edellyttää kuitenkin vielä viranomaishyväksyntää, jota ei testihetkellä ollut vielä myönnetty.
Myös erilaisia treeni- ja harjoittelutoimintoja Galaxy Watch Ultrassa on luonnollisesti mittava määrä, kuten tähänkin saakka. Esimerkiksi pyöräilijöille on täksi vuodeksi tuotu mukaan uudet, suorituskyvystä kertovat FTP-kuvaajat, minkä ohella vaikkapa lenkillä voi seurata senhetkistä vauhtiaan aiemmin kellotettuun tulokseen reaaliajassa.
Samsung Galaxy Watch Ultra mittaa siis todella monipuolisesti sekä käyttäjänsä terveyttä että fyysistä aktiivisuutta. Toisinaan erilaisten tietopakettien määrä on jopa hämmentävän suuri – tarvitseeko ”perustallaaja” todella näin laajaa seurantaa päivittäiseen arkeensa?
Älykellot ovat omiaan kannustamaan kohti aktiivista ja terveempää elämäntapaa, mutta henkilökohtaisia tuntemuksiaan ei kannata unohtaa. Mikäli kello esimerkiksi moittii vireystilaa käyttäjän tuntiessa olonsa oivaksi, on algoritmien rajallisuus hyvä pitää mielessä.
Toisaalta Galaxy Watch Ultra saattaa elintoimintoja seuratessaan havaita ennakkoon mahdollisesti vaarallisiakin tiloja. Samsungin tarjonta on markkinoiden ehdottomasti laajimpia, ja tietueista voikin viikkojen kuluessa muodostaa juuri omaa itseään puhuttelevan kokonaisuuden – EKG:t, AGE-indeksit tai unenseuranta ovat kaikki valinnanvaraisia ominaisuuksia.
Eri ominaisuuksien käyttö vaikuttaa myös Galaxy Watch Ultran akunkestoon, joka on suuren 590 milliampeeritunnin akun ansiosta hyvällä tasolla.
Samsungin lupaus jopa 60 tunnin käyttöajasta älykellotilassa on hieman yläkanttiin, mutta noin 48 tuntia on helpommin saavutettavissa. Testissämme GPS-käyttöä, monipuolisia mittauksia ja sovellusten käyttelyä mahtui jokaiseen päivään reilusti, ja lataaminen oli silti tarpeen vain noin kahden päivän välein.
Huomionarvoisesti emme testissämme käyttäneet eSIM-korttia, ja mobiiliverkkoyhteys heikentäneekin akunkestoa jonkin verran.
Mukana toimitettava magneettinen latausalusta täyttää tyhjentyneen akun noin puolessatoista tunnissa, ja vain vartin latauksella saa monen tunnin edestä käyttöaikaa. Langatonta latausta Galaxy Watch Ultra tukee WPC- ja Qi-standardien avulla, mutta älypuhelimen käänteisellä latauksella sen akkua ei sen sijaan voi täyttää. Syynä tähän on uudistuneen BioActive Sensorin synnyttämä kellon muoto.
Akunkestossa Samsung Galaxy Watch Ultra päihittää esimerkiksi Galaxy Watch7 -sarjalaiset sekä Apple Watch Ultra 2:n, jolle iPhone-valmistaja lupaa älykellotilassa 36 tunnin akunkestoa. Latausnopeus ei ole kummoinen, mutta tarpeeksi hyvällä tasolla kuitenkin.
Kokonaisuutena Samsung Galaxy Watch Ultra on ominaisuuksiltaan erinomainen älykello.
Yhteenveto: Erinomaisen monipuolinen älykello – hinta arveluttaa
Samsung Galaxy Watch Ultra tarjoaa rakenteellisesti laadukkaamman ja kestävämmän vaihtoehdon samaan aikaan esitellyille Galaxy Watch7 -älykelloille. Sen suurempi runko tarkoittaa myös suurempaa akkua, joka puolestaan nostaa käyttöajan kiitettävälle tasolle noin kahteen vuorokauteen aktiivisessa käytössä.
Galaxy Watch Ultra on Samsungin vastaus Apple Watch Ultra -kelloille, ja kellot ovatkin sekä monilta teknisiltä ominaisuuksiltaan että rakenteeltaan melko samankaltaisia – jos kohta kumpikin teknologiajätti hyödyntää toki omia piirejään ja komponenttejaan. Näin ollen Galaxy Watch Ultra on myös 699 euron hintaisena selvästi Galaxy Watch7 -sarjalaisia tyyriimpi, vaikkakin Apple Watch Ultra 2:ta edullisempi.
Hinta saattaa kuitenkin muodostua eräänlaiseksi kompastuskiveksi Galaxy Watch Ultralle. Mikäli pidennetty akunkesto ei riitä houkuttimeksi, on alkaen 319 eurolla myytävä Galaxy Watch7 hyvä vaihtoehto rakenteellisesti kestävämmälle, mutta samalla todella huomattavasti kalliimmalle Ultra-mallille.
Hinnan ohella eräs harmin aihe on kruunupainikkeen tai pyöritettävän kellotaulun reunuksen puute. Fyysinen vaihtoehto toisi mukavan lisän sinänsä sujuville kosketuseleille, ja onkin yllättävää, että viimevuotisessa Galaxy Watch6 Classicissa hienosti toiminut ominaisuus on unohdettu.
Kokonaisuutena Galaxy Watch Ultra on kuitenkin Samsungin toistaiseksi paras älykello. Uusi piiri tekee käytöstä aiempaa sujuvampaa, ja Wear OS 5:een perustuva One UI 6 Watch -ohjelmisto on monipuolisuudessaan miltei lyömätön. Vakiona oleva oma mobiiliverkkoyhteys ja eSIM-tuki mahdollistavat puhelimesta riippumattoman käytön, ja päivitetyillä antureillaan Galaxy Watch Ultra mittaa sujuvasti lähes kaikkea, mitä älykellolta saattaa kuvitella.
Mikäli budjetti joustaa 700 euroon ja seikkailuhenkinen muotoilu miellyttää, on Samsung Galaxy Watch Ultra erinomainen vaihtoehto uudeksi monipuoliseksi älykelloksi. Se on sujuva kumppani niin Samsungin kuin muidenkin Android-valmistajien puhelimille. iPhone-puhelinten kanssa kello ei sen sijaan ole yhteensopiva.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »