Nokia on julkaissut vuoden 2024 toisen neljänneksen eli huhti-kesäkuun tuloksensa.
Nokian liikevaihto toisella neljänneksellä laski 18 prosenttia vuodentakaisesta 4,466 miljardiin euroon. Samalla vertailukelpoinen liikevoitto laski 32 prosenttia 423 miljoonaan euroon, eli 9,5 prosenttiin liikevaihdosta.
Toisen neljänneksen vertailukelpoinen laimennettu osakekohtainen tulos oli 0,06 euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia kertoo tuloksestaan sekä vertailukelpoisin että raportoiduin luvuin. Vertailukelpoisessa tuloksessa ei huomioida uudelleenjärjestelykuluja eikä muita kertaluonteisia eriä. Nokian raportoitu liikevoitto toisella neljänneksellä laski 8 prosentilla 432 miljoonaan euroon ja raportoitu tulos oli -142 miljoonaa euroa verrattuna 289 miljoonaan euroon vuotta aiemmin. Raportoitu laimennettu osakekohtainen tulos oli -0,03 euroa.
Nokia selittää liikevaihtonsa laskua huhti-kesäkuussa pääasiassa Intian markkinan vahvalla vertailukaudella. Intiassa tehtiin viime vuonna suuria 5G-verkkotoimituksia.
Kuten jo alkuvuonnakin, Nokian mukaan markkinatilanne on ollut haastava muun muassa operaattorien jarrutellessa investoinneissaan. Nokia toteaa, että myönteistä oli, että tilauskertymä parani edelleen erityisesti sen Verkkoinfrastuktuuri-liiketoimintaryhmässä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian mukaan se on lisäksi saavuttanut merkittävää edistystä kustannussäästöohjelmassaan, jossa saavutettiin jo 400 miljoonan euron vuositason säästöt.
Haastavasta markkinatilanteesta huolimatta Nokia piti vuoden 2024 näkymänsä ennallaan, ja odottaa edelleen vertailukelpoisen liikevoittonsa olevan 2,3-2,9 miljardia euroa ja vapaan kassavirran 30-60 prosenttia vertailukelpoisesta liikevoitosta. Kommenteissaan toimitusjohtaja Pekka Lundmark toteaa kuitenkin Nokian arvioivan liikevoiton asettuvan vaihteluvälin keskivaiheille tai hieman sen alle ja kassavirran puolestaan lähemmäksi vaihteluvälin ylälaitaa.
Nokia odottaa erityisesti loppuvuoden eli neljännen neljänneksen tuloksesta vahvaa.
Nokian liiketoimintaryhmistä Matkapuhelinverkkojen liikevaihto laski 25 prosenttia vuodentakaisesta huhti-kesäkuussa, mutta bruttokateprosentti nousi 33,4 prosentista 43,2 prosenttiin. Nokia tuloutti toisella neljänneksellä Matkapuhelinverkoissa kertaluonteisen 150 miljoonan euron erän liittyen neuvotteluihin AT&T:n kanssa (lisätietoja alla). Tämä johti 171 miljoonan euron liikevoittoon, joka oli 17 prosenttia vuodentakaista pienempi ja 8,7 prosenttia liikevaihdosta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmässä liikevaihto laski puolestaan 11 prosentilla 1,522 miljardiin euroon ja myös bruttokateprosentti laski 41,1 prosentista 38,4 prosenttiin. Liikevoitto romahtikin näin ollen 62 prosenttia 97 miljoonaan euroon ja vain 6,4 prosenttiin liikevaihdosta verrattuna vahvan vertailukauden 14,8 prosentin liikevoittomarginaaliin.
Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmässä liikevaihto laski 17 prosenttia 615 miljoonaan euroon ja liiketulos painui vuodentakaisesta 16 miljoonan euron voitosta 25 miljoonaa euroa tappiolliseksi.
Patenttilisensoinnin sisältävän Teknologia-liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi 7 prosentilla 356 miljoonaan euroon ja liikevoitto 9 prosentilla 258 miljoonaan euroon. Kehitystä tukivat alkuvuodesta uusitut lisensointisopimukset Oppon ja Vivon kanssa.
Toisen neljänneksen aikana Nokia ilmoitti useammista yritysjärjestelyistä. Nokia on myymässä merenalaisten verkkojen Submarine Networks -liiketoimintansa Ranskan valtiolle 350 miljoonan euron yritysarvolla. Nokia on kertonut tavoitteena olevan saada kauppa toteutettua vuoden 2024 loppuun mennessä tai vuoden 2025 alkupuolella. Toisen neljänneksen tulokseensa Nokia kirjasi jo 514 miljoonan euron arvonalentumistappion.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia kertoi myös tehneensä sopimuksen optisten verkkoratkaisujen ja edistyneiden optisten puolijohteiden toimittajan Infineran ostamisesta 2,3 miljardin dollarin yritysarvolla. Kauppa tarkoitus saada päätökseen vuoden 2025 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana
Osavuosikatsauksensa yhteydessä Nokia antoi myös päivityksen TD Tech -osuutensa myynnistä. TD Tech on ollut aikanaan Nokia Siemens Networks -yhdistymisen myötä Nokialle päätynyt yhteisyritys Huawein kanssa.
Nokialla on yhä 51 prosentin omistusosuus TD Tech Holding Limitedistä, joka on Hongkongissa toimiva yhteisyritysholdingyhtiö. Toisen neljänneksen aikana yhtiö toteutti yhteisyrityksen koko liiketoiminnan myynnin myymällä operatiiviset tytäryhtiönsä Huawei Technologiesista, Chengdu High-tech Investment Groupista ja muista ostajista koostuvalle konsortiolle. Myynnin jälkeen Nokia on luopumassa omistuksestaan TD Tech Holding Limitedistä. Nokia toteaa pitävänsä kauppoja osakkuusyhtiöiden ja yhteisyritysten myyntinä ja kirjasi myynnistä 186 miljoonan euron voiton ja 173 miljoonan euron nettotuoton.
Vuoden 2024 toisella neljänneksen aikana Nokia sai myös päätökseen Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmään kuuluneiden liiketoimintojen, Device Management ja Service Management Platform, myynnin Lumine Groupille. Nokia kirjasi myynnistä 68 miljoonan euron myyntivoiton ja vastaanotti 105 miljoonan euron käteisvastikkeen.
Vuoden 2024 toisella neljänneksellä Nokia teki myös poikkeuksellisen tuloutuksen liittyen neuvotteluihin yhdysvaltalaisen AT&T-operaattorin kanssa. AT&T teki aiemmin joulukuussa 2023 sopimuksen radioverkkonsa tilaamisesta jatkossa Ericssonilta.
Nokian mukaan toisen neljänneksen aikana se ratkaisi avoimet neuvottelunsa AT&T:n kanssa,
”Nokialla oli radioverkkosopimukset asiakkaan kanssa ja, neuvottelut on saatu päätökseen siten, että Nokia saa edelleen kyseisissä sopimuksissa sovitun arvon. Osana saavutettua neuvotteluratkaisua Nokia tuloutti 150 miljoonan euron erän nopeutetusti toisella vuosineljänneksellä. Nykyisten sitoumusten perusteella Nokia odottaa Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän myynnin AT&T:lle pysyvän pitkälti vakaana edellisvuoteen verrattuna vuonna 2024 ja sitten noin puolittuvan vuonna 2025”, kertoo Nokia.
Nokian mukaan se etsii jatkossakin AT&T:n kanssa uusia mahdollisuuksia, jotka voivat parantaa tätä kehityskaarta Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmässä AT&T:n ollessa edelleen Nokian merkittävä asiakas.
Kassassa Nokialla oli kesäkuun 2024 lopussa 9,154 miljardia euroa. Korollisilla veloilla vähennetty nettokassa oli 5,475 miljardia euroa. Vapaata kassavirtaa Nokia kerrytti toisen neljänneksen aikana 394 miljoonaa euroa.
Näin toimitusjohtaja Pekka Lundmark kommentoi Nokian tulosta
”Olen tyytyväinen, että jo edellisillä vuosineljänneksillä alkanut tilauskertymän kasvu jatkui myös tällä neljänneksellä, erityisesti Verkkoinfrastruktuurissa. Vahvistuneen tilauskannan myötä odotamme liikevaihdon kasvavan merkittävästi toisella vuosipuoliskolla. Markkinoiden epävarmuus kuitenkin jatkuu ja tämä edellyttää meiltä tiukkaa kulujen hallintaa.
Julkistimme toisen vuosineljänneksen aikana kaksi merkittävää yrityskauppaa Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmässä. Nämä kaupat tukevat strategista tavoitettamme liiketoimintaportfoliomme jatkuvasta kehittämisestä. Kerroimme 27.6. merenalaisten verkkojen liiketoimintamme myynnistä Ranskan valtiolle. Lisäksi julkistimme ostavamme Infineran kasvattaaksemme optisten verkkojen liiketoimintaamme ja parantaaksemme sen kannattavuutta. Kauppa vauhdittaa tuotekehitystä ja vahvistaa asemaamme erityisesti teknologiajättien datakeskuksissa sekä Pohjois-Amerikassa. Nämä yrityskaupat vahvistavat Verkkoinfrastruktuuria ja selkeyttävät sen fokusta. Liiketoimintaryhmään kuuluu jatkossa kolme markkinoiden johtavaa liiketoimintaa, jotka ovat Fixed Networks, IP Networks ja Optical Networks. Investoimme Verkkoinfrastruktuuriin, koska tavoittelemme tälle liiketoimintaryhmälle ajan myötä 4–6 %:n vuosittaista kasvuvauhtia ja 14–18 %:n liikevoittomarginaalia.
Heikon markkinatilanteen jatkuminen painoi toisen vuosineljänneksen liikevaihtoa, joka laski 18 % vuoden takaisesta ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Tähän vaikutti etenkin vahva vertailukausi, sillä vuoden 2023 toinen vuosineljännes oli Intian nopean 5G:n käyttöönoton huippukohta. Intian osuus oli kolme neljäsosaa koko liikevaihdon laskusta. Vuosineljänneksen liikevaihtoa ja liikevoittoa hyödytti Matkapuhelinverkoissa 150 miljoonan euron kertaluonteinen erä, joka oli osa saavutettua neuvotteluratkaisua AT&T:n kanssa. Vertailukelpoinen liikevoittomarginaalimme oli 9,5 % kun se vuosi sitten oli 11,4 %. Kustannussäästöohjelmamme on edistynyt merkittävästi ja olemme jo saavuttaneet 400 miljoonan euron vuositason säästöt. Tavoitteemme on saavuttaa vuositasolla 800–1 200 miljoonan euron bruttokustannussäästöt vuoden 2026 loppuun mennessä.
Vapaa kassavirta oli tälläkin vuosineljänneksellä vahva, 394 miljoonaa euroa, käyttöpääoman normalisoituessa. Parantuneen kassavirtamme ansiosta suunnittelemme nopeuttavamme käynnissä olevaa 600 miljoonan euron omien osakkeiden takaisinosto-ohjelmaamme. Tavoitteenamme on saada ohjelma päätökseen jo tämän vuoden loppuun mennessä aiemman vuoden 2025 loppuun mennessä olleen tavoiteaikataulun sijaan.
Verkkoinfrastruktuuri voitti vuosineljänneksen aikana useita merkittäviä sopimuksia, esimerkiksi kuituverkoissa Yhdysvalloissa. Lisäksi saimme kiinteiden verkkojen ja IPreitittimien tilauksia yhdysvaltalaiselta jakelijalta, joka valmistautuu toimituksiin osana BEAD-ohjelmaa. Liiketoimintaryhmä palasi myös kasvuun Pohjois-Amerikassa. Tämä on huomionarvoista, sillä Pohjois-Amerikka oli yksi ensimmäisistä markkinoista, joilla näimme kasvun hidastuvan vuonna 2023. Haastavan edellisvuoden jälkeen asiakkaiden varastotasot ovat palanneet normaalimmalle tasolle ja uskon Verkkoinfrastruktuurin liikevaihdon palaavan kasvu-uralle vuoden jälkimmäisellä puoliskolla ja kasvun jatkuvan vuonna 2025.
Matkapuhelinverkkojen markkinatilanne jatkuu haastavana operaattorien pysyessä edelleen varovaisina investoinneissaan. Käynnissä on kuitenkin ollut useita merkittäviä tarjouskilpailuita ja olemme voittaneet tänä vuonna useita uusia asiakkuuksia, esimerkiksi sopimuksen portugalilaisen operaattorin MEO:n kanssa. Olemme lisäksi kasvattaneet merkittävästi osuuttamme useissa asiakkuuksissa vahvan tuoteportfoliomme ansiosta. Saimme myös päätökseen neuvottelut AT&T:n kanssa radioverkkoihin liittyvistä sopimuksistamme. Tämä selkeyttää tulevaa ja varmistaa, että saamme tuloutettua sopimusten alkuperäisen arvon.
Olemme solmineet Pilvi- ja verkkopalveluissa useita uusia sopimuksia sekä kehittäneet orgaanisesti tarjontaamme verkkojen kaupallistamisessa sekä niiden hallinnan automatisoinnissa. Meillä on nyt 16 yhteistyösopimusta Network as Code -alustallemme. Solmimme uusia sopimuksia muun muassa Orangen, Telefonican ja Turkcellin kanssa. Lisäksi Google ja Infobip ovat tärkeitä uusia kumppaneitamme alustan tuomisessa uusien asiakkaiden käyttöön.
Teknologia-liiketoimintaryhmä allekirjoitti tällä vuosineljänneksellä sopimuksen erään suoratoistopalvelun kanssa Nokian multimediateknologioiden käytöstä. Tämä on lupaava päänavaus alueella, joka voi kasvaa Nokialle merkittäväksi mahdollisuudeksi tulevaisuudessa.
Näemme edelleen merkkejä markkinatilanteen parantumisesta tulevaisuudessa. Arviotamme tukee tilauskertymän parantuminen viime vuosineljänneksillä ja odotamme tämän vauhdittavan liikevaihdon kasvua toisella vuosipuoliskolla. Vaikka markkinatilanne on parantumassa sen vaikutus näkyy liikevaihdossamme myöhemmin kuin aiemmin arvioimme ja tämä vaikuttaa liiketoimintaryhmien koko vuoden liikevaihdon kasvuoletuksiin. Uskomme kuitenkin edelleen saavuttavamme koko vuoden 2024 taloudelliset näkymämme, mitä tukee osaltaan nopeat kustannusleikkauksemme. Arvioimme tällä hetkellä vuoden 2024 vertailukelpoisen liikevoittomme asettuvan antamamme ohjeistuksen, 2,3-2,9 miljardia euroa, keskivaiheille tai hieman sen alle. Vapaasta kassavirrasta antamamme ohjeistus on 30-60% vertailukelpoisesta liikevoitosta ja arvioimme tällä hetkellä olevamme koko vuoden osalta lähempänä tämän vaihteluvälin ylälaitaa.”
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »