Kiinalainen, pääasiassa Afrikan ja valituille muille kehittyvien maiden markkinoille keskittynyt Transsion on ajautunut keskelle patenttikiistoja useamman eri tahon kanssa. Samalla myös Nokian kerrotaan painostavan Transsionia maksuihin.
Suomalaisille Transsion on suurimmista älypuhelinvalmistajista varmasti tuntemattomin, sillä Transsionin brändien läsnäolo Euroopan markkinoilla on vielä vähäistä. Transsion toimii brändeillä Tecno, itel ja Infinix.
Alkuvuonna 2024 esimerkiksi tutkimusyhtiö IDC:n mukaan Transsion oli jo kuitenkin maailman neljänneksi suurin älypuhelinvalmistaja 9,9 prosentin markkinaosuudella. Transsion kasvatti toimituksiaan vuodentakaisesta noin 85 prosentilla ja sen markkinaosuus nousikin vahvasti oltuaan vuotta aiemmin vasta 5,7 prosenttia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Afrikassa Transsionin markkinaosuus on selvästi korkeampi, ja hipoo jopa 50 prosenttia.
Transsionin tulevaisuuden näkymiä varjostaa kuitenkin nyt yhtiön ajautuminen patenttikiistoihin Qualcommin ja Philipsin kanssa.
Mobiilialalla keskeinen teknologiatoimija ja piirikehittäjä Qualcomm haastoi Transsionin oikeuteen patenttiloukkauksista Intiassa tällä viikolla, minkä lisäksi aiemmin Qualcomm on jättänyt kanteet Transsionia vastaan jo myös Euroopassa ja Kiinassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös Philips on haastanut Transsionin oikeuteen Intiassa jo aiemmin tammikuussa.
Lisäksi Financial Times raportoi lähteensä tietoihin perustuen myös Nokian nyt painostavan Transsionia aloittamaan maksamaan lisenssimaksuja patentoitujen teknologioiden hyödyntämisestä. Nokia ei kuitenkaan ole haastanut Transsionia oikeuteen – ainakaan vielä.
”Transsion on kieltäytynyt hyväksymästä Qualcommin lisenssiä suurimmalle osalle mobiilituotteistaan, joten ajamme oikeudenkäyntiä oikeuksiemme valvomiseksi”, kommentoi Qualcommin lakiasioista vastaava Ann Chaplin.
”Qualcomm on haastanut Transsionin oikeuteen suojellaksemme patenttioikeuksiamme ja palauttaaksemme tasapuoliset toimintaedellytykset kaikille lisensoijillemme”, Chaplin lisäsi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mobiilialalla monet patentit ovat niin sanottuja essentiaalipatentteja, joiden suojaamia keksintöjä ilman standardien kanssa yhteensopivia mobiililaitteita ei ole mahdollista toteuttaa.
Transsionin liiketoiminta on keskittynyt edullisiin puhelimiin, ja sen älypuhelinten keskimääräinen myyntihinta on vain niukasti yli 100 euroa.
Transsionin edustajan mukaan se ”kunnioittaa kolmansien osapuolten immateriaalioikeuksia” ja lisäsi, että yritys on valmis solmimaan lisenssisopimukseet patenttien omistajien kanssa ”ystävällisten neuvottelujen kautta”.
”Olemme allekirjoittaneet 5G-standardin patenttilisenssisopimuksen Qualcommin kanssa ja olemme parhaillaan täyttämässä sopimusta”, edustaja myös kertoi. Nähtävästi Qualcommilla ei kuitenkaan olla tyytyväisiä Transsionin toimintaan aloitetuista oikeudellisista toimista päätellen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kyse on lopulta tietenkin rahasta: Transsion haluaisi maksaa mahdollisimman vähän lisenssimaksuja.
Transsionin mukaan joissakin maissa ”jotkut patentinhaltijat eivät omista – tai omistavat vain pienen määrän – patentteja, mutta vaativat korkeita lisenssimaksuja, jotka perustuvat maailmanlaajuiseen yhtenäiseen hintaan ottamatta huomioon sellaisia tekijöitä, kuten eroj eri alueiden taloudellisen kehityksen tasossa, niiden patenttien puutetta tietyllä alueella tai markkinalla tai olemassa olevia oikeustapauksia, jotka tarjoavat erilaisia hintoja eri alueilla.”
Toistaiseksi Transsionia onkin suojannut patenttisyytöksiltä ennen kaikkea sen keskittyminen kehittyville markkinoille, erityisesti Afrikassa. Transsionin nyt hakiessa kasvua maista, joissa patenttien asema on vakiintuneempi, muuttuu tilanne uudenlaiseksi, mistä patenttikanteet ja esimerkiksi Nokian painostus ovat esimerkkejä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »