Edge 50 Ultra on Motorolan kärkipuhelin vuodelle 2024. Huippupuhelinten kilvassa Motorola on pyrkinyt tekemään asioita eri tavalla tinkien hieman suorituskyvystä pyrkiessään painamaan hintaa alaspäin.
Parhaimman Snapdragon 8 Gen 3 -huippupiirin sijaan käytössä on Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3, joka on aavistuksen tehokkainta Snapdragon 8 Gen 3:a vaatimattomampi. Tallennusmuistissa sen sijaan ei ole säästelty, vaan sitä peräti teratavun verran, mikä on yhä kohtalaisen harvinaista.
Muilta ominaisuukiltaan Motorola Edge 50 Ultra on yhtä kaikki huippupuhelin terävällä näytöllä, monipuolisilla kameroilla ja vakio-Androidia muistuttavalla ohjelmistolla, jolle on luvattu 3+4 vuoden päivitystuki. Myös 125 watin tehokas pikalataus noussee myyntivalttien joukkoon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Saataville huhtikuussa julkistettu Motorola Edge 50 Ultra tuli Suomessa toukokuun 2024 aikana 999 euron suositushinnalla. Värivaihtoehtoja ovat tummanharmaa Forest Grey ja vaalean persikkainen Peach Fuzz tekonahkapinnoitteella sekä poikkeuksellisesti puupintainen, väriltään hiottua koivua muistuttava Nordic Wood.
Motorola Edge 50 Ultran tekniset tiedot
- Alumiinirunko, takapinta vegaani- eli tekonahkaa tai puuta
- 6,7 tuuman reunoilta kaareva LTPS AMOLED -näyttö (P-OLED) 20:9-kuvasuhteella, 2712×1220 pikselillä (446 PPI), 10-bittisellä 1,07 miljardin sävyn väritoistolla, 144 hertsin virkistystaajuudella, 360 hertsin kosketustunnistuksella ja HDR10+ -tuella, kirkkaus huipussaan 2 500 nitiä, näyttö-runkosuhde 93,8 prosenttia, Corning Gorilla Glass Victus -lasi
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 -järjestelmäpiiri
- 12 tai 16 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5X) ja 512 gigatavua tai 1 teratavu sisäistä tallennusmuistia (UFS 4.0)
- Suomessa muistiversio 16 gigatavua + 1 teratavu
- Kolme takakameraa
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,3″ kennolla, 1,2 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 2,4 mikronia), f/1,6-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen 122 asteen ultralaajakulmakamera 0,64 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 1,28 mikronia) ja f/2,0-aukolla, makrokuvaus
- 64 megapikselin automaattitarkenteinen periskooppirakenteinen telekamera 3x optisella zoomilla, 0,7 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 1,4 mikronia), f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- Laserautomaattitarkennus (ToF), 3-in-1-valotus-, valkotasapaino- ja välkkymisanturi ja LED-kuvausvalo
- Videokuvaus pää-, ultralaajakulma- ja telekameralla 4K 30 / 60 fps ja 1080p 30 / 60 fps, pääkameralla HDR10+ 4K 30 fps ja 1080p 30 fps, hidastuskuvaus pääkameralla 1080p 120 / 240 / 960 fps
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen etukamera 0,64 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 1,28 mikronia) ja f/1,9-aukolla
- Videokuvaus 4K 30 / 60 fps ja 1080p 30 / 60 fps, hidastuskuvaus 1080p 120 fps
- Kolme mikrofonia
- Nano-SIM-korttipaikka ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6E ja 7 (2,4 + 5 + 6 GHz) / Bluetooth 5.4 / NFC -yhteydet, UWB-lähilaitepaikannus
- GPS / GLONASS / Galileo / NavIC -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C-liitäntä (USB 3.1 Gen 2, DisplayPort 1.4)
- 4 500 milliampeeritunnin akku 125 watin TurboPower-pikalatauksella ja 50 watin langattomalla latauksella, 10 watin langaton virranjako (käänteinen langaton lataus)
- Mitat 161,09 x 72,38 x 8,59 millimetriä ja paino 197 grammaa
- IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne
- Android 14 -käyttöjärjestelmäversio
- Smart Connect -tuki tietokonemaista käyttöä varten
Hyvää Motorola Edge 50 Ultrassa
- Tyyli. Motorola Edge 50 Ultra on todella sievä älypuhelin, ja etenkin aitoa puuta sisältävä Nordic Wood -värivaihtoehto säväyttää. Myös muut värit, väriasiantuntija Pantonen kanssa toteutettu Peach Fuzz sekä hillitty Forest Grey, ovat tyylikkäitä vaihtoehtoja, mikä pätee myös itse muotoiluun. Siro ja minimalistinen älypuhelin on ilo silmälle.
- Kuva ja ääni. Suoratoistopalvelujen ystävälle Edge 50 Ultra on nappiostos, sillä sekä näyttö että stereokaiuttimet ovat mainiot. Kirkkautta riittää, värit ovat kohdillaan ja äänenlaatu huippuluokkaa yllättävän hyvillä bassoilla ja vokaaleilla.
- Latausnopeus. Myyntipakkaukseen sisältyvä 125 watin laturi täyttää 4 500 milliampeeritunnin akunvain reilussa 20 minuutissa. Jo kymmenen minuuttia piuhassa riittää päiväksi, jos käyttö on säästeliästä. Myös langaton lataus 50 watin teholla on tuettuna.
- Suuri tallennusmuisti. Yhden teratavun tallennusmuisti on ilahduttavan suuri, eikä lopu heti kesken.
- Kamerat. Edge 50 Ultra on pätevä kamerapuhein. Pää-, tele-, ultralaajakulma- ja etukamera suoriutuvat kaikki tehtävistään hienosti myös valaistuksen heikentyessä, ja monipuolista kamerasovellusta on mukava käytellä. Videoita on terävöitetty turhan paljon kautta linjan, mutta valokuvat ovat näyttäviä.
Huonoa Motorola Edge 50 Ultrassa
- Lämpeneminen rasituksessa. Edge 50 Ultra suoriutuu hienosti kaikista toimista, mutta puhelimen runko lämpenee verrattain nopeasti, ja tehotkin laskevat väliaikaisesti palautuen toki taas huippuunsa puhelimen jäähtyessä.
- Järjestelmäpiiri varauksella. Motorola on säästänyt kustannuksia varustamalla Edge 50 Ultran Snapdragon 8s Gen 3 -suorittimella, joka on aavistuksen 8 Gen 3:a tehottomampi. Näin puhelin antaa hieman tasoitusta kilpailijoihinsa nähden, mutta käytännön tasolla eroja ei huomaa, vaikka suorituskykytestit ne paljastavatkin.
- Vain kohtuullinen päivityslupaus. Motorolan 3+4 vuoden päivityslupaus on tyydyttävä, mutta korkeassa hintaluokassa se kalpenee useampien muiden 4+5 tai jopa 7+7 vuoden päivityslupauksille versio- ja tietoturvapäivitysten osalta.
Siro ja tyylikäs lippulaiva poikkeavalla piiriratkaisulla
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tätä nykyä kiinalaisen Lenovon omistama Motorola panosti pitkään lähinnä keskihintaisiin ja ylempään keskiluokkaan luokiteltaviin älypuhelimiin, mutta viime vuosina brändiltä on jälleen nähty myös täysiverisiä huippupuhelimia sekä taittuvanäyttöisiä Razr-mallistoja. Vuoden 2024 mallisto on tietyllä tavalla paluuta entiseen.
Kuten nimestä voi päätellä, on Motorola Edge 50 Ultra mallistonsa kehittynein vaihtoehto, mutta markkinoiden parasta suorituskykyä se ei silti tarjoa. Käytössä oleva Snapdragon 8s Gen 3 sijoittuu tehoja mitattaessa jotakuinkin vuotta vanhemman Snapdragon 8 Gen 2:n tasolle, jääden tosin graafisessa suorituskyvyssä vielä hieman sitäkin heikommaksi.
Ratkaisu on tietyssä mielessä ymmärrettävä, sillä se auttaa pitämään älypuhelimen hinnan kurissa. Edge 50 Ultran suositushinta, 999 euroa, onkin jopa satasia edullisempi kuin monilla kilpailijoilla – jos kohta esimerkiksi alkuvuonna nähdyn Samsung Galaxy S24 -malliston hinnat ovatkin jo ehtineet laskea pitkälti samoihin lukemiin.
Säästämistä ei tule ymmärtää väärin: Snapdragon 8s Gen 3 on sekin erittäin tehokas suoritin. Tehoja mittaavissa testeissä Edge 50 Ultra päihittää helposti sisarmallinsa Edge 50 Pron ja on lähellä vuoden 2023 tehokkaimpia lippulaivapuhelimia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytännössä Snapdragon 8s Gen 3 on hyvin samankaltainen kuin 8 Gen 3, ja esimerkiksi tekoälylaskennassa sen tulisi olla yhtä tehokas tukiessaan paikallisesti laitteessa suoritettavia generatiivisen eli tuottavan tekoälyn malleja 10 miljardiin parametriin saakka.
Snapdragon 8s Gen 3:ssa on kyvykkäämpään sisarpiiriinsa verrattuna yksi tehoydin vähemmän, minkä ohella kellotaajuudet ovat yleisestikin hieman alhaisempia. Käytännön tasolla eroja ei huomaa, mutta suorituskykytestit paljastavat pinnan alla piilevät erot.
Hetkittäisiä huipputehoja merkittävämpi ongelma on suorituskyky pitkään jatkuvassa rasituksessa. Motorola Edge 50 Ultra lämpenee kohtalaisen nopeasti, ja noin 20 minuutin rasituksen jälkeen tehoista on jäljellä enää noin 65 prosenttia. Pudotus on merkittävä, ja esimerkiksi ahkerille pelaajille Edge 50 Ultra ei kenties olekaan paras vaihtoehto.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toki pelit, moniajo, videoiden editointi ja vaikkapa tietokonemainen käyttö Smart Connect -toiminnolla sujuvat lämpenemisestä huolimatta takkuamatta Edge 50 Ultralla, ja käyttökokemus on kokonaisuutena mukava.
Sirous kuvastaa sanana osuvasti Motorola Edge 50 Ultraa, vaikka erityisen pienestä älypuhelimesta ei olekaan kyse. Muotoilussa Motorola on joka tapauksessa onnistunut.
Motorola Edge 50 Ultra on varsin pelkistetty ja kauttaaltaan sulavan pyöreäkulmainen. Vakuuttavan jämäkkä runko on IP68-luokituksen mukaisesti pöly- ja vesitiivis, eikä fyysisiä painikkeita ole perinteisiä virta- ja ääninäppäimiä enempää. Sormenjälkilukija sijaitsee näytössä ja toimii sujuvan luotettavasti.
Saimme arvosteluun Edge 50 Ultran tyylivaihtoehdoista kenties kiehtovimman, aitoa puuta sisältävän Nordic Woodin. Puhelin on edestä Corningin Gorilla Glass Victus -suojalasia, mutta takaa toden totta puuta.
Takakuoren tuntuma on täten hieman erilainen kuin käytännössä kaikilla muilla älypuhelimilla, ja puuta soisi mielellään käytettävän enemmänkin. Käytännössä kuori olisi kuitenkin helppo sekoittaa myös vaikkapa lasipinnoitteeseen, ja minkäänlaista ”lautamaisuutta” ei ole havaittavissa.
Myös muut Edge 50 Ultran tyylivaihtoehdot, tummanharmaa Forest Grey ja Motorolan yhteistyökumppanin väriasiantuntijan Pantonen vuoden 2024 väri vaalean persikkainen Peach Fuzz tekonahkapinnoitteella, näyttävät näpsäkältä.
Takapintaa koristaa Motorolan tuttu M-logo, ja hienoisesti rungosta kohoava kamera-alue soljuu sulavasti osaksi runkoa. Alhaalla on USB-C-liitäntä ja yksi kaiutin toisen sijaitessa näytön yläpuolella. Korttikelkassa on tilaa kahdelle nanokokoiselle SIMille, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.
Lisämuistille tuskin tulee hetimiten tarvettakaan, sillä Suomessa älypuhelin sisältää peräti teratavun kokoisen tallennusmuistin (UFS 4.0). RAM-käytömuistiakin on saatavilla 16 gigatavua eli enemmän kuin tarpeeksi (LPDDR5X).
Suoratoistosisältöjen suurkuluttajalle Motorola Edge 50 Ultra on oiva vaihtoehto. Tarjolla olevat stereokaiuttimet Dolby Atmos -tilaäänituella toistavat kaikenlaiset taajuudet vakuuttavasti ja puhtaasti.
Olipa kyse matalasta matalista bassoäänistä, puheesta tai korkeista äänistä, kuulostavat kaikenlaiset sisällöt verrattain hienolta. Samanlaiset kehut voi kohdistaa erinomaiseen, reunoilta kaarevaan ja 6,7-tuumaiseen, AMOLED-paneelilla toteutettuun näyttöön.
20:9-kuvasuhde sopii varsin hyvin elokuville, ja 2712×1220 pikselin tarkkuus tarkoittaa 446 pikselin tuumakohtaista tiheyttä. Virkistystaajuus kohoaa jopa 144 hertsiin laskien käytön mukaan aina 60 hertsiin saakka, ja HDR10+-tuki varmistaa värien pysyvän eläväisinä.
Edistyneempää LTPO-teknologian mahdollistamaa laajemmin joustavasti mukautuvaa virkistystaajuutta Edge 50 Ultra ei kuitenkaan tue.
Somesyötteet, sarjat ja mobiilipelit näyttävät upeilta tyylikkäällä näytöllä, ja automaattiasetuksilla jopa 2 500 nitiin kohoava kirkkaus takaa helpon luettavuuden myös aurinkoisena päivänä.
Kuten mainittua, kaartuu näyttö hieman reunoille, mikä on mielipiteestä riippuen joko hyvä tai huono asia. Allekirjoittanutta miellyttävät enemmän tasaiset paneelit, mutta myös kaarevilla näytöillä on luonnollisesti ystävänsä. Virhekosketuksia ratkaisu ei testin aikana aiheuttanut.
Motorola Edge 50 Ultra on siis ulkoisesti näyttävä älypuhelin, joka soveltuu oivallisesti sisältöjen katseluun. Tehokkuudessa se antaa hieman tasoitusta muille tonnin hintaisille ja kalliimmille tarjokkaille, mutta näyttö ja äänentoisto ovat huippuluokkaa. Sama pätee myös ohjelmistoon ja lataustehoon.
Uudelleenbrändätty Android ja loistava pikalataus
Kaikissa Android-älypuhelimissa on taustalla sama käyttöjärjestelmä, mutta itse ohjelmistot käyttöliittymineen poikkeavat toisistaan merkittävästikin. Motorola Edge 50 Ultra jatkaa edeltäjilleen ominaisella tavalla puhtaan, vain vähän lisäyksiä sisältävän Androidin tiellä.
Oletuksena Edge 50 Ultra luottaa Googlen palveluihin, ja esiasennukset ovat vähissä. Käyttäjät voivat toki etsiä Google Playsta korvaavia vaihtoehtoja esimerkiksi Google Kuville, Google Kalenterille ja Messages-viestisovellukselle, mutta Motorolalla itsellään ei ole tarjota omia ohjelmia niiden tilalle.
Useimpia esiasennettujen ohjelmien vähyys ilahduttanee, vaikka vakiotasoista lähentelevän Androidin muokattavuus ei esimerkiksi Samsungin ja Honorin laajemmin tyyliteltyjen ratkaisujen tasolla olekaan. Motorola on kuitenkin tuonut mukaan muutaman teeman mukautusmahdollisuuksia laajentaakseen.
Vaikka Android-toteutus päällisin puolin tutulta näyttääkin, on itse ohjelmisto kuitenkin nimetty uudelleen. Motorola Edge 50 Ultrassa on käytössä Hello UI -nimeä kantava ohjelmisto.
Käteviä lisätoimintoja yhä tarjoava Moto-sovellus on suunniteltu uudelleen, minkä ohella muun muassa ilmoitusvalikon värimaailmaa voi nyt mukautella monipuolisemmin, mutta aiempia Motorola-älypuhelimia käyttäneet tuntevat varmasti olonsa kotoisaksi Hello UI:lssä.
Motorola Edge 50 Ultran voi edeltäjiensä lailla kytkeä ulkoiseen näyttöön vaikkapa viihdekäyttöä tai tietokonemaista käyttökokemusta varten.
Smart Connect mahdollistaa myös sujuvan yhteiskäytön tietokoneiden kanssa yhdistettynä mahdollistaen puhelimen ohjaamisen tietokoneen näppäimistöllä ja hiirellä.
Edge 50 Ultran käyttö on kaiken kaikkiaan mukavaa ja sujuvaa. Tarvittaessa Motorola Edge 50 Ultran ruutu on helppo jakaa kahtia moniajoa varten, ja puhtaan Androidin salat on helppo omaksua. Kätevän Moto-sovelluksen tarjontaan kannattaa ehdottomasti tutustua viimeistään sitten, kun perus-Androidin niksit on omaksuttu.
Motorola on luvannut Android 14:llä julkaistavalle Edge 50 Ultralle kolme järjestelmäversiopäivitystä ja neljä vuotta tietoturvaparannuksia. Aikanaan se tulee siis saamaan Android 15:n, 16:n sekä 17:n, ja myös tietoturvan tulisi pysyä ajan tasalla kesälle 2028 saakka.
Tuhannen euron hintaluokassa 3+4 vuoden päivitystakuu on perustasoa muun muassa Samsungin tuen jatkuessa selvästi pidempään (7+7). Ainakin muutamaksi vuodeksi Edge 50 Ultrasta saa kuitenkin sujuvan ja toimivan älypuhelimen, jonka akunkestokin on mukavalla tasolla.
Motorola Edge 50 Ultra sisältää 4 500 milliampeeritunnin akun, josta riittää helposti potkua päivän tarpeisiin. Noin puolentoista vuorokauden kuluttua lataaminen on kuitenkin paikallaan, mutta kovinkaan kauaa puhelin ei piuhan päässä viihdy, kiitos 125 watin pikalatauksen.
Tehokas 125 watin laturi sisältyy myyntipakkaukseen täyttäen Edge 50 Ultran akun vain noin parissakymmenessä minuutissa. Vartissakin varausta kertyi peräti 80 prosenttia, ja latausnopeus onkin likipitäen kaikkia verrokkipuhelimia parempi.
Ilahduttavasti pikalataus on tuettu USB Power Delivery -standardin mukaisesti, joten Edge 50 Ultran lataaminen käy pikaisesti mullakin standardin mukaisilla latureilla ja korkeatehoista mukana toimitettavaa laturia voi hyödyntää myös muiden laitteiden, kuten kannettavan tietokoneen, lataamiseen.
Korkea latausteho saattaa toki pitkässä juoksussa kuluttaa akun enimmäiskapasiteettia maltillisempaa nopeammin, ja latauksen nopeutta voikin halutessaan hieman suitsia järjestelmäasetuksista.
Langatonta latausta Edge 50 Ultra tukee 50 watin teholla, ja niin ikään käänteinen langaton lataus vaikkapa langattomia nappikuulokkeita varten on saatavilla.
Pätevä kamerapuhelin – etenkin valokuvattaessa
Motorola Edge 50 Ultra on teknisesti hyvin varusteltu kamerapuhelin. Kamerakokoonpano onkin merkittäviä eroavaisuuksia sen ja edullisemman sisarmallin Edge 50 Pron välillä, ja kaikkiaan kameroita on tarjolla neljä:
- Kolme takakameraa
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,3″ kennolla, 1,2 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 2,4 mikronia), f/1,6-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen 122 asteen ultralaajakulmakamera 0,64 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 1,28 mikronia) ja f/2,0-aukolla, makrokuvaus
- 64 megapikselin automaattitarkenteinen periskooppirakenteinen telekamera 3x optisella zoomilla, 0,7 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 1,4 mikronia), f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen etukamera 0,64 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 1,28 mikronia) ja f/1,9-aukolla
Koko nelikko suoriutuu kuvaamisesta ilahduttavan hyvin monenlaisissa olosuhteissa, ja päivänvalossa kuvista on vaikea keksiä merkittävämpää naputettavaa. Laau on tasaista kautta linjan, ja etenkin pääkameran luonnolliset värit ja tarkkuus ihastuttavat.
Ultralaajakulmakameralla kuvien reunoihin eksyy ajoittaista pehmeyttä, joka jonkin verran korostuu sisätiloissa. Esimerkiksi värit ovat kuitenkin lähes vastaavalla tasolla pääkameran kanssa, mikä ei likimainkaan aina ole itsestäänselvyys.
Telekamera tarjoaa optista zoomia kolminkertaiselle tasolle saakka, minkä ohella kamerasovelluksessa on pikanäppäin kuusinkertaiselle digitaaliselle lähennykselle. Optisen zoomin kuvissa on niin ikään hyvät värit, vaikka terävyys ei läheisemmällä tarkastelulla aivan pärjääkään kategorian huipuille.
Digitaalisen zoomin puolelle siirryttäessä kuvanlaatu säilyy hyvänä noin 10-kertaiseksi saakka, ja kaikkiaan zoomia on tarjolla peräti 100-tasolle asti. Sekä tele- että ultralaajakulmakameraa voi käyttää myös lähikuvaukseen.
Muotokuvat ovat Edge 50 Ultran vahvuuksia sekä taka- että etukameroilla, ja myös hämärässä puhelin pärjää hienosti. Pääkamera säilyttää tarkkuuden oivasti myös olosuhteiden heikentyessä, vaikka värintoisto aavistuksen kärsiikin. Tele- ja ultralaajakulman otokset ovat nekin käyttökelpoisia, jos kohta rahtusen pehmeitä, hämärässä.
Yksi heikkous Motorola Edge 50 Ultran kameroilla on, ja se liittyy videoihin. Korkea 4K-laatu on käytettävissä kaikilla kameroilla, mutta tarkkuudesta riippumatta videokuvaa on terävöitetty hämmentävän paljon. On epäselvää, mistä ratkaisu johtuu, mutta Motorolan soisi puuttuvan siihen tulevilla ohjelmistopäivityksillä.
Lisäksi tuettuna ei ole korkeampaa 8K-tarkkuuden videokuvausta.
Videoiden heikkouksia lukuun ottamatta Edge 50 Ultra on oiva kamerapuhelin, ja etenkin värit se tallentaa tasokkaasti kautta linjan. Motorola onkin laajentanut Pantone-yhteistyötään myös kameran puolelle, ja taktiikka näyttää tuottavan tulosta – kameroidensa suorituskykyyn Edge 50 -malliston lippulaiva ei kaadu.
Yhteenveto: Tyylikäs ja laadukas Motorola-lippulaiva – koituuko piirivalinta kompastuskiveksi?
Motorola Edge 50 Ultra on onnistunut kokonaisuus, joka sisältää muutamia mielenkiintoisia ratkaisuja. Nordic White -tyylivaihtoehdon puinen takakuori on yksityiskohdista kenties säväyttävin, ja myös astetta heikomman Snapdragon 8s Gen 3 -suorittimen valitseminen yllättää noin tuhannen euron älypuhelimessa.
Piirissä pihistelemällä mukaan on saatu muun muassa valtava teratavun muisti, oivan näytön ja stereokaiutinten kokonaisuus sekä valovoimaiset kamerat, ja Motorola Edge 50 Ultra onkin houkutteleva kokonaisuus. Hienoisesti uudistunut Android-toteutus on yhä soljuvan sulava, ja markkinoiden parhaimpiin lukeutuva pikalatausteho on sekin lisäsulka hattuun.
Järjestelmäpiirin roolia ostopäätöksessä ei kannata liikaa korostaa, mutta mielikuviin se ehdottomasti vaikuttaa – lähes kaikki muut tuhannen euron Android-puhelimet vuonna 2024 tarjoavat paperilla enemmän tehoja, mikä saattaa pitkässä juoksussa heijastua muun muassa puhelimen käyttöikään.
Esimerkiksi Samsung Galaxy S24 ja Galaxy S24+ ovatkin hyviä vaihtoehtoja peräti seitsemän vuoden Android-päivitystukineen. OnePlus 12 tarjoaa paremman piirin halvemmalla, kun taas Honor Magic6 Pron loistava kamerakyvykkyys houkuttelee samalla budjetilla. Pelaajille tarjolla on puolestaan Asus ROG Phone 8 Pro. Kaikki edellä luetellut puhelimet ovat Edge 50 Ultraa tehokkaampia.
Motorolan ystävien kannattaa ehdottomasti harkita myös Motorola Edge 50 Prota, joka poikkeaa Ultra-sisarmallistaan lähinnä aavistuksen karsittuine kameroineen ja vielä astetta heikommalla, keskitason suorituskyvyn tarjoavalla piirillä. Myös hinta on toki vastaavasti satoja euroja alhaisempi, vaikka muun muassa lähes samanlainen näyttö ja 125 watin latausteho löytyvät molemmat Pro-mallistakin.
Motorola Edge 50 Ultra on kokonaisuutena huippuluokassa odotetulla tavalla mainio älypuhelin, jolla on omat vahvuutensa. Ostopäätös kannattaa kuitenkin tehdä tarkkaan, sillä vuonna 2024 markkinat ovat pullollaan toinen toistaan houkuttelevampia Android-lippulaivoja.
—
Arvostelun lopuksi vielä lisää esimerkkikuvia Motorola Edge 50 Ultran kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversiona. Kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »