Yhdysvallat kiristää presidentti Joe Bidenin hallinnon päätöksellä rajoituksiaan Huaweita vastaan perumalla aiemmin myönnettyjä vientilisenssejä.
Lisenssien perumisen myötä Huawei ei ole enää jatkossa saamassa tuotteisiinsa piirejä Inteliltä eikä myöskään Qualcommilta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen merkittävät toimet Huaweita vastaan saivat alkunsa toukokuusta 2019, jolloin Trumpin hallinto asetti yhtiön niin sanotulle kieltolistalle, jota ylläpitää liittovaltion kauppaministeriö. Kieltolistaus tarkoitti, ettei Huaweille saa enää jatkaa yhdysvaltalaiseksi katsottavan teknologian toimituksia ilman erillisiä kauppaministeriön myöntämiä lupia.
Vuoden 2019 kieltolistaus vei Huawein uusista laitteista esimerkiksi esiasennetut Google-palvelut ja vaikeutti jonkin verran komponenttihankintoja, mutta pääosin esimerkiksi Huawein älypuhelintuotanto jatkui yhä entisellään. Syksyllä 2020 Yhdysvallat kiristi rajoitustensa tulkintaa huomattavasti: muutoksen myötä myös komponentit, joiden suunnittelussakin oli käytetty yhdysvaltalaista teknologiaa tulivat kiellon alle. Tämä johti muun muassa maailman suurimman puolijohteiden sopimusvalmistajan TSMC:n lopettamaan Kirin-järjestelmäpiirien tuotannon Huaweille.
Silti tähän asti Yhdysvallat on myöntänyt valituille yhtiöille rajoitettuja lupia toimitusten jatkamiseen Huaweille. Nyt näitä lupia on kuitenkin peruttu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen kauppaministeriö vahvisti Financial Timesille peruneensa tiettyjä lisenssejä liittyen vientiin Huaweille, muttei kertonut tarkemmin mitä yhtiöitä muutokset koskevat.
”Arvioimme jatkuvasti, kuinka valvonnallamme voimme parhaiten suojella kansallista turvallisuuttamme ja ulkopoliittisia etujamme, ottaen huomioon jatkuvasti muuttuvan uhkaympäristön ja teknologisen maiseman”, kommentoi ministeriön tiedottaja. ”Osana tätä prosessia, kuten olemme tehneet aiemminkin, peruutamme joskus vientilupia.”
Vientilupien myötä Huawei on tähän asti voinut käyttää esimerkiksi älypuhelimissaan Qualcommin järjestelmäpiirejä samalla, kun se on laajentanut Kiinassa valmistettujen Kirin-piirien hyödyntämistä tuotteissaan.
Samoin kannettavissa tietokoneissaan Huawei on käyttänyt Intelin piirejä. Esimerkiksi vasta tällä viikolla Huawei esitteli kansainvälisille markkinoille päivitetyt MateBook X Pron ja MateBook 14:n varustettuna Intelin suoritinratkaisuilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vientilupien peruminen tullee aiheuttamaan Huaweille jälleen merkittäviä ongelmia älypuhelin- ja tietokonetuotannon tason ylläpitämisessä.
Samalla nyt nähdyt toimet kertovat, ettei Bidenin hallinnolla ainakaan ole minkäänlaisia suunnitelmia pehmentää Huaweihin liittyviä rajoituksiaan.
Viime aikoina on raportoitu myös Yhdysvaltojen puskeneen liittolaismaitaan Euroopassa ja Aasiassa kiristämään omia rajoituksiaan liittyen piiriteknologian vientiin Kiinaan.
Kiina on yhä selvästi jäljessä kehittyneimpien piirien tuotannossa johtaviin valmistajiin kuten taiwanilaiseen TSMC:hen verrattuna. Huawein Kiinassa valmistetut Kirin-piirit ovat valmistettu 7 nanometrin prosessilla, kun parhaimmillaan muuten markkinoilla on jo 3 nanometrin prosessilla valmistettuja piirejä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvallat on jatkuvasti perustellut Huawei-rajoituksiaan kansallisella turvallisuudella, ja samoin Huawei on kiistänyt kaikki vakoiluepäilyt. Samoin Kiina on pitänyt toimia perusteettomina.
Viimeisimpiä Yhdysvaltojen suorittamista vientilupien perumisia Kiinan kauppaministeriö on kertonut vastustavansa vankasti ja kuvaili niitä ”taloudelliseksi kiristykseksi”.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »