OnePlus Pad Go on älypuhelinmarkkinoilta tutun brändin järjestyksessään toinen tablettilaite. Se muistuttaa alkuperäistä vuonna 2023 markkinoille saapunutta OnePlus Padia ollen kuitenkin teknisesti vaatimattomampi ja täten edullisempi vaihtoehto.
OnePlus Pad Go julkaistiin alun perin Intiassa jo loppuvuodesta 2023, mutta Euroopassa Suomi mukaan lukien se tuli saataville vasta huhtikuussa 2024.
Lähtökohtaisesti myös OnePlus Pad Go on lupaavan oloinen tablettilaite kaikille, jotka etsivät tablettia hieman pienemmällä budjetilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Pad Golle on luvattu kolme vuotta tietoturvapäivityksiä sekä Android 14 ja 15 -versiopäivitykset. On hyvä huomata, että julkaisun aikaan tabletissa on vielä vanha Android 13, joka alkujaan julkaistiin jo syksyllä 2022.
OnePlus Pad Go maksaa Suomessa 329 euroa 8+128 gigatavun muistiversiona ja mobiiliverkkoyhteydellä (4G LTE) varustettuna. Kaksisävyinen vihreä Twin Mint on ainut värivaihtoehto.
Hyvää OnePlus Pad Gossa
- Laatutuntuma ja kokonaisuus. OnePlus Pad Go on kelpo tabletti noin 300 euron hintaluokassa. Se toimii peruskäytössä mukavan sutjakkaasti, ja näytössä on tarkkuutta sekä kokoa myös moniajoa varten. Akunkesto on hyvä, ulkoisesti tabletti on mukavan jämäkkä, mobiiliverkkoyhteys on mukana ja tarvittaessa microSD-muistikortilla saa lisää tallennusmuistia.
- Hyvät mediaominaisuudet. Sekä näyttö että neljän kaiuttimen äänentoisto ovat hintaluokka huomioiden oivalla tasolla. OnePlus Pad Golla katselee mielellään elokuvia, sarjoja sekä muita sisältöjä, ja musiikin kuunteluunkin se soveltuu yllättävän hyvine kaiuttimineen.
- Pitkä käyttöaika. Suuri, 8 000 milliampeeritunnin akku tarjoaa muutaman tunnin päivittäisellä käytöllä usean vuorokauden käyttöajan. Latausaika 33 watin teholla ei ole nopein mahdollinen, mutta useimpien täytynee toisaalta ladata OnePlus Pad Gonsa vain parisen kertaa viikossa.
Huonoa OnePlus Pad Gossa
- Rajallinen suorituskyky. Tehoja OnePlus Pad Gossa voisi olla hieman enemmänkin. Hintaluokkaan suhteutettuna MediaTekin Helio G99 on toki kohtuullinen, ja jonkinlainen moniajokin onnistuu, mutta pelaamiseen tai työskentelyyn OnePlus-tabletti ei ole paras valinta.
- Ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää. Perinteinen kuulokeliitäntä on monesti vielä tableteissa hyödyllinen, ja on ikävää, ettei sitä OnePlus Pad Gosta löydy. Samoin OnePlus Padin tavoin myöskään Pad Go ei sisällä sormenjälkilukijaa.
- Ei virallisia lisävarusteita. OnePlus Padin näppäimistö tai kynä eivät toimi edullisen Pad Gon kanssa, mikä rajoittaa hieman mahdollisia käyttötapoja. Muun muassa läppärin korvikkeeksi tai visuaaliseen työhön se ei täten sovi kalliimman Pad Gon lailla.
Edullisempi OnePlus-tabletti hyvällä hinta-laatusuhteella
OnePlus keskittyi ensimmäiset vuotensa ainoastaan ”lippulaivantappajiksi” kutsumiinsa älypuhelimiin, jotka haastoivat huiput houkuttelevilla hinta-laatusuhteillaan. Sittemmin brändi laajensi tarjontaansa alempiin hintaluokkiin puhelimissa sekä lisäksi kuulokkeisiin ja älykelloihin, ja toukokuussa 2023 OnePlus julkaisi myös Suomessa ensimmäisen tablettilaitteensa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alkuperäinen OnePlus Pad osoittautuikin arvostelussamme varsin päteväksi sekä tehokkaaksi taulutietokoneeksi, joka näppäimistönsä ja kynänsä kanssa korvaa tarvittaessa tietokoneenkin. OnePlus Pad Go sen sijaan on edullisempi vaihtoehto, joka on teknisten ominaisuuksiensa perusteella suunnattu kevyempään käyttöön, esimerkiksi suoratoistopalveluiden ystäville.
Näppäimistöä tai erityistä kynää Pad Go ei tue, mutta ulkoisesti se on muilta osin hyvin samankaltainen kuin tyyriimpi ”serkkunsa”. Myös vihreä, tällä kertaa hieman vaaleampi ja Twin Mintiksi kutsuttu väri muistuttaa OnePlus Padia.
Verrattain suuressa tabletissa on 11,35-tuumainen näyttö, jota kiertää tasakokoinen 7,5-millimetrinen reunus. Etukamera on sijoitettu toiselle pitkälle reunalle, ja fyysiset virta- sekä äänipainikkeet ovat puolestaan kahdella sivulla, tablettia vaakatasossa pideltäessä vasemmassa yläkulmassa.
Takakuoren Twin Mint -väri on kaksisävyinen, ja pyöreä kamerakomponentti erottuu helposti. Sekä takana että edessä OnePlus Pad Gossa on 8 megapikselin kamera 1080p-videotarkkuudella, ja videopuheluihin kumpikin soveltuu hienosti. Älypuhelimen tai erillisen kameran korvaajaksi tableteista ei kuitenkaan kuvaamisessa ole.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Pad Gon laatutuntuma on erinomainen. Verrattain alhaisesta suositushinnastaan huolimatta se sisältää metallisen kehyksen ja alumiinisen takakuoren, mikä tekee siitä hintaansa arvokkaamman tuntuisen.
Tabletilla ei kuitenkaan ole virallista IP-luokitusta pöly- tai vesitiiviydestä kertomassa, mikä on syytä huomioida. Myyntipakkaus ei liioin sisällä suojakuorta, ja näytönsuojakin on itse hankittava ja asetettava paikalleen.
Ulkoisesti OnePlus Pad Go on kuitenkin vaikuttava noin 300 euron hintaiseksi tuotteeksi.
Tabletti painaa 532 grammaa, mutta painon jakautuessa tasaiseksi on sen pitely mukavaa myös yhdellä kädellä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Pad Gon kaltaiset kookkaat, mutta tehojen puolesta hieman vaatimattomammat taulutietokoneet soveltuvat parhaiten suoratoistoon sekä muunlaiseen sisältöjen kuluttamiseen. Täten näyttö ja äänentoisto ovat tärkeitä ominaisuuksia, joihin OnePlus onkin panostanut ilahduttavan hyvin.
Pad Gon näyttö on kooltaan mukavat 11,35 tuumaa, joten pinta-alaa riittää. Kuten mainittua, ovat reunukset verrattain paksut, mutta itse näyttö on joka tapauksessa hintaluokassaan mainio.
Näyttö toistaa kaikenlaista sisältöä tarkan sulavasti 2408×1720 pikselin tarkkuudellaan (260 pikselin neliötuumakohtainen tiheys) ja 90 hertsin virkistystaajuudellaan. Monet kalliimmat tabletit tarjoavat toki myös 120 hertsin taajuuksia, mutta käytännössä niin pientä eroa on vaikea havaita paljaalla silmällä.
Virkistystaajuus kertoo, kuinka monta kertaa sisältö ruudulla päivittyy sekunnin aikana. Tavanomaiseen 60 hertsin tasoon verrattuna 90 hertsin taajuus saa siis esimerkiksi valikot ja some-syötteet rullaamaan ruudulla sutjakammin ja ikään kuin pehmeämmin.
Värintoisto näytössä vaikuttaa hyvin kalibroidulta. Lämpimämpiä tai viileämpiä sävyjä kaipailevat voivat nopeasti mukauttaa toistoa asetuksista. Näytölle on myönnetty myös TÜV Rheinlandin silmäyställisyydestä kertova Full Care Display -sertifikaatti, joten silmien ei pitäisi rasittua liiallisesti pitkienkään käyttörupeamien aikana.
Enimmäiskirkkaus näytössä on 400 nitiä, joka riittää sisätiloissa ollen kuitenkin verrattain alhainen kesäistä auringonpaistetta ajatellen. Laatikkomainen 7:5-kuvasuhde puolestaan soveltuu hienosti kaikenlaiseen käyttöön, vaikka 21:9-suhteessa kuvattuja elokuvia katseltaessa ruudun reunoille jääkin laaja käyttämätön kaistale.
Teknisesti paneeli joutuu joustamaan kalliimmilleen LCD-teknologiansa takia. Tyyriimmistä hintaluokista tuttu OLED-teknologia tarjoaisi paremmat värit, etenkin tummemmissa sävyissä, mahdollistaen myös pienemmän virrankulutuksen sekä aina päällä -näytön kaltaiset lisätoiminnot.
Kaiken kaikkiaan OnePlus Pad Gon näyttö on kuitenkin noin 300 euron tabletille oikein mallikas. Se on tarpeeksi suuri ja etenkin terävä, minkä ohella se toistaa värit hienosti.
Mikä parasta, on myös äänentoisto kohdallaan. OnePlus Pad Gossa on kaikkiaan neljä kaiutinta, joiden tasapainoinen stereoääni miellyttää korvaa. Erot kalliimpaan OnePlus Padiin ovat korvakuulolla arvioituna mitättömiä, ja hieno ääni nostaa Pad Gon osakkeita suoratoistopalveluiden suurkuluttajien luottotablettina.
Myös tilaäänituki (Dolby Atmos) on saatavilla, ja vaikkapa elokuvien ystäville Pad Go onkin oiva valinta. Harmi kyllä perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää ei ole.
Langattomat yhteydet ovat muutenkin kunnossa. Kalliimmasta OnePlus Padista poiketen Pad Go mahdollistaa 4G LTE -mobiiliverkkoyhteyksien käytön. Tämä osaltaan parantaa OnePlus Pad Go hinta-ominaisuussuhdetta merkittävällä tavalla. Toki kaikilla ei omalle mobiiliverkkoyhteydelle tabletissa ole tarvetta – tai halua hankkia erillistä liittymää.
Wi-Fi-yhteys (802.11a/b/g/n/ac) ja GPS-paikannus ovat niin ikään mukana.
SIM-korttikelkka sisältää paikan myös microSD-muistikortille, joita tuetaan yhteen teratavuun asti. Sisäistä tallennusmuistia on tarjolla 128 gigatavua (UFS 2.2).
On lisäksi hyvä huomata, ettei OnePlus Pad Go sisällä sormenjälkilukijaa, joka tosin uupuu myös OnePlus Padista. Perinteisten PIN-koodien ja kuvioiden ohella saatavilla on kasvojentunnistus etukameralla, joka ei kuitenkaan turvallisuudessa yllä sormenjälkitunnistuksen tasolle.
Perustason suorituskyky ja loistava akunkesto
OnePlus Pad Gon näyttö on sen verran suuri, että sille mahtuu vaivatta rinnakkain kaksi, miksei kolmekin sovellusta. Saatavilla onkin useita tapoja näytön monipuolista käyttöä varten, ja parhaimmillaan auki saa kolme ohjelmaa – kaksi jaetussa ruudussa ja yksi leijuvassa ikkunassa.
Tehoja tarkasteltaessa OnePlus Pad Go on kuitenkin melko vaatimaton, mikä rajoittaa moniajon tarjoamia mahdollisuuksia. Käytössä on MediaTekin perustasoinen Helio G99, jonka suorituskykytesteissä kellottamat lukemat eivät häikäise.
Kuten yllä oleva taulukko paljastaa, on OnePlus Pad Go siis seivästi – peruslaskennassa noin 40 prosenttia ja graafisissa testeissä jopa yli 80 prosenttia – OnePlus Padia heikompi suorituskykyä vertailtaessa. Myös hintaeroa kaksikolla toki on, ja oman kategoriansa haastajia vastaan Pad Go pärjää luonnollisesti paremmin. Erityisen tehokkaasta tabletista ei kuitenkaan puhuta.
Suorituskyvyn havainollistamiseksi yllä vertailutaulukossa on mukana myös vuosien 2023 ja 2024 keski- ja huippuhintaluokan älypuhelimia.
Yleinen käyttökokemus OnePlus Pad Golla on lopulta kuitenkin miellyttävä. Myös moniajo onnistuu, ja esimerkiksi karttasovelluksen ja selaimen rinnakkaiskäytöstä tabletti selviää ongelmitta. Haasteita alkaa esiintyä muun muassa suuria taulukoita rinnakkain availtaessa, eikä pelaamiseenkaan OnePlus Pad Gota voi suositella.
RAM-käyttömuistia on tarjolla 8 gigatavua, mikä alkaa olla vuonna 2024 jo vähimmäisvaatimus Android-laitteissa.
Ilahduttavasti OnePlus Pad Go pysyy viileänä pitkissäkin käyttörupeamissa, vaikka suorituskykyä rasittaisikin äärimmilleen. Tablettia on täten mukava pidellä, tekipä sillä sitten mitä tahansa.
Edullisia laitteita hankittaessa on oltava valmis joustamaan monella osa-alueella. Siinä missä OnePlus Pad Gon rakenne ja suoratoisto-ominaisuudet ovat hienolla tasolla, on suorituskyvyssä annettava tasoitusta. Täten onkin tärkeää huomioida omat tarpeet: vaikkapa videoiden ja elokuvien ystäville Pad Go soveltuu erinomaisesti, työ- tai pelikäyttöön taas selvästi heikommin.
OnePlus Pad Gon akunkesto on joka tapauksessa erinomainen. 8 000 milliampeeritunnin akusta riittää virtaa tunnista toiseen, ja useimmat joutunevat lataamaan tablettinsa vain noin kahdesti viikossa.
OnePlus itse kertoo käyttöajan yltävän jopa 40 tuntiin musiikkia kuunneltaessa tai 14 tuntiin videoita katseltaessa. Vaikka suoratoistopalveluita käytettäessä virrankulutus onkin paikallisesti tallennettuja tiedostoja suurempaa, riittää yksi lataus silti useaksi päiväksi tuntienkin vuorokausikohtaisella käytöllä.
Android-tablettien käyttöajat ovat viime vuosina vakiintuneet laajasti melko korkealle tasolle, joten OnePlus Pad Go ei saa pitkästä akunkestostaan merkittävää etua. Tästä huolimatta tabletti on tälläkin osa-alueella vähintään kilpailijoidensa veroinen.
Tyhjä akku täyttyy 33 watin teholla tunnissa ja 40 minuutissa, mikä on jotakuinkin OnePlussan lupauksen tasoinen suoritus. Laturi on hankittava erikseen, mutta perinteinen, punavalkoinen USB-C-kaapeli sisältyy kuitenkin yksinkertaiseen myyntipakkaukseen.
Kuten edellä mainittiin, on OnePlus Pad Gon akunkesto vähintään kilpailijoiden tasolla, mistä käy kiittäminen muun muassa teknisesti verrattain vaatimatonta kokoonpanoa sekä tietenkin Android-ohjelmistoa optimoitaessa tehtyä työtä.
OnePlus Pad Go sisältää julkaisussa OxygenOS 13.2 -ohjelmiston, joka muistuttaa läheisesti älypuhelimilla nähtyä sekä ominaisuuksiltaan että ulkoiselta olemukseltaan. Harmi kyllä ohjelmisto pohjautuu Android 13 -käyttöjärjestelmäversioon, joka on vuonna 2024 jo varsin vanha.
Android 13 julkaistiin alun perin syksyllä 2022, ja arvostelun julkaisuhetkellä kohistaan jo aktiivisesti syksylle 2024 odotettavasta Android 15:stä. OnePlus on joka tapauksessa luvannut tabletilleen sekä Android 14:n että Android 15:n, ja myös tietoturvan on määrä pysyä ajan tasalla keväälle 2027.
Kaikesta huolimatta päivityslupaus on siis OnePlus Pad Gossa vain perustasoinen, jos kohta ei tuoteryhmässään mitenkään poikkeuksellisen huono.
Toimintoja tarkasteltaessa OnePlus Pad Gon ohjelmisto on ilahduttavan kattava. Käyttökokemus on hyvin samankaltainen kuin OnePlus Padilla, ja muun muassa usean sovelluksen käyttötilassa käyttäjällä on runsaasti valinnanvaraa.
OxygenOS on oletuksena varsin pelkistetty ja vakio-Androidin kaltainen, mutta muokattavaa se tarjoaa kuitenkin enemmän. Käyttäjät voivatkin tehdä Pad Gosta pitkälti halutun näköisen, mikä on luonnollisesti hyvä asia.
Tuttujen Google-palveluiden ohella käytössä on iso lista OnePlussan omia ohjelmia aina galleriasta Zen-tilaan ja säästä muistiinpanoihin. Ohjelmat ovat monipuolisia sekä näppäriä vaihtoehtoja, ja myös yhteiskäyttö OnePlus-älypuhelintenkin kanssa on huomioitu.
OnePlus Pad Gon sisältämä OnePlus Content Sync mahdollistaa muun muassa sisältöjen saumattoman jakamisen OnePlus-älypuhelimelta taulutietokoneelle ja päin vastoin. Mikäli taas tabletin yhdistää Internetiin OnePlus-puhelimellaan, voi saapuviin ilmoituksiin reagoida myös tabletilla.
Kätevä OnePlus Content Sync tukee vain OnePlussan omia älypuhelimia, mikä on hyvä huomioida. Myös monet muut tablettivalmistajat tarjoavat taulutietokoneilleen samankaltaisia lisätoimintoja, joten tässä mielessä OnePlus ei ole poikkeus.
Ohjelmistoa ja tehoja tarkasteltaessa OnePlus Pad Go on jotakuinkin hintaluokkansa tasolla. Piiriltä olisi kenties toivonut hieman enemmän, mutta sujuva OxygenOS parantaa osaltaan tabletin asemaa. Loistava käyttöaika ja viileänä pysyvä runko puolestaan tekevät käytöstä mukavaa.
Yhteenveto: Tervetullut ja laadukas tabletti noin 300 euron hintaluokkaan
Vielä joitakin vuosia sitten Android-tablettien markkinoilla oli valinnanvaraa vain niukalti, ja vaikka Apple yhä hallitseekin tuoteryhmää iPadeineen, on laadukkaita vaihtoehtoja myynnissä yhä enemmän myös Androidin ystäville. OnePlus Pad Go on yksi niistä.
OnePlus Pad Go on oiva vaihtoehto edullista, noin 300 euron tablettia etsiville. Se on samankaltainen kuin hieman kalliimpi OnePlus Pad, mutta teknisesti pelkistetympi ja vaatimattomampi.
Ulkoisesti laadukkaan OnePlus Pad Gon muita etuja ovat toimiva ohjelmisto, hyvä näyttö, mainio äänentoisto sekä pitkä akunkesto. Julkaisun yhteydessä käytössä oleva vanha Android 13 sekä vain perustasoisen Helio G99 -piirin myötä vaatimaton suorituskyky sen sijaan ovat heikkouksia.
Tehokkaaksi työkoneeksi tai raskaampiakin pelejä pyörittäväksi viihdelaitteeksi OnePlus Pad Go ei vaatimattomien tehojensa takia sovellu, mutta vaikkapa Netflixiä, YouTubea ja kotimaisia suoratoistopalveluita mielellään käyttäville se on osuva valinta. Myös verkkoselailu ja yksinkertainen moniajo onnistuvat hienosti OnePlus Pad Golla.
Lisäosia, kuten näppäimistöä tai erityistä kynää, OnePlus Pad Go ei harmi kyllä tue, mutta oman sisäänrakennetun mobiiliverkkoyhteyden ansiosta sen saa yhdistettyä itsenäisesti verkkoon myös Wi-Fin ulkopuolella. Niin ikään muistikorttipaikka (microSD) on tervetullut ominaisuus.
Kaiken kaikkiaan OnePlus Pad Go on onnistunut tablettilaite, joka tuo kaivattua kilpailua noin 300 euron hintaluokkaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »