Meta on Quest-laseillaan ollut toistaiseksi virtuaali- ja sekoitetun todellisuuden laitteiden selvä markkinajohtaja. Nyt Meta on kertonut merkittävästä, ja osin odotetustakin, muutoksesta.
Meta avaa tähän asti Quest-laseissa käytetyn käyttöjärjestelmäalustansa myös muiden laitevalmistajien hyödynnettäväksi.
Muutoksella Meta vastaa uuteen kilpailutilanteeseen, jossa Apple on tuonut markkinoille oman Vision Pronsa ja Google valmistelee yhdessä kumppaneidensa, erityisesti Samsungin, kanssa merkittävää julkistusta. Google on kehittänyt Androidin pohjalta Android XR:ää alustaksi erilaisiin laseihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytännössä uudella liikkeellään Meta pyrkii valtaamaan itselleen aseman, jonka Google saavutti älypuhelimissa Androidin myötä, ennen kuin Google ehtii toistamaan tempun laseissa.
Metan tavoitteena on luoda niin sanotun metaversumin osalta avoin alusta vaihtoehdoksi Applelle.
Metan laseihin tarjoama, tähän asti Quest-laitteista tuttu käyttöjärjestelmä kulkee jatkossa nimellä Meta Horizon OS. Järjestelmä pohjautuu alkujaan Androidin avoimen lähdekoodin projektille, minkä päälle Meta on rakentanut vuosikymmenen ajan laseissa tarvittavia monenlaisia teknologiaratkaisuja sekä lisäksi sosiaalisen kerroksen, jonka tarjoama identiteetinhallinta, avatarit, sosiaalinen verkosto ja kaveriryhmät ovat sovelluskehittäjienkin hyödynnettävissä osana sovellustensa sosiaalisia ominaisuuksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käyttöjärjestelmän sovelluskaupan sekä laitteiden kanssa käytettävän mobiilisovelluksen nimet ovat myös muuttumassa. Tähän asti Meta Quest Storena tunnettu kauppa on jatkossa Meta Horizon Store, kun taas lasien hallintaan mobiililaitteissa käytetty kumppanisovellus saa nimekseen Meta Horizon.
Meta on kertonut myös jo ensimmäisistä uusista laitevalmistajakumppaneista, jotka ovat tuomassa tarjolle laitteita Meta Horizon OS -käyttöjärjestelmällä varustettuna.
Asus on kehittämässä pelibrändinsä Republic of Gamers eli ROG alla täysin uuden suorituskykyisen pelaamiseen suunnatun laitteen, kun taas Lenovo hyödyntää Metan mukaan kokemustaan Oculus Rift S:n yhteissuunnittelusta kuin myös muuta osaamistaan kehittääkseen sekoitetun todellisuuden laitteita työntekoon, oppimiseen ja viihteeseen.
Lisäksi Meta on kertonut tekevänsä yhteistyötä Microsoftin kanssa luodakseen rajoitettuna eränä myytävän Xboxin inspiroiman erikoisversion Meta Questista. Aiemmin Xboxin ja Metan yhteistyö on näkynyt jo Xbox Cloud Gaming -pilvipelaamisen tuomisena tarjolle Questille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Meta jatkaa myös yhteistyötään Snapdragon-järjestelmäpiirejä kehittävän ja tarjoavan Qualcommin kanssa. Samalla Qualcomm on kuitenkin myös kilpailevan Googlen ja Samsungin hankkeen keskeinen kumppani.
Useampien laitevalmistajien ohella Meta tekee liikkeitä myös sovellusjakelun avaamiseksi Meta Horizon OS -käyttöjärjestelmälle.
Meta on kertonut poistavansa esteitä Meta Horizon Storen ja App Labin väliltä. Viimeksi mainittu mahdollistaa kenen tahansa tietyt tekniset ja sisältövaatimukset täyttävän kehittäjän julkaisevan sovelluksia Metan alustalla. App Lab -julkaisut saavat pian oman osionsa osana kauppaa Metan laitteissa, mikä tuo ne suuremman yleisön helpommin löydettäväksi.
Samalla Meta kehittää myös uutta tilallisten sovellusten kehikkoa, joka helpottaa mobiilikehittäjiä luomaan sekoitetun todellisuuden kokemuksia sekä auttaa tuomaan olemassa olevia mobiilisovelluksia tai täysin sovelluksia Meta Horizon OS:lle tuttuja työkaluja käyttäen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi Meta haluaisi myös nähdä Google Play -sovelluskaupan käyttöjärjestelmällään.
”Koska emme rajoita käyttäjiä oman sovelluskauppamme nimikkeisiin, Meta Horizon OS -käyttöjärjestelmällä on useita tapoja päästä käsiksi upeaan sisältöön, mukaan lukien suositut pelipalvelut, kuten Xbox Game Pass Ultimate, tai Steam Linkin tai Air Linkin järjestelmien kautta langattomalla suoratoistolla PC-ohjelmistosta. Ja rohkaisemme Google Play 2D -sovelluskauppaa tulemaan Meta Horizon OS:llle, jossa se voi toimia samalla taloudellisella mallilla kuin muilla alustoilla”, Meta toteaa.
Aiemmin on raportoitu Metan ja Googlen yhteistyökeskusteluista, jotka päättyivät tuloksettomina. Raportoidusti Google olisi halunnut Metan ottavan käyttöön sen Android XR -alustan, mikä ei tietenkään pitkään omaa asemaansa markkinoilla rakentanutta – ja ainakin toistaiseksi markkinoita hallitsevaa – Metaa juuri kiinnostanut.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »