Applelta odotetaan merkittäviä tekoälyjulkistuksia 10. kesäkuuta sen vuotuisen WWDC-tapahtuman avauksessa, jossa Apple perinteisesti esittelee uudet merkittävät, myöhemmin syksyllä päivityksenä julkaistavat käyttöjärjestelmäversionsa.
Applen tekoälytutkimuksesta on nähty viime kuukausien aikana runsaasti merkkejä muun muassa lukuisista sen tutkijoiden julkaisuista ja kokonaisuutena Apple näyttääkin päässeen hyvään vauhtiin tekoälykehityksessään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple pyrkii erottautumaan tekoälykilpailussa suoraan käyttäjän laitteessa ajettavilla tekoälymalleilla, on Bloombergin Apple-reportteri Mark Gurman nostanut jälleen esiin viimeisimmässä Power On -uutiskirjeessään.
Gurman toteaa uutiskirjeessään, etteivät Applen ensimmäiset tekoälytoiminnot todennäköisesti tule peittoamaan kilpailijoita, kuten OpenAI:ta tai Googlea. ”Mutta tapa, jolla se ottaa käyttöön teknologian, voi silti muuttaa pelin”, Gurman noteeraa.
Apple on kehittänyt suurta kielimallia tekoälytoimintojensa taustalle, ja kaikkien merkkien perusteella Applen malli tulee toimimaan kokonaisuudessaan laitteessa. Tämä voi parantaa toimintojen vasteaikoja huomattavasti nopeammiksi, minkä lisäksi Apple voi näin pönkittää usein korostamaansa yksityisyyden näkökulmaa, kun prosessointi tapahtuu itse laitteessa pilvipalvelun sijaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muista älypuhelinvalmistajista Google tarjoaa vain muutamia toimintoja suoraan laitteessa toimivaan tekoälymalliin perustuen ja myös useimmat Samsungin Galaxy AI -tekoälytoiminnot tukeutuvat pilvipalveluihin, vaikka muutamat toimivatkin suoraan laitteessa – Googlen Gemini Nano -tekoälymalliin pohjautuen.
Avoin kysymys on, tuleeko Apple tarjoamaan myös joitakin toimintoja, jotka perustuvat sen kumppanien pilvessä toimiviin tekoälymalleihin. Aiemmin Applen on raportoitu käyneen keskusteluja sekä OpenAI:n että erityisesti Googlen kanssa tähän liittyen. On kuitenkin epäselvää, millä tavalla esimerkiksi Googlen Gemini-tekoälymallit voisivat tulla tarjolle Applen kautta.
Aiemmin kuultujen huhujen mukaan iPhonen tulevaa iOS 18 -käyttöjärjestelmäversiota pidetään Applen sisällä yhtenä suurimmista iOS-päivityksistä – ellei suurimpana – ikinä. Päivityksessä Apple on raportoidusti hyödyntämässä generatiivista tekoälyä eri toimintojen ja sovellusten uudistamiseen.
Myös avustajapalvelu Sirin uudistaminen generatiivisella tekoälyllä huomattavasti entistä fiksummaksi on raportoidusti kuulunut ollut Applen suunnitelmissa, mutta on mielenkiintoista nähdä, miten tämä tapahtuu laitteessa ajettavalla tekoälymallilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi tavoitteena on esitellä eri sovelluksiin toimintoja, jotka hyödyntävät Applen kehittämää suurta kielimallia. Esimerkiksi Viestit-sovelluksessa tekoäly voi auttaa kirjoittamaan viestejä täydentäen lauseita ja vastaten kysymyksiin. Työn alla on raportoitu esimerkiksi olevan uusia ominaisuuksia Apple Musiciin, muun muassa soittolistojen automaattiseksi luomiseksi, kuten Spotify on jo esitellyt omalta osaltaan. Applen on kerrottu myös yllätyksettömästi suunnittelevan generatiivisen tekoälyn tuomista osaksi esimerkiksi Pages-tekstinkäsittelyä ja Keynote-esityssovellusta auttamaan uuden sisällön luomisessa.
Apple-reportteri Gurmanin lähteiden mukaan Apple tulee myös markkinoimaan tekoälyään monista muista yhtiöistä poiketen. Keskustelubottien tai muiden generatiivisen tekoälyn työkalujen suorituskyvyn sijaan Apple tulee näyttämään, kuinka teknologia voi auttaa ihmisiä heidän jokapäiväisessä arjessaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »