Tällä kertaa Mobiili.fin arvosteluun on saapunut maailman ensimmäinen globaaleille markkinoille saapunut kaareva puhelin. LG:n G Flex -niminen puhelin on sen vastaus toisen korealaisen Samsungin Galaxy Roundille, joka kuitenkin jäi myös vain korealaiasherkuksi. Arvostelussamme keskitymme LG:n tuomiin uusiin ominaisuuksiin, jotka eivät jää ainoastaan sen kaarevaan rakenteeseen. LG on nimittäin tuonut myös itsekorjautuvan takakuoren laitteeseen. Näytön lisäksi myös G Flexin akku on kaareva ja taipuisa, joten LG G Flexiä voi hieman taivuttaakin. Aiemmin olemme julkaisseet G Flexistä jo lyhyen tutustumisen perusteella ensikokemuksemme – mukana oli tuolloin myös lyhyt videoesittely G Flexistä.
Alla hieman teknisiä tietoja LG:n uutuuslaitteesta:
- Kuuden tuuman Plastic-OLED-kosketusnäyttö
- Näytön tarkkuus 1280 x 720 pikseliä, joka tekee 245 pikseliä tuumaa kohti
- Qualcommin Snapdragon 800 -järjestelmäpiiri 2,2 gigahertsin taajuudella
- RAM-muistia kaksi gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 32 gigatavua
- 13 megapikselin takakamera ja kahden megapikselin takakamera
- Kamera yltää Ultra HD -videokuvaukseen, ja Full HD -videokuvaukseen 60 ruutua sekunnissa
- Käyttöjärjestelmänä Android 4.2.2 Jelly Bean (Android 4.4 KitKat tulossa)
- Mitat 160,5 x 81,6 x 8,7-9,6 millimetriä ja paino 177 grammaa
- Akun kapasiteetti 3 500 milliampeerituntia
- Suositushinta 800 euroa, esimerkiksi Verkkokauppa.comissa hinta on 750 euroa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myyntipakkaukseen kuuluu itse laite, kuulokkeet, laturi, USB-johto ja pieni ohjevihkonen.
Kaarevuus
Arvostelumme aloitamme LG G Flexin suurimmalla uudistuksella eli sen kaarevuudella. LG perustelee puhelimen kaarevuutta kolmella pääseikalla:
- Ääni paranee puheluissa, koska mikrofoni on suuta lähempänä
- Puhelin tarjoaa paremman käyttöergonomian
- Katselukokemus on kaarevalla näytöllä parempi
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaareva näyttö ei ollutkaan hassumpi kokemus. Verrattaessa Lumia 1520:een LG G Flexiä on huomattavasti mukavampi pitää kädessä. Kuuden tuuman valtavan kosketusnäytön takia käyttö yhdellä kädellä on epämukavaa, mutta juuri ja juuri se onnistuu. Esimerkiksi tekstiviestin kirjoittaminen on laitteella hankalaa, mutta onnistuu kuitenkin paremmin kuin Lumia 1520:lla. LG on kuitenkin tuonut onneksi näppäimistöön mahdollisuuden, jossa näppäimistö hilautuu lähemmäksi oikeaa reunaa, jolloin kirjoittaminen helpottuu. Kuitenkin näin suuren näytön käyttö on yhdellä kädellä hankalaa, mutta kaarevuus on tältä kantilta tervetullut ominaisuus.
Kaarevuuden takia kuitenkin laite nitisee ärsyttävän paljon. Muutaman taivutuksen jälkeen laite nitisee, mutta se on kuitenkin melko ymmärrettävää. Joskin sitä ei odota 800 euron laitteelta. Kaarevaa näyttöä on mukava katsella. En tiedä syytä, mutta omien kokemusteni mukaan kaarevaa näyttöä todella on erittäin mukava katsella ja sitä jääkin jopa hieman kaipaamaan, kun puhelinta vaihtaa toiseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaarevuus ei ainakaan itselläni helpottanut laitteen oloa taskussa. Kun puhelin on valtava, ei se mene mukavasti taskuun, vaikka se olisi taivutettu. Joskus pystyasennossa taskussa ollessaan kaarevuus tuntui jopa epämiellyttävältä.
Vaikka voisi olettaa, että kaarevuuden takia laite keinuu pöydällä ollessaan, näin ei ole. Kamera ja fyysiset painikkeet estävät pienen keinumisen. Painamalla tietysti laite keinuu hieman, mutta ei häiritsevästi.
LG kertoi esityksessään, että yksi syy kaarevuudella olisi myös parempi elokuvakokemus. Kun näytöstä katselee elokuvaa, saa niin sanotun IMAX-elokuvakokemuksen, koska näyttö on kaareva. LG:n mukaan on sama asia katsoa LG G Flexiä yhden jalan päästä (noin 30 cm) kuin 55-tuumaista kaarevaa taulutelevisiota 10 jalan (noin 3 m) päästä. Kyllähän elokuvaa oli mukava katsoa suurelta taivutetulta näytöltä, mutta se kuitenkaan ei ole kaarevuuden pääparannus.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttö
Muuten kuin kaarevuudeltaan näyttö onkin sitten selvästi laitteen suurin heikkous. Ihmetellä sopii, kuinka näinkin kalliiseen laitteeseen laitetaan näin heikko näyttö. Osaltaan tietysti kaarevuuden ja taipuvuuden takia on todennäköisesti täytynyt löytää uusia ratkaisuja, mutta tulos on kuitenkin heikko. Näytön tarkkuus on 1280×720 pikseliä, joka tekee vain 245 pikseliä tuumaa kohti. Vaikka paperilla nämä on siedettäviä lukemia, ei 800 euron hintainen laite tällaisia lukuja oikein kestä. Pikseleitä pystyy näytöltä erottamaan paljaalla silmällä melko helpostikin ja mikään sävy, mustaa lukuunottamatta, ei ole tasainen. Siitä pystyy erottamaan vihertäviä ja punertavia pikseleitä.
LG käyttää G Flexin näytössä uudenlaista P-OLED-tekniikkaa, joka tulee sanoista Plastic AMOLED. Tämä ei kuitenkaan näytä olevan ainakaan vielä mikään menestystarina. Kokonaisuudessaan näytön suurimpia heikkouksia on sen hitaus. Haamukuvia jää jatkuvasti, mikä on melko häiritsevää. Pahinta on kuitenkin se, että edellinen kuva saattaa jäädä näytölle haamukuvaksi parhaimmillaan jopa viiden sekunnin ajaksi.
Vaikka nyt näyttö saakin paljon risuja, on siitä mukava katsella eri ohjelmia, kun niidenkään tarkkuus ei yllä niin korkealle, että näyttö ei pystyisi pikseleitä toistamaan. Eri ohjelmien ja vaikkapa Suomen lätkämatsin katsominen oli näytöltä mukavaa (ainakin, kun Leijonat voittivat!), koska näyttö on niin valtava.
Väritkin toistuvat AMOLED-näytöille tyypillisesti todella hyvin, jopa hieman ylisaturoituneina. Musta on todellakin mustaa ja kirkkauttakin näytöllä riittää mukavasti.
Itsekorjautuva takakuori
LG:n puheet itsekorjautuvasta takakuoresta eivät olleet täysin tyhjiä, kun huomasin, että osa pienistä tekemistäni naarmuista oli kuoresta kadonnut. Peruskäytössä tulevat naarmut luultavasti korjautuvatkin melko sukkelaan pois, mutta suuremmat naarmut LG:nkin laitteeseen jäävät. Ei LG G Flex ole kuitenkaan mikään ihmepuhelin, joka korjaisi syvemmätkin viillot. Pääasiassa pienet ja matalat naarmut korjautuvat. Kuorta suojaa erikoispinta ja jos naarmu menee sitä syvemmällä, ei se enää korjaannu.
Takakuori on muutenkin tyylikäs ainakin omaan silmääni. Kiiltävän muovinen takakuori on tyylikkään näköinen, koska pienen läpinäkyvän kerroksen alta löytyy harjatuksi alumiiniksi naamioitu kerros. Tämä lisää tyylikkyyttä ja myöskään mahdolliset naarmut eivät erotu kuin oikeasta kulmasta kirkkaan valon avulla.
Käyttöjärjestelmä ja sen käyttö
LG G Flexistä löytyy Googlen Android-käyttöjärjestelemän 4.2.2 Jelly Bean -versio, mutta LG on luvannut tuoda laitteelle päivityksenä myös uusimman Android 4.4 KitKat -version. LG on myös monien muiden valmistajien tapaan tuonut G Flexiinsä oman käyttöliittymänsä. Se muistuttaa paljon Samsungin TouchWiz -käyttöliittymää. Valittavissa on monia valmiita taustakuvia ja aloitusnäyttöjen vaihtumisefektiä voi vaihtaa monella eri tavalla.
LG:kin on myös tuonut paljon omia sovelluksiaan valmiiksi laitteeseen. Osa näistä on perinteiseen tapaan varsin turhia ja niiden käyttö jää vähälle. Jotkut eivät taas kovin hyvin toimi Suomessa, mutta ei niistä haittaakaan ole.
Yksi sovellus, joka jäi hyvin mieleen, oli QuickRemote. Kyseessä on siis yksinkertaisesti kaukosäädin-sovellus, jolla pystyi käyttämään lähes jokaista televisiota, radiota, vahvistinta, videotykki tai jopa lämpöpumppuakin. Kyseessä on siis täysin universaali sovellus eikä käyttö rajoitu vain LG:n laitteisiin.
Toinen tervetullut sovellus tai pikemminkin ominaisuus on QSlide . Sen avulla tarjolla on joitain sovelluksia, joita voi käyttää niin sanotusti muun käyttöjärjestelmän päällä, eli käytössä voi olla pääsovelluksen ohella pienemmässä ikkunassa toinen. Toiminnon tukemia sovelluksia ovat muun muassa videot, internet-selain, puhelut, viestit ja laskin. QSlide oli mielestäni kätevä esimerkiksi nopeiden laskujen tekemiseen sekä viestien kirjoittamiseen samalla, kun selasi internettiä. Internet-selaimen käyttö kuitenkin pienessä ikkunassa oli melko heikkoa.
LG:n QuickTheaterin avulla käyttäjä pääsee nopeasti käsiksi eri videosovelluksiin. Lukitusnäytöllä vaakatasossa peukaloilla eri suuntiin vedettäessä avautuu valikko, josta voi valita, haluaako mennä valokuviin, videoihin vai YouTubeen. Oinaisuus nopeuttaa huomattavasti pääsyä näihin sovelluksiin, ja omasta mielestäni ainakin valokuvia näytettäessä tämä oli mukava lisäys. Ominaisuuden käyttö vaatii tietysti opettelua ja kovin nopeasti se ei tule niin sanotusti selkärangasta. Itse ainakin ajatuksissani menin aina aloitusnäyttöjen tai sovellusvalikon kautta YouTube-sovellukseen enkä hyödyntänyt QuickTheater-ominaisuutta. Toki pidemmällä käytöllä ominaisuuden käyttö voi muuttua luonnollisemmaksi.
Kokonaisuudessaan Android-käyttöjärjestelmä toimii G Flexissä sulavasti – luultavasti kiitos alhaisen näytön tarkkuuden yhdistettynä tehokkaaseen järjestelmäpiiriin. Alhaisen näytön tarkkuuden takia grafiikkasuoritin ei joudu yhtä koville kuin Full HD -näytöllisissä laitteissa. Tökkimistä oli havaittavissa vain vähän, mutta kyllä G Flexinkin halutessa saa tökkimään, kun vaihtelee esimerkiksi sovellus- ja widget-valikoita nopeasti. Myös aloitusnäytöissä oli välillä huomattavissä tökkimistä.
G Flexin Android ja LG -käyttöliittymä on melko yksinkertainen ja sen omaksuu melko nopeasti. Widgetit ja sovellukset ovat eroteltu toisistaan. Myös lukitusnäytölle voi laittaa eri widgettejä sekä sovelluskuvakkeita, joten esimerkiksi internet-selaimen tai kameran saa nopeasti auki. Kameran käynnistys tosin onnistuu myös äänenvoimakkuuspainikkeesta.
Painikkeiden sijoittaminen laitteen takakuoreen LG G Flexissä on onnistunut päätös. LG esitteli takakuoressa olevat näppäimet alun perin LG G2:ssa ja on jatkanut käytäntöä uusissa malleissaan. Eikä turhaan, koska ainakin omasta mielestäni kyseessä on onnistunut muutos. Painikkeet osuvat sopivasti etusormelle ja niiden tuntuma on hyvä. Lukituspainikkeen sisällä G Flexissä on LED-valo, jonka tarkoitusta en itse oikein ymmärtänyt. Se palaa, kun laitteen avaa lukituksesta tai, kun joku soittaa. Voi olla, että se on vaan huomiovalona. Kuvien ottaminen onnistuu äänenvoimakkuus alas -näppäimestä, joka on ihan mukava ominaisuus, kun kuvia otetaan etukameralla. Taasen takakameralla otettaessa kuvia painike on luonnollisesti käytön kannalta täysin väärässä paikassa.
LG G Flex on yksi nopeimmista puhelimista tällä hetkellä. Toimintavarmuus on myös hyvä, koska puhelinta ei tarvinnut testin aikana käynnistää kertaakaan uudelleen eikä se muutenkaan jumiutunut.
Kamera
LG G Flexin kamerasta löytyy 13 megapikseliä, mutta optinen kuvanvakain on jäänyt kamerasta pois. Kamera on muiden valmistajien huippumallien tasolla, mutta se ei kuitenkaan mitenkään erityisesti häikäise. Luonnollisesti se jää esimerkiksi Nokia Lumia 1020:n taakse melko reilusti. 13 megapikselin takakameran lisäksi edestä G Flexistä löytyy toinen 2,1 megapikselin kamera, joka kykenee Full HD -videotallennukseen. Sillä onnistuvat videopuhelut mukavasti, mutta otetut kuvat ovat melko heikkoja.
Takakameran erikoisuus on se, että sillä pystyy ottamaan 4K Ultra HD -videokuvaa. Kuitenkin Ultra HD -videokuvan laatu ei ole mitenkään erikoista ja harvoilla laitteilla sitä pystyy kunnolla edes vielä katsomaan. Full HD -videokuvaus onnistuu parhaimmillaan 60 ruutua sekunnissa, mutta käyttäjä voi itse päättää, millä nopeudella videokuvaa ottaa.
Alta löytyy muutamia kuvia. Vertailukohtana on LG G2.
Vertailua LG G2:een
Suurimmat erot G Flexissä ja LG:n aiemmassa G2-lippulaivaälypuhelimessa ovat tietysti koossa sekä kaarevuudessa. LG G2 ei ole kaareva, kun taas G Flex on. Yhtäläisyyksiä löytyy muun muassa fyysisten painikkeiden sijoituksesta sekä etupaneelin näppäinten toteutuksesta näytöllä. Itse pidän hyvänä, että LG on toteuttanut koti-, asetus- ja takaisin-näppäimet näytöllä, koska silloin niiden järjestystä voi vaihdella. Myös neljännen painikkeen saa halutessaan näytölle.
LG G2:n näyttö on 5,2 tuuman koossaan 0,8 tuumaa G Flexiä pienempi, mutta reilusti tarkempi. Siitä löytyy Full HD -kosketusnäyttö, jonka pikselitiheys on 424 pikseliä tuumaa kohti. Vastaava luku G Flexillä oli siis vain 245 pikseliä tuumaa kohti. Ero on merkittävä ja sen huomaa samantien näyttöjä katsellessa. Toinen ero on näytöissä käytetty tekniikka. G Flexin näyttö on tehty P-OLED-tekniikalla ja G2:ssa on käytetty True IPS LCD -tekniikkaa. Värit toistuvat näytöissä eri tavalla ja G Flexin musta on huomattavasti mustempaa, mutta kokonaisuudessaan LG G2 vetää huomattavasti pidemmän korren näytön laadukkuudessa.
Kummastakin laitteesta löytyy 13 megapikselin kamera, mutta G Flexistä ei löydy optista kuvanvakainta. Muutenkaan kamerat tuskin ovat samoja, koska G Flex kykenee Ultra HD -videokuvaan. Kokonaisuudessaan kamerat ovat lähes tasavahvoja. Eroja voit katsella vertailukuvissa.
Designin osalta laitteet ovat samankaltaisia. LG käyttää materiaalina muovia ja G2:ssa se on muotoiltu hiilikuitumaiseksi ja taasen G Flexissä harjatuksi alumiiniksi. Design on melko tavanomaista, mutta toimivaa. Molemmat näyttävät hyviltä ja niiden tuntuma on kädessä hyvä.
Kokonaisuudessaan laitteet ovat todella nopeita eikä huomattavaa eroa ole huomattavissa peruskäytössä. Tietysti teoriassa G Flex on nopeampi alhaisemman näytön tarkkuudensa takia.
Käyttöliittymä on laitteissa sama, mutta paketista avattuna G Flexissä on eri teema kuin G2:ssa. G Flexistä löytyy Flex-teema, kun taas G2:ssa on LG:n perusteema. Tietysti G Flexissä voi vaihtaa normaaliin teemaan. Flex-teeman sovelluskuvakkeet ovat erilaisia ja kokonaisuus näyttää erilaiselta. Perusjutut ovat tietysti samat.
Kumpi sitten on parempi älypuhelin? Tietysti täytyy pohtia, mitä älypuhelimeltaan haluaa. Jos kuitenkaan puhelimeltaan ei vaatimalla vaadi kaarevuutta, vastaus on ehdottomasti LG G2. Tällä hetkellä LG G2 lähtee kaupasta mukaan 300-350 euroa halvemmalla. Sillä hinnalla saa näytön laadun osalta paremman ja muuten teknisesti samalla viivalla olevan laitteen. Jos haluaa kuitenkin suurempinäyttöisen puhelimen, kannattaa G Flexiä harkita.
Yhteenveto
LG on tuonut maailmassa ensimmäisenä kaarevanäyttöisen älypuhelimen globaaleille markkinoille. En kuitenkaan usko, että G Flexistä tulee kovinkaan suurta menestystä. Laite on tietysti mielenkiintoinen, mutta ei vielä täysin valmis suurille käyttäjämassoille. Suurimpia heikkouksia G Flexissä ovat sen näytön laatu sekä runko, joka nitisee todella paljon. Heikkouksiin voi tietysti laittaa myös G Flexin erittäin korkean hinnan. 800 euroa on todella paljon rahaa tästä kokonaisuudesta. Kuitenkin yleisesti lippulaivaälypuhelimetkin maksavat 600-700 euroa ja G Flexin suoremmat kilpailijatkin maksavat noin 600 euroa.
Loppujen lopuksi LG:n G Flexillä on kuitenkin melko paljon kilpailijoita ja varsinkin Suomessa luultavasti se jää helposti esimerkiksi kuuden tuuman kokoluokassa Samsung Galaxy Note 3:n ja Nokian Lumia 1520:n varjoon.
G Flexiä on vaikea suositella juuri kenellekään tällä hinnalla. Jos laitteen hinta olisi vaikkapa 200 euroa vähemmän, tilanne olisi jo erilainen. Suuri laite, suuri hinta – eikö? Kuitenkin G Flexin kokokin karkottaa osan käyttäjistä. Pienikätiselle laitetta ei voi myöskään suositella, koska käyttö yhdellä kädellä on melkein mahdotonta. Kahdella kädellä käyttö onnistuu kyllä mukavasti ja esimerkiksi internet-selailu ja videoiden katselu on mukavaa.
Kokonaisuudessaan LG:n G Flexistä jäi erittäin ristiriitainen kuva. Kaarevuus on mukava ja cool uusi juttu ja myös itsekorjautuva takakuori herättää mielenkiintoa. Nopeutta laitteessa riittää vaikka muille jaettavaksi, mutta näytön osalta G Flex kompastelee huomattavan paljon. Laitteessa on paljon hyviä juttuja, mutta myös liuta huonoja puolia.
Jos on kiinnostunut todella paljon viimeisimmistä teknologiasta ja haluaa aina taskuunsa viimeisimmät mullistukset, niin G Flexiäkin voi suositella hankittavaksi, koska kaarevuus ja itsekorjautuvuus ovat jänniä uusia juttuja. Jos kuitenkin on niin sanotusti peruskäyttäjä ja on vain hankkimassa uutta puhelinta, ehkä uutta puhlettia, niin suosittelen kääntymään toiseen laitteeseen, koska paremmalla näytöllä varustetun laitteen saa kaupasta noin 200 euroa halvemmalla.
Hyvää:
- Nopeus
- Takakuoren itsekorjautuvuus
- Osa LG:n omista sovelluksista
- Kaarevuus
Huonoa:
- Näyttö
- Runko nitisee todella paljon
- Osa LG:n omista sovelluksista
- Androidin raskaus saa käyttöjärjestelmän ajoittain tökkimään tehoista huolimatta
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »