Applen tekoälytutkijat ovat julkaisseet jälleen uutta tutkimustietoa kehitystyöstään.
Applen tutkijat ovat kehittäneet ReALM (Reference Resolution as Language Modeling) -nimellä kulkevan tekoälymallijärjestelmän, jonka tavoitteena on merkittävästi parantaa ääniavustajien kykyä ymmärtää niille tehtyjä pyyntöjä ja vastata niihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Julkaisemassaan tutkimuksessa Applen tutkijat kertovat kehittämästään järjestelmästä suurille kielimalleille liittyen niin sanottuun viittauksien ratkaisemiseen, joka on tärkeä osa luonnollisen kielen ymmärtämistä.
Käytännössä Applen järjestelmä ymmärtää paremmin käyttäjän sille pyynnöissä mainitsemia pronomineja ja muita epäsuoria viittauksia, mikä on ollut aiemmin ääniavustajille merkittävä haaste.
Applen ReALM-järjestelmässä monimutkainen prosessi ratkaistaan tekemällä siitä kielen mallinnuksen ongelma. Näin järjestelmä voi ymmärtää viittauksia näytöllä näkyviin kohteisiin osana keskustelua.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytännössä taustalla ReALM-järjestelmä uudelleenluo näytöllä näkyvän visuaalisen kokonaisuuden tekstimuotoon. Applen tutkijoiden mukaan tämä lähestymistapa yhdessä kielimallien hienosäädön kanssa johtaa merkittävästi parempiin tuloksiin verrattuna esimerkiksi OpenAI:n GPT-4-malliin, vaikka ReALM sisältää vähemmän parametreja ja voi toimia suoraan itse laitteessa pilvipalvelun sijaan. Applen mukaan sen pienin ReALM-malliversio ylsi viittausten ratkaisemisessa samalle tasolle GPT-4:n kanssa ja suuremmat löivät sen merkittävällä erolla.
ReALM voi olla yksi tapa, miten Apple jatkossa parantaa Siri-ääniavustajaansa generatiivisen tekoälyn avulla. Se voisi tehdä keskusteluista Sirin kanssa luonnollisempia, minkä lisäksi Siri oppisi paremmin ymmärtämään mitä laitteen näytöllä on.
Apple on viime aikoina selvästi aktivoitunut tekoälytutkimuksensa julkaisuissa.
Esimerkkejä Applen aiemmista viimeaikaisista tekoälytutkimuksen julkaisuista ovat helmikuussa julkaistut avoimen koodin tekoälymalli kuvien muokkaamiseen tekstikomennoilla ja tekoälymalli kuvien animoimiseen sekä maaliskuussa julkaistut tiedot MM1-tekoälymallin kouluttamisesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vaikka Apple ei ole toistaiseksi kulkenut generatiivisen tekoälyn julkistusten etujoukoissa, on myös Apple panostanut laajemmin tekoälyyn jo vuosien ajan.
Viime aikoina Apple on vahvistanut tekoälyosaamistaan myös yritysostoilla. Maaliskuun puolivälissä raportoitiin Applen ostaneen kanadalaisen tekoälyyn keskittyneen startup-yrityksen DarwinAI:n.
Applen toimitusjohtaja Tim Cook on vihjannut tulevista tekoälyjulkistuksista. Niitä odotetaan 10. kesäkuuta Applen vuotuisen WWDC-tapahtuman avauksessa.
Aiemmin kuultujen huhujen mukaan iPhonen tulevaa iOS 18 -käyttöjärjestelmäversiota pidetään Applen sisällä yhtenä suurimmista iOS-päivityksistä – ellei suurimpana – ikinä. Päivityksessä Apple on raportoidusti hyödyntämässä generatiivista tekoälyä eri toimintojen ja sovellusten uudistamiseen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »