Yhdysvalloissa Oregonissa on ensimmäisenä osavaltiona hyväksytty laki, joka kieltää valmistajilta niin sanotun osien parituksen, joka rajoittaa sitä mitä osia laitteiden korjaamisessa voidaan käyttää.
Oregonin kuvernööri Tina Kotek allekirjoitti lain tällä viikolla, kertoo The Verge. Voimaan laki on tulossa ensi vuonna.
Laki on osa ”right to repair” -liikettä, jonka tavoitteena on mahdollistaa kuluttajille ja itsenäisille huoltoliikkeille paremmat mahdollisuudet korjata laitteita, kuten älypuhelimia ja kannettavia tietokoneita, edellyttämällä valmistajien tarjoavan korjausten suorittamiseksi vaadittavia varaosia ja työkaluja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Erityisen huomionarvoista Oregonin uudessa laissa on kuitenkin osien parituksen kieltäminen. Esimerkiksi Apple on viime aikoina kasvavissa määrin edellyttänyt sen laitteisiin vaihdettavien komponenttien varmistamista ja konfigurointia yhtiön työkaluilla, jotta ne toimisivat tai eivät aiheuttaisi laitteessa ilmoitusta varmentamattomasta komponentista. Jatkossa tämä Applen toimintatapa ei ole enää Oregonissa sallittu, mutta tältä osin laki ei koske olemassa olevia laitteita, vaan ainoastaan 1. tammikuuta 2025 jälkeen valmistettuja laitteita.
Helpomman korjattavuuden kannalta osien parituksen kieltäminen on toki hyvä asia, mutta toisaalta se mahdollistaa huijausten kasvun. Ilman Applen rajoituksia kasvussa ollut ilmiö, jossa käytettynä tai jopa uutena myytyihin iPhoneihin on salakavalasti vaihdettu sisälle vähemmän laadukkaita komponentteja, todennäköisesti rehottaisi selvästi pahemmin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »