Asus julkisti Zenfone 11 Ultra -huippupuhelimensa 14. maaliskuuta.
Zenfone 11 Ultra jatkaa Asuksen Zenfone-puhelinsarjaa uudella tavalla edellisiin vuosiin verrattuna. Viime vuosina Zenfonet ovat tulleet tunnetuksi kompakteina huippupuhelimina, mutta nyt Zenfone 11 Ultra on erittäin kookas.
Asus Zenfone 11 Ultra
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,78" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 13 + 32 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 -piiri
- 5500 mAh akku
Samalla Zenfone 11 Ultra edustaa muutenkin uutta ajattelua Asukselta, jonka tuotevalikoima puhelimissa on kaventunut takavuosien laajasta valikoimasta vain kahteen huippupuhelinsarjaan – ja nyt nämäkin huippupuhelimet on tehty niin sanotusti samasta muotista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Zenfone 11 Ultralla Asus tavoittelee laajempaa kohdeyleisöä samalla, kun ROG Phone 8 -puhelimet ovat edelleen suunnattu erityisesti pelaajille.
Zenfone 11 Ultra saapui ennakkomyyntiin heti julkistuksensa jälkeen, ja toimitukset alkava maalis-huhtikuun vaihteen tienoilla.
Zenfone 11 Ultran suositushinnat Suomessa ovat:
- Zenfone 11 Ultra, 12+256 Gt: 1 090 €
- Zenfone 11 Ultra, 16+512 Gt: 1 190 €
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myynnin alkuvaiheen tarjouksena 14. huhtikuuta asti suuremman muistiversion saa kuitenkin edullisemman hinnalla, eli 16+512 gigatavun version 1 090 euron hinnalla.
Zenfone 11 Ultra perustuu käytännössä samalle pohjalle Asuksen 9. tammikuuta 2024 julkistamien ROG Phone 8 -pelipuhelinten kanssa. Arvostelimme jo tammikuussa ROG Phone 8 Pron, ja koska Zenfone 11 Ultra on käytännössä sama puhelin vain erilaisella ulkoisella viimeistelyllä ja muutamilla karsituilla ominaisuuksilla, käsittelemme Zenfone 11 Ultran suppeammin täyden arvostelun sijaan tässä päällimmäisiä kokemuksia ja huomioita sisältävässä artikkelissa.
Lisäksi samalla tarkastelemme lyhyesti Asuksen Zenfone 11 Ultran yhteydessä julkistamia uusia tekoälytoimintoja.
Elokuussa 2023 levisivät huhut, joiden mukaan Asus lopettaisi Zenfone-puhelinsarjan. Asus kiisti nämä huhut jyrkästi, mutta nähtävästi niissä oli totuuden siemen, sillä ainakaan toistaiseksi kompaktien Zenfone-huippupuhelinten sarjalle ei ole näköpiirissä jatkoa. Sen sijaan Asus on nyt resurssitehokkaalla tavalla suunnitellut ikään kuin yhden puhelimen, josta on versioitu Zenfone 11 Ultra tavallista huippupuhelinta hakeville ja ROG Phone 8 -kaksikko pelipuhelimista kiinnostuneille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edellä mainittu tausta huomioiden ei ole yllättävää, että merkittävät erot Zenfone 11 Ultran ja ROG Phone 8 -puhelinten välillä ovat käytännössä Zenfone 11 Ultrasta puuttuvia ominaisuuksia. Toisin kuin pelaamiseen suunnitelluissa ROG Phone 8 -puhelimissa, Zenfone 11 Ultrasta ei löydy AirTriggers-olkapainikkeita pelaamiseen, kuten ei myöskään toista USB-C-liitäntää puhelimen sivulta, johon ROG Phone 8 -puhelimissa kytkeytyy myös niiden AeroActive Cooler X -lisätuuletin.
Viimeistelyltään Zenfone 11 Ultra on myös hillitympi ja perinteisempi: takana ei ole ROG-logoa, joka ROG Phone 8:ssa ja ROG Phone 8 Prossa on eri tavoin valaistu LED-valoilla.
Edellä mainittujen ohella Zenfone 11 Ultrassa näytön virkistystaajuus on enimmillään 144 hertsiä pelattaessa, kun ROG Phone 8 -puhelimissa tarjolla on 165 hertsin virkistystaajuus.
Käytännössä edellä tulikin jo mainittua kaikki Zenfone 11 Ultran ja ROG Phone 8 -puhelinten erot. Lisäksi Asuksen mukaan Zenfone 11 Ultran ja ROG Phone 8 -puhelinten välillä on eroa joissakin optimoinneissa – yleistäen ROG Phone 8 -puhelimissa painotetaan enemmän suorituskykyä, Zenfone 11 Ultrassa akunkestoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytännössä Zenfone 11 Ultrassa ja ROG Phone 8 -puhelimissa on kyse pitkälti samoista puhelimista, mutta ROG Phone 8 ja ROG Phone 8 Pro tarjoavat muutamia lähinnä pelaamisen kannalta merkityksellisiä lisäominaisuuksia.
Kokeiltavaksemme Zenfone 11 Ultra saapui sinisenä Skyline Blue -värivaihtoehtona. Muut värivaihtoehdot ovat musta Eternal Black, harmaa Misty Grey sekä haalea oranssi Desert Sand.
Takapinnassa Zenfone 11 Ultrassa on hienostunut kuvio, joka Asuksen mukaan kuvastaa kiinan kielen ihmisiä tarkoittavaa symbolia. Takalasi on sileän mattapintainen ja varsin miellyttävän tuntuinen kädessä. Mattapinnan etu on, etteivät sormenjäljet näy siinä hirveästi.
Zenfone 11 Ultran designissa musta takakamerakohouma näyttää ainakin omaan silmääni epätasapainoiselta ja ikään kuin siltä kuin se ei kuuluisi puhelimeen. Suurikokoiseen puhelimeen nähden kohouma on nykymittapuulla aika pieni mutta paksu, ja kamerat sijaitsevat kohoumassa epäsymmetrisesti eivätkä oikein millään tavalla linjassa. Makuasioista voi kiistellä, mutta sanoisin lopputuloksena poikkeuksellisen ruman kamerakohouman pilaavan laajemminkin Zenfone 11 Ultran ulkonäön.
Rakenteellisesti hyvää Zenfone 11 Ultrassa on IP68-luokiteltu pöly- ja vesitiiviys. Myös näyttölasin pitäisi olla kestävyydeltään varsin hyvä, sillä käytössä on Corningin moderni Gorilla Glass Victus 2.
Kooltaan Zenfone 11 Ultra on suuri, sillä puhelin on varustettu 6,78 tuuman näytöllä, joka on kaikin puolin mainio ilman mitään mainittavia heikkouksia. LTPO AMOLED -näytön tarkkuus on 2400×1080 pikseliä, kirkkaus yltää korkean kirkkauden tilassa 1 600 nitiin ja huipussaan 2 500 nitiin. Virkistystaajuus on peleissä jopa 144 hertsiä, ja mukautuu muuten LTPO-teknologian ansiosta joustavasti 1-120 hertsin välillä. Reunukset näytön ympärillä Asus on onnistunut puristamaan ilahduttavan pieniksi.
Erityismaininnan Zenfone 11 Ultra ansaitsee näytönalaisen sormenjälkilukijan toiminnasta. Se on yksi parhaista mitä on tullut vastaan. Lukijaa ei ole sijoitettu liian alas lähelle näytön alareunaa, minkä lisäksi lukija on poikkeuksellisen nopea- ja varmatoiminen.
Suorituskyvyltään Zenfone 11 Ultra lukeutuu vuoden 2024 kärkijoukkoon Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiirin myötä. Suorituskykytestitulokset ovat odotetulla tasolla, ja käytännössä Zenfone 11 Ultra on yksi tehokkaimpia puhelimia mitä markkinoilta vuonna 2024 löytyy. Suorituskykytestejä ajaessa Zenfone 11 Ultra tuntui lämpenevän jonkin verran tavallista enemmän.
Järjestelmäpiirin rinnalla on 12 tai 16 gigatavua LPDDR5X-tyypin RAM-käyttömuistia ja 256 tai 512 gigatavua UFS 4.0 -tyypin tallennusmuistia.
Kameroiltaan Zenfone 11 Ultra on täysin samanlainen ROG Phone 8 -puhelinten kanssa, ja esimerkkikuvia kuvanlaadusta löytyykin aiemmasta ROG Phone 8 Pro -arvostelustamme. Kameroiden kuvanlaatu on kokonaisuutena hyvällä, muttei aivan terävimmän kärjen tasolla.
50 megapikselin pääkamera rakentuu 1/1,56″-koon Sony IMX890 -kennolle. Kamera on varustettu f/1,9-aukolla ja Asuksen Zenfone-sarjasta jo aiemmin tutun kuusiakselisen optisen gimbal-kuvanvakautuksen kolmannen sukupolven versiolla. Gimbal-kuvanvakautuksen tavoitteena mahdollistaa erityisesti videokuvauksessa laajempi vakautus.
13 megapikselin, f/2,2-aukon ja 120 asteen ultralaajakulmakameran Asus on päivittänyt vääristymiä vähentävällä free-form-linssillä. Kolmas takakamera on 32 megapikselin ja f/2,4-aukon telekamera, joka tarjoaa 3x optisen zoomin ja sisältää optisen kuvanvakaimen. Myös edessä 32 megapikselin kamera, varustettuna 90 asteen kuvakulmalla.
Pikalatauksen osalta Zenfone 11 Ultra ei ole aivan markkinoiden nopeimpia, mutta kuitenkin varsin vikkelä. 5 500 milliampeeritunnin akku latautuu Asuksen mukaan täyteen 39 minuutissa 65 watin laturilla. Valitettavasti laturia ei Zenfone 11 Ultran myyntipakkauksessa mukana enää toimiteta, joten tarvittaessa riittävän tehokas pikalaturi on hankittava erikseen. Lisäksi tuettuna on 15 watin langaton Qi-lataus.
Jatkuvasti harvinaisempana erikoisuutena erityisesti huippupuhelinten joukossa Zenfone 11 Ultrassa on yhä perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Lisäksi Zenfone 11 Ultrassa on myös Dirac Virtuo -toiminto, joka tuo tilaäänen käytettäväksi kaikilla kuulokkeilla – niin langattomilla kuin langallisillakin.
Markkinoille tullessaan Zenfone 11 Ultra on varustettu Android 14 -käyttöjärjestelmäversiolla.
Ohjelmiston osalta Zenfone 11 Ultralle yksi paha heikkous on päivityslupaus. Asus tarjoaa yhä Zenfone 11 Ultrallekin vain vanhan tutun lupauksensa vähintään kahdesta versiopäivityksestä sekä neljästä vuodesta tietoturvapäivityksiä. Tämä lupaus on auttamatta vanhentunut vuonna 2024, sillä kilpailijat ovat panneet paljon paremmaksi.
Tätä nykyä neljän version ja viiden vuoden tietoturvapäivitysten lupausta voi pitää hyvänä vähimmäistasona huippupuhelimissa samalla, kun parhaimmat (Samsung ja Google) tarjoavat peräti seitsemän version ja seitsemän vuoden lupauksen.
Asuksen 2+4 vuoden lupaus on vertailussa yksiselitteisesti surkea, eikä sitä voi oikein puolustaa mitenkään. Toivottavasti Asus parantaa jatkossa päivityslupaustaan ei vain tulevissa, vaan jo nykyisissä puhelimissaan, kuten Zenfone 11 Ultrassa.
Ohjelmistopäivityksistä puheen ollen, Zenfone 11 Ultra on saamassa jossakin vaiheessa julkaistavana päivityksenä uusia tekoälytoimintoja. Toistaiseksi nämä eivät ole vielä yleisesti saatavilla, mutta käyttöömme tulleesta puhelimesta ne jo löytyvät.
Uusiin tekoälyominaisuuksiin kuuluu puhelujen tekoälykääntäjä, joka mahdollistaa keskustelun eri kielten välillä. Toinen uusi tekoälyominaisuus on äänimuistioiden muuntaminen tekstiksi, minkä lisäksi niitä voi halutessaan kääntää muille kielille tai tiivistää tekoälyllä. Molempien edellä mainittujen osalta tuettuja kieliä ovat englannin lisäksi kiina, ranska, saksa, italia, japani, espanja sekä portugali.
Puhelujen tekoälykääntäjää kokeilimme lyhyesti. Syystä tai toisesta puhuttuna toiminto ei alkanut lainkaan toimia, eikä siis kääntänyt sanottua toiselle kielelle. Lisäksi toiminnossa on tarjolla mahdollisuus myös kirjoittaa tekstiviestejä, jotka toiminto lukee ääneen vastapuolelle toisella kielellä. Tämä sen sijaan vaikutti toimivan hyvin, vaikka toki näin keskustelu onkin hidasta kirjoittamistarpeen vuoksi. Tarvittaessa jonkin tietyn asian voisi saada näinkin hoidettua eri kielellä.
Äänitallennin-sovellukseen uutena tekoälytoimintona on tullut äänen muuntaminen tekstiksi. Vieraskielistä pidempää tapaamista ei tähän hätään ollut ohjelmassa, mutta kokeilimme ominaisuuden toimintaa antamalla toiminnon tekstittää YouTube-videoita. Tämä osoitti tekstityksen toimivan hyvin ainakin selkeällä englannin kielellä.
Tapaamisten ja palaverien automaattisen tallentamisen tekstimuotoon on helppo nähdä yleistyvän jatkossa merkittävästi. Laadukas tekstitys mahdollistaa helposti myöhemmin hakujen teon ja tietyn keskustellun asian nopean löytämisen.
Toistaiseksi Asuksen edellä mainituista tekoälytoiminnoista parhaimman terän vie pois suomen kielen tuen puute.
Lisäksi uutena tekoälytoimintona generatiivisen tekoälyn avulla voi lisäksi luoda taustakuvia. Uusien uniikkien taustakuvien luominen on yksi toistaiseksi ilmennyt hauska ja harmiton generatiivisen tekoälyn käyttökohde. Zenfone 11 Ultrallakin taustakuvien luominen käy kätevästi, kunhan ensin jaksaa odottaa yli 3 gigatavun kokoisen AI Kitin latautuvan. Tämän jälkeen tekoälyllä voi luoda taustakuvia eri teemoissa vaikuttaen omilla valinnoillaan taustaan, sävyyn ja ”inspiraatioon”, joka tarkoittaa esimerkiksi erilaisia muotoja.
Taustakuvien luominen toimii hyvin, mutta samalla selvää on, ettei kyseessä ole kovin erikoinen toiminto. Vastaavia löytyy jo muiltakin valmistajilta, ja muuten asennettavina sovelluksina.
Muuten Asus hyödyntää tekoälyä parantamaan hakutoimintoja kuvien, sovellusten ja asetusten osalta. Ohjelmistossa on lisäksi järjestelmän laajuinen tekoälyalgoritmiä hyödyntävä hälynvaimennus, joka toimii esimerkiksi puheluissa monissa eri palveluissa.
Yhteenveto: Keskinkertainen huippupuhelin
Asus Zenfone 11 Ultra on monelta osin huippuluokan puhelin. Siinä on kookas ja kaikin puolin kuvanlaadultaan hyvä näyttö, Android-puhelinten kärkitasoa edustava suorituskyky Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiirillä kuin myös hyvä akunkesto suurella 5 500 milliampeeritunnin akulla. Laatutuntumassakaan ei ole valittamisen aihetta.
Silti Zenfone 11 Ultra tuntuu jotenkin keskinkertaiselta ja tylsältä. Muutkin huippupuhelimet tarjoavat erinomaisen näytön, suorituskyvyn ja laatutuntuman. Kameroiltaan Zenfone 11 Ultra ei kohoa samalle tasolle monien kilpailijoidensa kanssa, ja Zenfone 11 Ultran muotoilu tuntuu hengettömältä.
Zenfone 11 Ultralle selkeä heikkous on myös Asuksen päivityslupaus. Kahden versiopäivityksen ja neljän vuoden tietoturvapäivitysten lupaus alkaa olla auttamattoman heikko, kun Samsung ja Google tarjoavat jopa seitsemän version ja vuoden päivitykset.
Zenfone 11 Ultra ei kokonaisuutena onnistukaan oikein erottumaan positiivisesti huippupuhelinten joukosta, jossa on tarjolla paljon kovia vaihtoehtoja. Vertailussa Samsung Galaxy S24+ ja S24 Ultra tarjoavat paljon pidemmän päivitystuen, parempia tekoälytoimintoja sekä myös paremman kamerakokoonpanon. Samoin esimerkiksi Honor Magic6 Pro erottuu edukseen kameroillaan. OnePlus 12:n puolestaan saa jo selvästi edullisemmin, eikä se silti häviä Zenfone 11 Ultralle oikein missään.
Zenfone 11 Ultra tuntuukin nyt jonkinlaiselta väliinputoajalta. Viime vuosina Asuksen Zenfone-puhelimet erottuivat tarjoamalla huippuominaisuudet kompaktissa koossa, jolloin ne olivat jopa itsestäänselviä valintoja pienikokoista, tehokasta ja muutenkin erinomaista puhelinta hakevalle. Nyt Zenfone 11 Ultra on vain yksi huippupuhelinten muiden joukossa – ja siinä kisassa Asuksella on nyt vaikeuksia pärjätä.
Asus Zenfone 11 Ultran tekniset tiedot
- Alumiinirunko, takapinta lasia
- 6,78 tuuman LTPO E6 AMOLED -näyttö 2400×1080 pikselin tarkkuudella, 1-120 hertsin välillä joustavasti mukautuvalla ja maksimissaan 144 hertsin hertsin virkistystaajuudella, tyypillinen kirkkaus jopa 1 600 nitiä (HBM) ja kirkkaus huipussaan jopa 2 500 nitiä, Corning Gorilla Glass Victus 2 -lasi
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Kolme takakameraa
- 50 megapikselin pääkamera 1/1,56 tuumakoon Sony IMX890 -kennolla ja 1,0 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 2,0 mikronia 12,5 megapikselin kuvakoolla), f/1,9-aukolla ja 6-akselisella Hybrid Gimbal -kuvanvakaimella
- 13 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamera free-form-linssillä ja f/2,2-aukolla
- 32 megapikselin 3x optisen zoomin telekamera 0,7 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 1,4 mikronia 8 megapikselin kuvakoolla), f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakimella
- Videokuvaus 8K 24 fps, 4K 30 / 60 fps, 1080p 30 / 60 fps, 720p 30 / 60 fps, hidastuskuvaus 4K 120 fps, 1080p 120 / 240 fps, 720p 480 fps
- LED-kuvausvalo
- 32 megapikselin etukamera 90 asteen kuvakulmalla, RGBW-kennolla, 0,7 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 1,4 mikronia 8 megapikselin kuvakoolla)
- Kaksi mikrofonia
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiri
- 12 tai 16 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5X)
- 256 tai 512 gigatavua tallennusmuistia (UFS 4.0)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 5G: alle 6 gigahertsin taajuudet n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n18, n20, n25, n26, n28, n38, n40, n41, n48, n66, n77, n78, n79
- Wi-Fi 6E ja 7 (802.11a/b/g/n/ac/ax/be) / Bluetooth 5.4 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS / NavIC -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-tunnistin
- USB-C-liitäntä ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
- 5 500 milliampeeritunnin akku ja 65 watin pikalatauksella ja 15 watin langattomalla latauksella (Qi 1.3)
- IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne
- Mitat 163,8 x 76,8 x 8,9 millimetriä ja paino 224,4 grammaa
- Android 14 -käyttöjärjestelmäversio osana Asus Zen UI -ohjelmistoa
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »