Myös Applelta odotetaan merkittäviä tekoälyjulkistuksia tänä vuonna. Todennäköisesti ainakin pääosa julkistuksista nähdään jo kesäkuussa WWDC-tapahtumassa ennen julkaisua käyttäjille syksyllä osana uusia iOS- ja muita käyttöjärjestelmäversioita.
Julkistuksia odotellessa Apple jatkaa taustalla omaa tekoälytutkimustaan, joka nousee aina ajoittain julkisuuteen uusien julkaisujen myötä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt Applen tekoälytutkijat ovat julkaisseet katsauksen kehittämistään metodeista suurten tekoälyn kielimallien (LLM) kouluttamiseen. Apple on luonut oman MM1-tekoälymallin eri versioina.
Applen tutkijoiden hiljaisesti julkaisema MM1: Methods, Analysis & Insights from Multimodal LLM Pre-training –tutkimuspaperi kertoo, kuinka huolellisesti yhdistämällä eri tyyppistä dataa ja erilaisia malliarkkitehtuureja multimodaalisten tekoälymallien kouluttamiseen voi lopputuloksena olla johtavan tason suorituskyky monissa eri tekoälyn suorituskykytesteissä. Kouluttamalla malleja monimuotoisella visuaalista ja kielellistä tietoa sisältävällä datajoukolla luodut MM1-mallit pystyivät saavuttamaan korkeita tuloksia esimerkiksi kuvien tekstittämisessä, visuaalisiin kysymyksiin vastaamisessa ja luonnollisen kielen luomisessa mallin perusteella.
Applen tutkijat myös havaitsivat, että kuvien enkoodauksen valinnalla ja mallin kouluttamiseksi syötettävien kuvien tarkkuudella oli merkittävä vaikutus mallien suorituskykyyn. Sen sijaan kielen ja visuaalisen kuvan yhdistävällä osalla oli vähäisempi vaikutus.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suurin Applen luoma MM1-malli on kooltaan 30 miljardia parametria. Pienemmissä parametreja on 3 tai 7 miljardia. Suurinkin on hyvin pieni verrattuna esimerkiksi OpenAI:n GPT-4:n yli biljoonaan parametriin.
Esimerkkejä Applen aiemmista viimeaikaisista tekoälytutkimuksen julkaisuista ovat helmikuussa julkaistut avoimen koodin tekoälymalli kuvien muokkaamiseen tekstikomennoilla sekä tekoälymalli kuvien animoimiseen.
Vaikka Apple ei ole toistaiseksi kulkenut generatiivisen tekoälyn julkistusten etujoukoissa, on myös Apple panostanut laajemmin tekoälyyn jo vuosien ajan.
Viime aikoina Apple on vahvistanut tekoälyosaamistaan myös yritysostoilla. Vasta raportoitiin Applen ostaneen kanadalaisen tekoälyyn keskittyneen startup-yrityksen DarwinAI:n.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen toimitusjohtaja Tim Cook on vihjannut tulevista tekoälyjulkistuksista.
Aiemmin kuultujen huhujen mukaan iPhonen tulevaa iOS 18 -käyttöjärjestelmäversiota pidetään Applen sisällä yhtenä suurimmista iOS-päivityksistä – ellei suurimpana – ikinä. Päivityksessä Apple on raportoidusti hyödyntämässä generatiivista tekoälyä eri toimintojen ja sovellusten uudistamiseen.
Muun muassa avustajapalvelu Sirin uudistaminen generatiivisella tekoälyllä huomattavasti entistä fiksummaksi on Applen suunnitelmien keskiössä. Lisäksi tavoitteena on esitellä useita toimintoja, jotka hyödyntävät Applen kehittämää suurta kielimallia. Sirin lisäksi esimerkiksi Viestit-sovelluksessa tekoäly voi auttaa kirjoittamaan viestejä täydentäen lauseita ja vastaten kysymyksiin.
Raportoidusti Apple työstää myös tekoälyn lisäämistä moniin palveluihinsa ja sovelluksiinsa. Työn alla on raportoitu esimerkiksi olevan uusia ominaisuuksia Apple Musiciin, muun muassa soittolistojen automaattiseksi luomiseksi, kuten Spotify on yhteistyössä OpenAI:n kanssa jo esitellyt omalta osaltaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen on kerrottu myös yllätyksettömästi suunnittelevan generatiivisen tekoälyn tuomista osaksi esimerkiksi Pages-tekstinkäsittelyä ja Keynote-esityssovellusta auttamaan uuden sisällön luomisessa.
Sovelluskehittäjien työtä Apple on lisäksi helpottamassa tuomalla Xcode-kehitysympäristöön ominaisuuksia, jotka auttavat tuottamaan koodia ja kehittämään sovelluksia entistä nopeammin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »