Operaattori DNA on julkaisemassaan tiedotteessaan nostanut asiantuntijan arvioitavaksi useampia yleisiä harhaluuloja verkkojen toimintaan liittyen.
Yksi mielenkiintoinen kysymys on netin nopeus – vaikuttaako se sähkönkulutukseen kotona?
“Yksiselitteinen vastaus on, että ei vaikuta. Sillä, onko netti 100 vai 300 megabittiä sekunnissa ei ole vaikutusta sähkön kulutukseen, vaan vaikutusta on ennemminkin laitteella, joka nettiä käyttää. Kodin nettilaitteet kuluttavat melko vähän sähköä. Täten itse yhteyden päälle tai pois laittaminen ei juurikaan muuta kulutusta. Tietokone on nettiä käyttävistä laitteista lähes aina kodin netin suurin energiasyöppö, eikä sitä siksi kannata turhaan pitää päällä”, DNA:n laajakaistaliiketoiminnan johtaja Mikko Kannisto toteaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yllättävänkin yleinen harhaluulo liittyy säätilan vaikutukseen. Moni ajattelee, että verkko toimii huonommin kovalla pakkasella – todellisuudessa näin ei ole, vaan pikemminkin päinvastoin.
“Jos puhutaan langattomasta yhteydestä, ilman kosteus tai vaikkapa kostea lumi saattavat jossain määrin vaikuttaa signaalin etenemiseen. Ilmeisesti kosteus kertyy joko kasvillisuuteen tai rakenteisiin ja voi vaimentaa mobiilisignaalin etenemistä enemmän kuin kuivan ja matalan kosteuden keleillä. Kovalla pakkasella sää on usein melko kirkas ja kuiva, ja siksi myös hyvä verkkoyhteyksille”, selittää Kannisto.
Esimerkiksi säätilan sijaan yleisin syy kodin netin pätkimiseen löytyy kuitenkin laitteista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
“Valitettavasti vanha modeemi tai Wi-Fi-tukiasema ei tue nopeita yhteyksiä, ja vanha Wi-Fi-laite muodostaa helposti yhteyden pullonkaulan. Modernit laitteet osaavat automaattisesti säätää taajuutta, jolla ne toimivat, ja ne toimivat myös korkeammilla taajuuksilla kuten 5Ghz. Jos samalla taajuudella toimii useita verkkoja, hidastaa se yhteyttä. Moderni laite sisältää kuitenkin automaattisen taajuudensäädön, joka valitsee kaikkein sopivimman taajuuden kullakin hetkellä parantaen yhteyden laatua. Tiivistettynä voisi sanoa, että heikko kodin langattoman verkon kuuluvuus voi aiheutua joko huonosti sijoitetusta langattomasta reitittimestä, langattomien reitittimien liian vähäisestä määrästä tai siitä, että käytössä on vain päällekkäisiä taajuuksia naapureiden kanssa.”
Vanhojen laitteiden aiheuttamien rajoitteiden ohella yhteyksien toiminta voi häiriöityä ja heikentyä, jos laitteet joutuvat kaapatuksi rikolliseen käyttöön. Päivittämättömät ja/tai vanhentuneet reitittimet voivat olla alttiita viruksille.
“Virusturvasta on ehdottoman tärkeä huolehtia. Virus koneella tai jollakin kodin laitteella voi käyttää nettikaistaa omistajan huomaamatta. Salasanalla suojaamaton WiFi-verkko on harmillisen yleinen edelleen. Tätä verkkoa voivat kuormittaa tuntemattomat käyttäjät, minkä lisäksi se on tietoturvariski. Haittaohjelmat voivat hidastaa konetta ja se voi näyttäytyä myös netin hitautena”, Kannisto muistuttaa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »