Kiinalaisen ByteDancen omistamaa TikTok-palvelua vastaan suunnattu lakialoite etenee Yhdysvalloissa. Uusi laki pakottaisi ByteDancen myymään TikTokin, tai muuten sovellus kiellettäisiin Yhdysvalloissa.
Aiemmin presidentti Donald Trumpin kaudella TikTokin tulevaisuus Yhdysvalloissa oli laajasti tapetilla, mutta lopulta suuria muutoksia ei tapahtunut ja Bidenin kauden alkupuolella asia on ollut vähemmän esillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt presidentinvaalien lähestyessä TikTokin kohtalo on kuitenkin pompannut taas vahvasti esille. Kuten aiemmin kerroimme, myös Valkoinen talo, eli Joe Bidenin hallinto, on asettunut tukemaan sekä demokraattien että republikaanien puolelta ajettua lakialoitetta, joka johtaisi suureen muutokseen TikTokin osalta.
Ehdotetun lain mukaan kiinalaisen ByteDancen olisi myytävä TikTok 165 päivän sisällä lain voimaantulosta, jos sovelluksen haluttaisiin pysyvän saatavilla yhdysvaltalaisissa sovelluskaupoissa. Jos ByteDance ei TikTokia myisi hyväksytylle ostajalle, kiellettäisiin sovellus.
TikTokiin liittyvää lakialoitetta käsiteltiin torstaina 7. maaliskuuta kongressin energia- ja kauppakomiteassa, joka päätti lähettää sen eteenpäin koko kongressin käsiteltäväksi täysin poikkeuksellisella 50-0-äänestystuloksella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
TikTokin taholtakin on nyt herätty kenties hieman yllättäen tulleeseen uhkaan sovelluksen tulevaisuudelle. Keskiviikkoillasta alkaen ja eilen torstaina TikTok-sovellus masinoi valtavan soittokampanjan kongressiin. TikTok esitti käyttäjille Yhdysvalloissa ilmoituksen, jonka mukaan TikTokia uhkaa täysi sulkeminen Yhdysvalloissa, ja ohjasi käyttäjät soittamaan omalle kongressiedustajalleen.
TikTokin kampanja johtikin kongressin puhelinlinjojen tukkeutumiseen pelästyneiden TikTok-käyttäjien ja -sisällöntuottajien puheluista. TikTokin kannalta puhelukampanjalla ei kuitenkaan näytä olleen toivottua lopputulosta, vaan nähtävästi se lähinnä suututti kongressiedustajia lisää. TikTokin temppua kuvailtiin ”massiiviseksi propagandakampanjaksi”, kertoo Axios.
”TikTok luonnehtii sitä suoraksi kielloksi, mikä on tietysti selvä valhe”, edustajainhuoneen China Select -komitean puheenjohtaja, republikaani Mike Gallagher, kommentoi.
”Mutta se kostautuu, koska edustajat ovat vihaisia kaikista puheluista ja vääristä tiedoista”, kommentoi puolestaan republikaaniavustaja Axiosille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvalloissa ollaan pitkään oltu huolissaan TikTokista johtuen sen kiinalaisomistuksesta. Yhdysvaltalaisten tietojen on pelätty päätyvän Kiinaan, minkä lisäksi on nostettu esille mahdollisuus, että Kiina voisi käyttää TikTokia propagandavälineenä.
Samanaikaisesti TikTok on kuitenkin erittäin suosittu palvelu, jonka kieltäminen tuskin miellyttäisi suurta yleisöä. TikTokilla on Yhdysvalloissa jopa yli 170 miljoonaa käyttäjää. Lisäksi luonnollisesti TikTokia vastaan kohdistetut toimet voisivat heikentää Yhdysvaltojen suhdetta Kiinan kanssa ja johtaa jonkinlaisiin vastatoimiin.
”Hallinto yrittää riistää 170 miljoonalta amerikkalaiselta perustuslaillisen oikeuden sananvapauteen. Tämä vahingoittaa miljoonia yrityksiä, vie artisteilta yleisön ja tuhoaa lukemattomien sisällöntuottajien toimeentulon eri puolilla maata”, TikTokin edustaja kommentoi.
Jotain TikTokin merkityksestä kertoo sekin, että samalla, kun Bidenin hallinto on nähtävästi tukemassa TikTokin vastaista lakialoitetta, on Bidenin presidentinvaalikampanja aktivoitunut TikTokissa kannattajien houkuttelemiseksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
TikTokin vastaisen lain hyväksyminen ei ole vielä mitenkään selvää. Lisäksi ByteDance ja TikTok varmasti pyrkivät haastamaan kaikin mahdollisin tavoin lain toimeenpanon – eli TikTokin pakkomyynnin tai kieltämisen – oikeudessa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »