OpenAI on vastannut Elon Muskin OpenAI:ta ja sen johtoa vastaan nostamaan kanteeseen kertomalla mielenkiintoisia tietoja historiasta.
Elon Musk haastoi helmikuun lopulla OpenAI:n sekä sen perustajiin lukeutuvat Sam Altmanin ja Greg Brockmanin ja muita tahoja oikeuteen syyttäen näitä sen alkuperäisen perustamissopimuksen rikkomisesta tähtäämällä voitolliseen toimintaan sen sijaan, että OpenAI edistäisi alkuperäistä tavoitettaan ihmiskuntaa hyödyttävän tekoälyn kehittämisestä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OpenAI:n rakenne on poikkeuksellinen. Se perustettiin voittoa tavoittelemattomana organisaationa vuonna 2015. Vuonna 2019 toiminta uudelleenjärjesteltiin mahdollistamaan rahoituksen nostaminen sijoittajilta, säilyttäen kuitenkin taustalla alkuperäinen tavoite ja hallintorakenne. Voittoa tavoittelemattoman OpenAI, Incin alla toimii nykyisin voittoa tavoitteleva tytäryhtiö OpenAI Global LLC. Ulkopuoliset sijoittajat voivat saada tähän OpenAI-yhtiöön tekemilleen sijoituksille tuottoa rajoitetun määrän monimutkaisen rakenteen kautta. Suoraa määräysvaltaa niillä ei OpenAI:n toimintaan ole.
Musk oli aikanaan mukana perustamassa OpenAI:ta, mutta ajautui törmäyskurssille muiden kanssa ja jätti tämän myötä OpenAI:n taakseen vuonna 2018. Kanteessaan Musk kertoi lahjoittaneensa OpenAI:lle yli 44 miljoonaa dollaria vuodesta 2016 syyskuuhun 2020 asti. Alussa Musk olikin OpenAI:n suurin rahoittaja.
OpenAI on julkaisemassaan blogimerkinnässä todennut tulevansa vastaamaan Muskin jättämään kanteeseen hakien oikeudelta sen väitteiden hylkäämistä. Samalla OpenAI kertoi Muskin kanssa tapahtuneessa kanssakäymisestä yhtiön muuttaessa rakennettaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Keskustellessamme voittoa tavoittelevasta rakenteesta edistääksemme missiotamme, Elon halusi meidän sulautuvan Teslan kanssa tai hän halusi täyden määräysvallan”, mukaan lukien ”enemmistön osakepääomasta, alkuvaiheen määräysvallan hallituksesta ja olla toimitusjohtaja”, OpenAI kertoo.
OpenAI:n blogimerkinnän ovat allekirjoittaneet Greg Brockman, Ilya Sutskever, John Schulman, Sam Altman ja Wojciech Zaremba.
”Emme päässeet sopimukseen voiton tavoittelemisen ehdoista Elonin kanssa, koska mielestämme oli vastoin missiota, että kenelläkään henkilöllä on täysi määräysvalta OpenAI:ssa.”
OpenAI:n merkittävin rahoittaja sittemmin on ollut Microsoft, jonka tiedetään sijoittaneen yhtiöön 13 miljardia dollaria.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kanteessaan Musk syyttää, että OpenAI on muuttanut toimintaansa voittoa tavoittelevaksi ja pyrkii kaupallistamaan yleisen tekoälyn tutkimuksensa Microsoftin kanssa.
”Todellisuudessa OpenAI, Inc. on kuitenkin muutettu suljetun lähdekoodin tosiasialliseksi tytäryhtiöksi maailman suurimmalle teknologiayritykselle: Microsoftille. Uuden hallituksensa alaisuudessa se ei vain kehitä, vaan itse asiassa jalostaa AGI:tä (yleinen tekoäly) maksimoidakseen voitot Microsoftille eikä ihmiskunnan hyödyksi”, Muskin kanteessa mainitaan. ”Tämä oli perustamissopimuksen jyrkkä loukkaus.”
Muskin kanteen mukaan OpenAI:n viimeisin tekoälymalli GPT-4 edustaa jo yleistä tekoälyä, joka vastaa ihmisiä ja Musk väittääkin, että OpenAI ja Microsoft ovat sopimattomasti lisensoineet GPT-4:n, vaikka ne ovat sopineet OpenAI:n AGI-kykyjen pysymisestä voittoa tavoittelemattomana ja ihmiskunnalle kuuluvana. Musk esittää, ettei OpenAI ole määritellyt GPT-4:tä yleiseksi tekoälyksi, jotta se voisi pitää sen suljettuna ja rahastaa sillä.
Musk hakee oikeudelta määräystä, jonka myötä OpenAI:n tulisi noudattaa alkuperäistä tehtäväänsä ja lopettaa kehittämänsä tekoälyteknologian tarjoaminen OpenAI:n johdon tai kumppanien, kuten Microsoftin, eduksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Osana kannettaan Musk on kritisoinut sitä, ettei OpenAI ole enää julkaissut tekoälymallejaan avoimena koodina. OpenAI puolustelee linjaustaan blogimerkinnässään.
”Elon ymmärsi, että missio ei tarkoittanut AGI:n julkaisua avoimena koodina”, OpenAI toteaa yleisestä, ihmismäisestä tekoälystä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »