Suomessa mobiiliverkkoinfrastruktuuria rakentava ja ylläpitävä DNA Tower Finland alkaa hyödyntää Elisan hajautettua sähkönvarastointiratkaisua (Distributed Energy Storage, DES) hallinnoimissaan laitetiloissa.
Elisa on jo aiemmin hyödyntänyt itse kehittämäänsä ratkaisua.
DES-ratkaisussa sähköverkon tuottamaa ylimääräistä energiaa varastoidaan mobiiliverkon vara-akkuihin. Tämä mahdollistaa operaattoreille sähkökustannusten optimoinnin varavoimakapasiteetin avulla. Samalla se vahvistaa mobiiliverkon kestävyyttä ja tukee suomalaisen sähköntuotannon siirtymää kohti uusiutuvia energialähteitä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DES-ratkaisu tuo joustavuutta koko energiaverkkoon ja vähentää hiilidioksidipäästöjä, mikä edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa. Ratkaisu tarjoaa myös huomattavia taloudellisia etuja. DES:n käyttäjät optimoivat omaa sähkönhankintaansa ja voivat myös kehittää uusia tulovirtoja osallistumalla energiareservimarkkinoille.
”DNA Tower on sitoutunut toimimaan vastuullisesti tavalla, joka mahdollistaa paremman maailman tuleville sukupolville. DES:n käyttöönotolla verkoissamme voimme varmistaa, että hyödynnämme vihreää energiaa mahdollisimman hyvin. Samalla kasvatamme verkkomme häiriönsietokykyä”, sanoo DNA Tower Finlandin toimitusjohtaja Antti Koskinen.
”Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa ei ole kilpailijoita, ja olemme erittäin ylpeitä siitä, että saamme tehdä yhteistyötä DNA Towerin kanssa tässä hankkeessa. Olemme osoittaneet ratkaisun toimivuuden verkoissamme Suomessa ja Virossa. DES on todellinen win-win-tilanne operaattoreille, koska se auttaa alentamaan energiakustannuksia ja tuottaa arvoa koko yhteiskunnalle. Odotamme innolla myös muiden alan toimijoiden ottavan ratkaisun käyttöön”, sanoo Henri Korpi, Elisan kansainvälisten digitaalisten palveluiden johtaja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muutettaessa laitetilojen varmistukseen käytettävät akustot virtuaaliseksi voimalaitokseksi, tekoälyllä toimiva DES-järjestelmä mahdollistaa niin sanotun kuormansiirron. Tämä tarkoittaa, että sähköä ostetaan verkosta alhaisilla hinnoilla ja varastoidaan kulutettavaksi silloin, kun hinnat ovat korkeammat. Varastoitua sähköä voidaan jaella koko verkossa tai myydä ylimääräinen energia tasapainottamaan paikallisten sähköverkkojen tarpeita, myös aFFR- ja FCR-markkinoilla.
aFFR on automaattinen taajuuden palautusreservi (Automatic Frequency Restoration Reserve), jota käytetään tiettyinä aikoina päivästä tasapainottamaan verkkoa, käynnistyy viidessä minuutissa. FCR-D on taajuusohjattu käyttö- ja häiriöreservi (Frequency containment reserve for disturbances), jota käytetään hallitsemaan odottamattomia taajuuspoikkeamia ja reagoimaan sekunneissa.
DNA Tower Finland omistaa, vuokraa ja hallinnoi tietoliikenneverkkojen tiloja ja osia, kuten antenni- ja laitetiloja mastoista ja kiinteistöistä sekä asiakkaille tarkoitettuja laitetiloja datakeskuksista.
DNA Tower on osa Telenor Towersia, joka on Norjan, Ruotsin ja Suomen toiminnallaan toimialueensa suurin yhtiö Pohjoismaissa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »