Isossa-Britanniassa hallitus suunnittelee päivittävänsä maan valvontalakia (Investigatory Powers Act) laajasti huolestuttavalla tavalla.
Vuonna 2016 voimaan tullutta lainsäädäntöä on nyt tarkoitus päivittää. Jo nykyisellään laki antaa brittiviranomaisille mahdollisuuden kieltää tietyt salatut palvelut niille annettavalla ilmoituksella.
Nyt lakia suunnitellaan päivitettävän niin, että Ison-Britannian sisäministeriö saisi toimivallan estää tietoturva- ja yksityisyyspäivitysten julkaisemisen ja kieltää tästä kertomisen – maailmanlaajuisesti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muun muassa Apple on esittänyt olevansa ”syvästi huolissaan” ehdotetuista muutoksista, joiden myötä Iso-Britannia voisi esimerkiksi kieltää Applea korjaamasta ohjelmistoistaan haavoittuvuuksia, joita viranomaiset hyödyntävät omassa vakoilu- ja valvontatoiminnassaan. Ehdotetun lainmuutoksen myötä kiellosta ei myöskään saisi kertoa julkisesti yleisölle.
Applen kommenteista on uutisoinut muun muassa BBC.
Ehdotetut muutokset Ison-Britannian lainsäädäntöön sisältäisivät muitakin uusia vapauksia tietojenkäsittelyyn, mutta eniten huolta on aiheuttanut juurikin vaatimus, jolla hallitus voisi estää tuotteiden ja palveluiden muutoksia, jotka estävät niiden pääsyä tietoihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple vastustaa vaatimusta, jolla sisäministeriölle pitäisi ilmoittaa tuotteiden turvallisuuteen liittyvistä toiminnoista ennen niiden julkaisua, kuin myös vaatimusta muille kuin brittiyrityksille toimia lain mukaan vaikuttaen tuotteisiin maailmanlaajuisesti, sekä vaatimusta toimia välittömästi tietyn toiminnon poistamiseksi käytöstä tai estämiseksi ilman valitusmahdollisuutta.
”Olemme syvästi huolissamme, että IPA-lakiin ehdotetut muutokset, jotka ovat nyt parlamentin käsittelyssä, saattavat vaaraan käyttäjien yksityisyyden ja turvallisuuden”, Apple kommentoi lausunnossaan.
”Se on hallitukselta ennennäkemätön ylilyönti, ja jos se hyväksytään, Yhdistynyt kuningaskunta voi yrittää salaisesti estää uusia käyttäjäsuojauksia maailmanlaajuisesti, mikä estää meitä koskaan tarjoamasta niitä asiakkaille.”
Jo heinäkuussa 2023 toimittamassaan kirjeessä sisäministeriööe Apple esitti muutosten ”tukahduttavan innovaatioita, vähentävän kaupankäyntiä ja – yhdistettynä esitettyyn ylialueelliseen soveltamiseen – tekisi sisäministeriöstä de facto maailmanlaajuisen päättäjän sen suhteen, mikä tietoturvan ja salauksen taso on sallittua”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aiemmin Apple on uhannut vetää palvelunsa, kuten FaceTimen ja iMessagen, pois saatavilta maasta ennemmin kuin se lähtisi murentamaan niiden tietoturvaa.
Applen lisäksi myös monet järjestöt, kuten Big Brother Watch, Liberty, Open Rights Group ja Privacy International, ovat yhdessä vastustaneet lainsäädännön muutosta.
”Tämä (uudistettu lainsäädäntö) käytännössä muuttaisi yksityiset yritykset valvontavaltion aseiksi ja heikentäisi laitteiden ja Internetin turvallisuutta”, ryhmät lisäsivät.
Toistaiseksi on epäselvää, etenevätkö ehdotetut muutokset lainsäädäntöön vai tehdäänkö niiden osalta myönnytyksiä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »