Muutokset ovat tapahtumassa iOS 17.4 -käyttöjärjestelmäversiossa iPhonelle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen esittelemät muutokset eivät ole tyydyttäneet Applea vuosien ajan sovelluskaupan käytännöistä kritisoineita tahoja, joihin lukeutuvat etunenässä Spotify sekä eri sovelluskehittäjien yhteenliittymä Coalition for App Fairness. Applen esittelemien muutosten jälkeen ne ovat tulleet julkisuuteen kovasanaisilla kommenteille, joissa Euroopan komissiota vaaditaan puuttumaan Applen ratkaisuihin.
”Applen ehdotus pakottaa kehittäjät valitsemaan kahden kilpailunvastaisen ja laittoman vaihtoehdon välillä. Joko pysyä karmeassa vallitsevassa tilanteessa tai valita uudet monimutkaiset ehdot, jotka ovat huonoja kehittäjille ja kuluttajille. Tämä on jälleen yksi yritys kiertää sääntelyä, kuten olemme nähneet Yhdysvalloissa, Alankomaissa ja Etelä-Koreassa. Applen ’suunnitelma’ on häpeämätön loukkaus Euroopan komissiota ja heidän edustamiaan miljoonia eurooppalaisia kuluttajia kohtaan – se ei saa selvitä, ja komission tulisi hylätä se”, jyrähtää Coalition for App Fairnessin johtaja Rick VanMeter.
Applen esittelemissä muutoksissa EU-alueelle se sallii jatkossa iPhonessa vaihtoehtoiset sovelluskaupat vapauttaen näin sovellusten jakelun, minkä lisäksi Applen omassa App Storessakin jaettavat sovellukset voivat jatkossa hyödyntää muita maksutapoja kuin Applen digitaalisen sisällön myyntiin, vapauttaen maksutavan valinnan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jos kehittäjä haluaa tuoda iPhone-sovelluksensa saataville vaihtoehtoisesta sovelluskaupasta tai hyödyntää muita maksutapoja sovelluksessaan digitaalisen sisällön myyntiin, tulee kehittäjän kuitenkin hyväksyä Applen uudet EU-alueen liiketoiminnalliset ehdot.
Uusien ehtojen mukaan toimittaessa Apple perii jatkossa App Storen kautta jaettujen sovellusten osalta EU-alueella 17 prosentin tai 10 prosentin komission digitaalisten sisällön myynnistä, huolimatta valitusta maksutavasta. Sovellukset voivat siis tarjota vaihtoehtoisia maksutapoja, mutta komissio Applelle on sama käytetystä maksutavasta huolimatta. Alennettu 10 prosentin komissio koskee yli vuoden jatkuneita tilauksia sekä pieniä sovelluskehittäjiä.
Lisäksi, Applen maksutavalla sovelluksissa suoritetuista maksuista Apple perii 3 prosentin lisäkomission.
Uutena lisäyksenä, joka onkin aiheuttanut eniten parranpärinää, osana uusia ehtojaan Apple esitteli kuitenkin vielä Core Technology Fee -maksun. Jatkossa uudet ehdot valinneiden kehittäjien tulee maksaa sovelluksensa miljoonan ilmaisen asennuksen vuotuisen rajan ylityttyä Applelle 0,50 euron maksu jokaisesta vuotuisesta sovelluksen ensimmäisestä asennuksesta käyttäjätiliä kohden. Asennuksiksi lasketaan myös päivitykset.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vaihtoehtoisten sovelluskauppojen osalta Apple ei peri sovelluksilta muuta maksua kuin uuden Core Technology Feen. Prosenttikomissiot koskevat vain siis pelkästään App Storea.
Apple tarjoaa edelleen kehittäjille vaihtoehtona myös vanhan tutun komissiorakenteensa, jossa se ottaa 30 tai 15 prosentin komission sovellusten myyntihinnasta ja sovelluksen sisäisistä ostoista Applen maksutavalla. Jos kehittäjä valitsee vanhoissa ehdoissa pysymisen, mikään ei muutu: sovellusta ei voi tuoda tarjolle muun kaupan kautta eikä se voi sisältää vaihtoehtoista maksutapaa, eikä uusi Core Technology Fee -maksu koske vanhalla mallilla jatkavia sovelluksia.
Core Technology Fee onkin noussut erityisesti tikun nokkaan Applen julkistettua muutoksensa.
”Tämä on kiristystä, yksinkertaisesti. Jos Apple veloittaa jo 17 prosentin komission (ja 10 prosentin toistuvista maksuista) ostetuista digitaalisista tuotteista, miksi heidän pitäisi myös veloittaa kiinteä vuosimaksu jokaiselta käyttäjältä?” kyselee Spotifyn toimitusjohtaja Daniel Ek julkaisemassaan kannanotossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vanhoilla ehdoillaan Apple ei ole veloittanut mitään ilmaisilta sovelluksilta, mutta uusien ehtojen nyt Core Technology Fee iskee nyt erityisesti suosittuihin, mutta ilmaisiin sovelluksiin sovelluksiin, joissa käyttäjäkohtainen ansainta ei ole korkealla tasolla. Myös Spotifylla on paljon ilmaiskäyttäjiä palvelusta kuukausimaksua maksavien lisäksi.
Spotifyn mukaan sillä on EU-alueella noin 100 miljoonaa käyttäjää, joten jos Applen Core Technology Fee -maksu kohdistuisi siihen, pitäisi Spotifyn pulittaa pelkästään tällä perusteella Applelle noin 50 miljoonaa euroa vuodessa.
”Spotify, kuten monet muutkin kehittäjät, on nyt kestämättömän tilanteen edessä. Uusien ehtojen mukaan, jos pysymme App Storessa ja haluamme tarjota oman sovelluksen sisäisen maksun, maksamme 17 prosenttia komissiota ja 0,50 euron Core Technology Fee -maksun asennusta ja vuotta kohti. Tämä merkitsee meille samaa tai huonompaa kuin vanhojen sääntöjen mukaan. Ja jos onnistuisimme poistamaan sovelluksemme App Storesta ja olisimme saatavilla vain vain vaihtoehtoisessa sovelluskaupassa, se ei silti toimisi. Kun EU:ssa asennuskantamme Apple-laitteissa on 100 miljoonaa käyttäjää, tämä uusi lataus- ja päivitysvero voi nostaa asiakashankintakulujamme pilviin ja kymmenkertaistaa ne. Näin, koska meidän on maksettava jokaisesta ilmaisen tai maksullisen sovelluksemme asennuksesta tai päivityksestä, myös niistä, jotka eivät enää käytä palvelua”, Ek taustoittaa.
Loppujen lopuksi Apple näyttää suunnitelleen uudet ehtonsa sellaisiksi, ettei kehittäjien kannata niihin tarttua.
”Ainoa johtopäätös on: Apple pakottaa kehittäjät pysymään vallitsevassa tilanteessa – Tämä vaihtoehto, joka ei tarjoa vaihtoehtoa, kumoaa täysin DMA:n tavoitteen. Euroopan komissio nimesi Applen portinvartijaksi sen liiallisten maksujen ja kilpailunvastaisten ehtojen vuoksi. Apple on ehdottanut käyttökelvotonta vaihtoehtoa, jossa kehittäjät joutuisivat olemaan kiinni liiketoimintansa loppuun asti. Pohjimmiltaan Apple tekee DMA:n tavoitteet tarjota kuluttajille enemmän valinnanvaraa ja enemmän hallintaa hyödyttömiksi”, Ek summaa yhteen.
Jos EU ei tule puuttumaan Applen esittelemiin muutoksiin, näyttää esimerkiksi Spotify kaavailevan tilannetta arvioituaan jatkavansakin vanhoilla ehdoilla – eli Spotifyta ei nähdäkään vaihtoehtoisessa sovelluskaupassa eikä Spotify-sovellukseen tulekaan vaihtoehtoisia maksutapoja.
Kuten tavallista, ennakkoon Euroopan komissio ei ole mitenkään hyväksynyt Applen valitsemaa tapaa toteuttaa digimarkkinasäädöksen vaatimia muutoksia, ja voi olla – osaltaan äänekkäiltä kriitikoita, kuten Spotifylta, tulevan kovan paineen alla – komissio tulee asiaa tarkastelemaan muutosten toteuduttua.
”Kaikki mitä vaaditaan, on panna toimeen juuri se lainsäädäntö, jonka saavuttamiseksi monet ovat tehneet niin kovasti töitä. Pallo on teidän puolellanne, arvoisat Euroopan komission jäsenet, ja teidän on kerta kaikkiaan hylättävä tämä räikeä piittaamattomuus juuri niistä periaatteista, joiden vahvistamiseksi olette tehneet niin kovasti töitä”, vaatii Spotifyn toimitusjohtaja Daniel Ek.
Lähtökohtaisesti, Apple on kuitenkin nähtävästi toteuttamassa muutoksensa digimarkkinasäädöksen tekstin, joskaan ei välttämättä sääntelyn hengen mukaisesti. Digimarkkinasäädöksessä ei esimerkiksi mitenkään rajoiteta sitä, etteikö Apple voisi veloittaa sovelluksilta asennuksista maksua, kuten se Core Technology Fee -maksullaan tekee.
Apple on myös jo vastannut Spotifyn kritiikkiin muun muassa 9to5Mac-sivustolle toimittamallaan kommentilla.
”Olemme iloisia voidessamme tukea kaikkien kehittäjien menestystä – mukaan lukien Spotifyn, jolla on maailman menestynein musiikin suoratoistosovellus. Muutokset, joista kerroimme sovelluksille Euroopan unionissa, antavat kehittäjille valinnanvaraa – uusia vaihtoehtoja iOS-sovellusten jakeluun ja maksujen käsittelyyn. Jokainen kehittäjä voi valita pysyä samoissa ehdoissa kuin nyt. Ja uusien ehtojen mukaan yli 99 prosenttia kehittäjistä maksaisi Applelle saman tai vähemmän.”
Yksi mielenkiintoinen sivujuonne Applen muutoksissa liittyy verkkoselaimiin, joiden osalta digimarkkinasäädös edellyttää Applen sallivan vaihtoehtoiset selainmoottorit. Tähän asti Apple on edellyttänyt kaikilta selaimilta WebKit-selainmoottoriin perustumista iPhoneissa ja iPadeissa, mutta jatkossa iPhoneissa sallittuja ovat myös selaimet muilla selainmoottoreilla. Apple on kuitenkin tältäkin osin tehnyt vain sen vähimmän mitä siltä vaaditaan: sallinut vaihtoehtoiset selainmoottorit vain iPhoneissa, vain EU-alueella. Muun muassa Firefoxin kehittäjä Mozilla on kommentoinut asiaa.
”Tutkimme edelleen teknisiä yksityiskohtia, mutta olemme erittäin pettyneitä Applen ehdotukseen rajoittaa äskettäin julkistettu BrowserEngineKit EU-spesifisiin sovelluksiin. Tämä pakottaisi Firefoxin kaltaisen itsenäisen selaimen rakentamaan ja ylläpitämään kahta erillistä selaintoteutusta – taakkaa, jota Applen ei itse tarvitse kantaa. Applen ehdotukset eivät anna kuluttajille toteuttamiskelpoisia valintoja tekemällä muille mahdollisimman tuskallista tarjota kilpailukykyisiä vaihtoehtoja Safarille”, kommentoi Mozillan edustaja The Vergelle.
Loppujen lopuksi taisto Euroopan komission ja Applen välillä voikin hyvin jatkua. Apple on selvästi osoittanut inhonsa digimarkkinasäädöstä kohtaan.
Muutoksista kertovassa tiedotteessaan Apple haukkui ne heti toisessa kappaleessa:
”Uudet vaihtoehdot maksujen käsittelyyn ja sovellusten lataamiseen iOS:ssä avaavat uusia väyliä haittaohjelmille, petoksille ja huijauksille, laittomalle ja haitalliselle sisällölle sekä muille tietosuoja- ja turvallisuusuhkille. Siksi Apple ottaa käyttöön suojauksia – mukaan lukien Notarization-vahvistamisen iOS-sovelluksille, valtuutuksen markkinapaikan kehittäjille ja vaihtoehtoisia maksuja koskevat tiedoksiannot – vähentääkseen riskejä ja tarjotakseen parhaan ja turvallisimman mahdollisen käyttökokemuksen EU:n käyttäjille. Vaikka nämä suojatoimet ovat käytössä, monia riskejä jää jäljelle”, Apple toteaa.
Applen App Storesta vastaava johtaja, Apple Fellow -tittelillä nykyisin työskentelevä Phil Schiller puolestaan korosti, kuinka Applen tavoitteena on edelleen parhaan, turvallisimman kokemuksen tarjoaminen.
”Nyt julkistamamme muutokset noudattavat digimarkkinasäädöksen vaatimuksia Euroopan unionissa ja auttavat samalla suojelemaan EU-käyttäjiä tämän säädöksen tuomilta väistämättä lisääntyneiltä tietosuoja- ja turvallisuusuhkilta. Prioriteettimme on edelleen parhaan, turvallisimman mahdollisen käyttökokemuksen tarjoaminen käyttäjillemme EU:ssa ja kaikkialla maailmassa”, kommentoi Phil Schiller.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »