DNA on kertonut 5G-verkkonsa laajentumisesta uusille paikkakunille.
Viimeisimmät uudet 5G-paikkakunnat DNA:n verkossa ovat Isojoki Etelä-Pohjanmaalla, Jämijärvi Satakunnassa ja Maalahti Pohjanmaalla. Laskennallisesti DNA:n 5G-verkko tavoittaa jo noin 93 prosenttia suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa yli viittä miljoonaa ihmistä 242 paikkakunnalla.
5G-verkon laajennustyötä tehdään jatkuvasti myös nykyisillä 5G-paikkakunnilla, ja tavoite on erityisesti maantieteellisen peiton kasvattaminen. 5G-rakentamisen myötä paranevat myös 4G-yhteydet.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Hienoa päästä toivottamaan Isojoen, Jämijärven ja Maalahden asukkaat tervetulleiksi 5G-palveluidemme piiriin. Isojoella verkko kattaa nyt kirkonkylän lähialueineen usean kilometrin säteellä. Jämijärvelläkin 5G-verkko kattaa kirkonkylän alueen sekä laajasti kunnan keskusjärven ympäristöineen. Maalahdella 5G-peitto yltää toistaiseksi lähinnä kunnan itä- ja kaakkoisosiin, mutta suunnitelmissa on 5G-tukiaseman rakentaminen Maalahden kirkonkylän tuntumaan vielä alkuvuoden aikana”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoo.
DNA:n 5G-verkon väestöpeitto koko maassa on jo 93 prosenttia suomalaisista. Verkkoa laajennetaan ja parannetaan jatkuvasti eri puolilla maata, ja rakennustyöt keskittyvät yhä enemmän isojen kaupunkien ja taajamien ulkopuolisille alueille. Väestöpeiton kasvattamisen sijasta tavoitteena on siis erityisesti maantieteellisen peiton nopea kasvattaminen.
”Haja-asutusalueilla rakentaminen etenee käyttötarpeen mukaan – eli painottuu sinne, missä nykyisessä 4G-verkossa on paljon liikennettä. On tärkeää, että hyvät mobiiliyhteydet ovat saatavilla kaikkialla, missä ihmiset ovat ja liikkuvat – siis kaupunkien ja taajamien välisilläkin alueilla”, Laari jatkaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DNA:n peittokartta kertoo tarkemmin eri verkkoteknologioiden kattamista alueista.
Kartalta voi katsoa esimerkiksi 4G- tai 5G-verkon teoreettisen maksiminopeuden ja taajuusalueet valitussa sijainnissa. Samalla alueella voi olla käytössä useampia taajuuksia, joista päätelaite tyypillisesti valitsee automaattisesti parhaiten toimivan. Kartasta voi myös tarkistaa käynnissä olevat verkon parannustyöt. Kartan päivittymisessä on pieni viive, joten uusimmat päivitykset eivät välttämättä vielä näy.
DNA on rakentanut 5G-yhteyksiään eri puolille Suomea pääasiassa joko matalammalla 700 megahertsin taajuudella tai korkeammalla 3,5 gigahertsin taajuudella.
Matalampi taajuus mahdollistaa moneen tavalliseen tarpeeseen erinomaisesti riittävät yhteydet laajalle alueelle hyvällä sisäkuuluvuudella. Korkeampi taajuusalue sen sijaan tarjoaa gigaluokan yhteysnopeudet ja hyvin vähäisen viiveen suppeammalle kuuluvuusalueelle. Tyypillisesti matalampaa taajuutta käytetään haja-asutusalueilla ja harvaan asutuissa taajamissa, korkeampaa kaupunkialueilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kun 5G-verkkoja rakennetaan, päivittyy samalla koko mobiiliverkko, sillä vanhat tukiasemat vaihdetaan kokonaan uusiin. Siksi myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus päivitettävillä alueilla paranevat.
Lopun vanhan 3G-verkkonsa DNA sulkee tammikuussa ja vapauttaa taajuudet jatkossa 5G-käyttöön.
Pohjois- ja Itä-Suomen alueella DNA:n käyttämät matkaviestinverkot suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää DNA:n ja Telian vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö Suomen Yhteisverkko. Sekin laajentaa omalta osaltaan aktiivisesti 5G-verkon peittoa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »