Apple on aloittanut viimein lähettämään rahallisia korvauksia iPhone-asiakkailleen Yhdysvalloissa.
Taustalla on joukkokanne, jonka Apple sopi aikanaan jo maaliskuussa 2020 myöntyen tuolloin yhteensä 500 miljoonan dollarin korvauksiin. Viimein nyt korvausten varsinainen maksaminen on alkanut. Kanne Applea vastaan nostettiin alun perin jo joulukuussa 2017.
Joukkokanteeseen osallistujat ovat kertoneet saaneensa 92,17 dollarin eli yli 80 euron korvausmaksun jokaista kanteeseen mukaan kirjattua iPhone-laitetta kohden, kertoo MacRumors-sivusto.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Joukkokanne liittyy iPhone-puhelinten suorituskykyä hidastaneeseen toimintoon heikentyneillä akuilla varustetuissa puhelimissa.
Applen heikentyneellä akulla varustettujen iPhone-puhelinten suorituskykyä hidastavasta toiminnosta nousi suuri kohu loppuvuodesta 2017. Apple lisäsi toiminnon alun perin jo vuonna 2016 tavoitteenaan vähentää yllättäviä sammumisia vanhoissa iPhoneissa, joiden akun kunto on ehtinyt heikentyä. Julkisuudessa tapaus sai nimen ”Batterygate”.
Hidastava toiminto lisättiin iPhoneihin mallista riippuen eri päivityksissä iOS 10.2.1:sta alkaen Alun perin toiminto koski malleja iPhone 6 ja 6 Plus, iPhone 6s ja 6s Plus, iPhone 7 ja 7 Plus ja iPhone SE mutta sittemmin Apple on esitellyt toiminnon laajemminkin uudempiin malleihin. Uudemmissa malleissa uudistetun virranhallinnan myötä ei odoteta enää merkittäviä suorituskykyvaikutuksia akun ikääntyessä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Joukkokanteesta Yhdysvalloissa korvauksia ovat voineet saada ne asiakkaat, jotka omistivat iPhone 6 / 6s / 7 -puhelimen tai iPhone SE:n ennen 21. joulukuuta 2017. Kanteeseen mukaan ilmoittautumisen takaraja oli lokakuussa 2020. Lopulta pitkällisen odotuksen jälkeen laaja joukko iPhone-omistajia on saanut nyt varsin mukavan 92,17 dollarin korvauksen – erityisesti tapauksen todellisuudessa vähäiseen tai jopa olemattomaan aiheutuneeseen haittaan verrattuna.
Apple reagoi aikanaan asiasta syntyneeseen kohuun laskemalla merkittävästi akun vaihdon hintaa määräajaksi valtuutetuissa Apple-huolloissa sekä tuomalla jo iOS 11.3 -käyttöjärjestelmäversiossa mahdollisuuden kytkeä hidastava suojatoiminto pois päältä. Lisäksi asetuksissa on nykyisin tarjolla tietoa laitteen akun kunnosta.
Apple on aina kiistänyt hidastaneensa iPhoneja tarkoituksella niiden eliniän lyhentämiseksi. Sen sijaan hidastunut suorituskyky on ollut sivuvaikutus laitteen käyttökelpoisen eliniän pidentämiseksi suunnitellusta toiminnosta.
Apple ei kuitenkaan päivityksen yhteydessä alun perin kertonut selkeästi lisäämästään toiminnosta, joka saattoi heikentää suorituskykyä. Asian salailu, oli se sitten tarkoituksellista tai tahatonta, nähtiin pahimmaksi virheeksi Applen taholta. Läpi koko ruljanssin Apple on kiistänyt toimineensa väärin tai rikkoneensa lakia, mutta kertoi sopineensa joukkokanteen Yhdysvalloissa pitkänoikeudenkäynnin välttämiseksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Euroopasta Applelle napsahti samasta asiasta kymmenillä miljoonilla euroilla sakkoja.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »