Google on tehnyt sovintosopimuksen, joka saattaa päätökseen 36 osavaltion ja Washington D.C.:n yhtiötä vastaan vuonna 2021 nostamat syytteet liittyen Google Play -sovelluskauppaan ja sen ehtoihin.
Sovun löytymisestä kerrottiin itse asiassa ensi kerran jo syyskuussa, mutta nyt julki tulivat yksityiskohdat, joilla asiassa sopu saavutettiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Osana sopimusta Google tulee maksamaan 630 miljoonaa dollaria rahastoon, josta tullaan jakamaan korvauksia kuluttajien hyväksi. Lisäksi Google maksaa 70 miljoonaa dollaria rahastoon, jonka käytöstä osavaltiot päättävät.
Google on myöntynyt myös tekemään muutoksia Android-käyttöjärjestelmän ja Google Play -sovelluskaupan osalta.
Android-käyttöjärjestelmälle Google on tuo yksinkertaistetun prosessin sovellusten asentamiseksi sovelluskauppojen ulkopuolelta sekä päivityksiä tiedoksiantoon, joka kertoo käyttäjille sovellusten lataamiseen verkosta liittyvistä riskeistä. Tarkempia yksityiskohtia tämän osalta ei ole vielä tiedossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google on lisäksi todennut, että laitevalmistajat voivat jatkaa vaihtoehtojen tarjoamista käyttäjille esiasentamalla Google Play -kaupan tai muun sovelluskaupan. Android 14 -käyttöjärjestelmäversiossa Google mahdollisi vaihtoehtoisille kaupoille jo sovellusten päivitysten paremman hallinnan, mukaan lukien automaattiset päivitykset.
Osana sovintosopimusta Google laajentaa aiemmin lanseeratun User Choice Billing -ratkaisunsa, joka tarjoaa sovelluksille ja peleille mahdollisuuden tarjota muun kuin Google Play -sovelluskaupan maksutavan käyttäjille, saatavuutta Yhdysvalloissa. Sovelluskehittäjille tulee myös olemaan mahdollisuus esittää eri hintavaihtoehtoja sovelluksessa.
Muutokset toteutuvat oikeuden virallisesti vahvistaessa sovintosopimuksen.
Alkuperäisten syytteiden mukaan Googlella on hallitseva markkina-asema Android-sovellusekosysteemissä ja se rajoittaa laittomalla tavalla kilpailumahdollisuuksia sovellusten jakelussa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlea vastaan on nostettu Yhdysvalloissa muitakin kilpailuoikeudellisia syytteitä, esimerkiksi liittyen Google-hakuun ja Googlen laitevalmistajien kanssa tekemiin sopimuksiin sekä Googlen hallitsevan markkina-aseman väitettyyn väärinkäyttöön mainosmarkkinoilla.
Lisäksi Fortnite-pelin kehittäjä Epic Games haastoi Applen lisäksi myös Googlen oikeuteen sen jälkeen, kun myös Google poisti Fortniten Google Play -kaupasta Epicin lisättyä peliin sovelluskaupan sääntöjä rikkovan oman maksutapansa. Aiemmin joulukuussa oikeus päätti tämän tapauksen osalta, että Googlella on laiton monopoli Android-sovelluskaupassa ja -maksuissa. Tammikuussa odotetaan oikeudelta tietoa seuraamuksista. Google on jo ilmoittanut valittavansa Epic-jutun päätöksestä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »