Teknologia kehittyy valtavin harppauksin kaikilla elektroniikan osa-alueilla. Etenkin älypuhelinten suhteen tuntuu siltä kuin eri puhelinmerkkien julkaisemat uuden mallit jättävät aiemmat mallit välittömästi varjoonsa teknisten ominaisuuksiensa suhteen.
Monet ovatkin tottuneet vaihtamaan puhelinta säännöllisin väliajoin varmistaakseen, että heillä on käytössään varmasti ajanmukainen ja paras mahdollinen älypuhelin. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa syy vaihtaa puhelinta, vaan myös kyberturvallisuus on vähintäänkin yhtä tärkeä syy pyrkiä pitämään älypuhelin ajan tasalla. Joidenkin arvioiden mukaan jopa yli kaksi vuotta vanhemmat älypuhelimet voivat nimittäin altistua tietoturvariskeille.
Kyberturvallisuuden tärkeyttä korostetaan nyt enemmän kuin koskaan. Mitä enemmän yhteiskuntamme tulee riippuvaiseksi verkosta ja teknologiasta, sitä yleisempiä ovat myös kyberuhat. Tietomurroilta ja muilta tietoturvaloukkauksilta eivät ole turvassa yksilöt sen enempää kuin organisaatiotkaan. On onneksi monia keinoja parantaa omaa kyberturvallisuuttaan verkossa.
Tällä sivulla tutustumme älypuhelimia koskeviin kyberturvallisuusuhkiin ja siihen, miten ne voidaan minimoida.
Miten puhelimen ikä vaikuttaa turvallisuuteen?
Sinänsä vanhemmat puhelimet eivät ole lainkaan huonoja kapistuksia. Monet yli viidenkin vuoden ikäiset älypuhelimet saattavat toimia moitteettomasti etenkin, jos niitä on käsitelty asianmukaisesti vuosien saatossa. On kuitenkin faktaa, että mitä uudempi puhelin on kyseessä, sitä paremmalla tolalla on sen tietoturva.
Vanhempien iOS- ja Android-puhelinmallien omistajat ovat automaattisesti alttiimpia tietoturvauhille siksi, että puhelinten valmistajat keskittyvät ennen kaikkea uudempien mallien tietoturvaan, jolloin vanhat puhelimet jäävät vähälle huomiolle tai jopa täysin huomioimatta. Sen vuoksi eräs yleisimmistä syistä kyberuhille altistumiselle onkin älypuhelimen päivittämättä jäänyt ohjelmisto. Älypuhelinten ohjelmistoja viilataan ja hiotaan jatkuvasti yhä paremmiksi ja toimivammiksi, jonka vuoksi niihin on tärkeää ladata tarvittavat päivitykset mitä pikimmiten. Valitettavasti päivitykset ovat yhteensopivia vain tietyn vuosimallin puhelimiin, joten kun älypuhelin on riittävän iäkäs, ei siihen välttämättä ole enää mahdollista ladata päivityksiä.
Puhelimen ikääntymisen myötä kasvava tietoturvariski pitää erityisesti paikkansa Android-puhelimissa, joista jotkut lakkaavat saamasta turvapäivityksiä heti kahden vuoden kuluttua. iPhonen käyttäjillä tilanne on hieman armollisempi, sillä yleensä niihin tarjotaan päivityksiä vielä viidenkin vuoden päästä, mutta sen jälkeen myös niiden tietoturvauhat lisääntyvät merkittävästi.
Yleisimmät riskitekijät puhelimen kyberturvallisuuden kannalta
Vaikka puhelimen ikä on jo itsessään turvallisuusriski, ei yksikään laite ole sataprosenttisen suojassa kyberuhilta, oli kyseessä sitten uudempi tai vanhempi älypuhelin. On tiettyjä asioita, joista jokaisen puhelimen omistajan kannattaa pitää huolta, jottei tulisi turhaan altistuneeksi vaaratilanteille. Alla esitellään niistä tärkeimmät.
Suojaamaton verkkoyhteys
Kaikkialla teroitetaan suojaamattoman verkkoyhteyden aikaansaamaa riskiä, mutta yllättävän moni ohittaa sen vielä tänäkin päivänä olankohautuksella. Tämä on virhe, sillä suojaamattomaan Wi-Fi-verkkoon kytkettynä puhelin altistuu monenlaisille vaaroille. Tämä pitää paikkansa etenkin vanhempien älypuhelinten kohdalla, joissa ei todennäköisesti ole käytössä kaikkein viimeisimpiä turvallisuusominaisuuksia. Pahimmillaan kaikki verkon kautta siirrettävä tieto käyttäjätunnuksia, salasanoja ja henkilökohtaisia tietoja myöten valuu suoraan kyberrikollisten käsiin.
Mikäli julkisen Wi-Fi-verkon sijaan on suinkin mahdollista käyttää omaa mobiilidataansa netissä surffailuun, on se silloin vanhemman puhelimen kohdalla ehdottomasti turvallisempi vaihtoehto. Toinen erinomainen vaihtoehto on valjastaa käyttöön VPN palvelu, joka muodostaa yhteyden virtuaalisen erillisverkon kautta tuoden käyttäjälle anonymiteettiä ja siten huomattavasti paremman suojan.
Heikot salasanat
Tyypillinen kyberhyökkäyksille altistava seikka ovat heikot salasanat. Usein vanhempien puhelinten kohdalla ongelmana on se, että laitteelle on saatettu tallentaa jo valmiiksi muistiin jokin vuosikausia käytössä ollut salasana, jota ei ole säännöllisin väliajoin vaihdettu suosituksista huolimatta. Välttämättä edes hyvä salasana ei tarjoa riittävää suojaa, vaan tarvitaan järeämpiä työkaluja. Vanhemmilla laitteilla on kuitenkin harvemmin käytössä esimerkiksi kaksivaiheista todennusta, joka tuo käyttäjälleen lisäsuojaa. Mikäli tällainen on mahdollista asentaa vanhempaan puhelinmalliin, kannattaa se ehdottomasti tehdä salasanan vaihtamisen ohella.
Vanhentunut ohjelmisto
Kenties suurimman tietoturvahaasteen muodostavat suorittamatta jääneet ohjelmistopäivitykset. Ilman tärkeitä turvallisuutta parantavia päivityksiä hakkereiden on helpompi löytää järjestelmästä tietoturva-aukkoja, joista voi luikerrella sisään. Vanhempiin puhelinmalleihin ei välttämättä enää ole mahdollista saada päivityksiä, joka lisää jatkuvasti haavoittuvuuksien määrää ajan kuluessa. Mikäli taskustasi löytyy korkeintaan pari vuotta vanha puhelin, on varsin todennäköistä, että siihen saa kaikki tarvittavat tietoturvapäivitykset ja muut parannukset ajallaan. Kahden vuoden rajapyykin jälkeen käy kuitenkin valitettavasti niin, ettei älypuhelimeen välttämättä enää saa kaikkia tarvittavia päivityksiä.
Ei ole lainkaan sattumaa, että monet kyberrikolliset kohdistavat hyökkäyksensä nimenomaan hieman vanhempien puhelinten omistajiin. Vanhentuneen ohjelmiston ja puutteellisten päivitysten seurauksena syntyy tietoturva-aukkoja, jotka johtavat helposti hakkeroiduksi tulemiseen ja sen myötä esimerkiksi tietomurtoihin ja identiteettivarkauksiin.
Tekemättä jääneet sovelluspäivitykset
Päivityksistä on syytä pitää huolta paitsi puhelimen ohjelmiston, myös yksittäisten sovellusten kohdalla. Myös sovellusten tuoreimmat päivitykset kannattaa käydä lataamassa esimerkiksi sovelluskaupan kautta, jotta sovelluksen toiminnallisuus ja tietoturva olisivat mahdollisimman korkealla tasolla. Mikäli sovellusta ei käytä lainkaan, on se viisainta poistaa laitteelta kokonaan.
Monet hakkerit tarkkailevat jatkuvasti vanhentuneiden sovellusten aikaansaamia haavoittuvuuksia, ja mikäli sellainen löytyy, voi arkaluonteisiin tietoihin käsiksi pääsy tai laajemmin järjestelmään tunkeutuminen käydä häkellyttävän nopeasti. Käyttäjän kannalta on huomattavasti pienempi paha käydä säännöllisesti päivittämässä sovellukset kuin joutua kyberhyökkäyksen kohteeksi ja kärsiä sen seuraamuksista.
Järki ja valppaus ovat valttia
Mikäli taskusta löytyy yli kaksivuotias puhelin, ei se automaattisesti tarkoita sitä, että kaikki arkaluontoiset tiedot vuotaisivat hakkereiden käsiin. On selvää, ettei kaikilla ole taloudellisia resursseja vaihtaa puhelinmallista toiseen parin vuoden välein, eikä sitä välttämättä tarvitsekaan tehdä. Vanhakin puhelin voi olla hyvä, kunhan tietoturvaan liittyviä tarpeita ei laiminlyö turhan päiten.
Kaikkein olennaisinta oman turvallisuuden takaamisessa on toimia järkevästi ja pysyä valppaana. Monet edellä mainitut seikat kuten vaikkapa turvaton Wi-Fi-verkko, helposti arvattavat salasanat ja erilaiset päivitykset ovat asioita, joihin jokainen puhelimen omistaja voi omilla toimillaan vaikuttaa. Vuodet kuitenkin kuluvat vääjäämättä, ja ennen pitkää tulee vastaan tilanne, jossa jo oman tietoturvallisuudenkin kannalta on yksinkertaisesti järkevintä vaihtaa laite uuteen.