NordPassin julkaisema tutkimus kertoo, että maailman suosituin salasana vuonna 2023 oli yhä 123456.
Tänä vuonna vuotuisessa tutkimuksessa 35 eri maan yleisimpien salasanojen lisäksi selvitettiin, mitä salasanoja ihmiset käyttävät eri palveluissa, ja onko niiden välillä eroja.
Edelleenkin ihmiset käyttävät surkean huonoja salasanoja, jotka on helppo murtaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suome ei tänä vuonna eritelty erikseen tutkimuksessa. Eri maiden listauksia löytyy NordPassin sivuilta.
NordPassin tutkimuksessa läpikäyty salasanalista koottiin yhteistyössä itsenäistäen tutkijoiden kanssa, jotka ovat erikoistuneet kyberturvallisuustapauksiin. He arvioivat 4,3 teratavun tietokannan, joka koottiin julkisesti saatavilla olevista lähteistä, myös pimeästä verkosta. NordPass ei hankkinut tai ostanut henkilökohtaisia tietoja tutkimusta varten.
Maailman yleisimmät salsasanat NordPassin tutkimuksen mukaan
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
1. 123456
2. admin
3. 12345678
4. 123456789
5. 1234
6. 12345
7. password
8. 123
9. Aa123456
10. 1234567890
11. UNKNOWN
12. 1234567
13. 123123
14. 111111
15. Password
16. 12345678910
17. 000000
18. admin123
19. ********
20. user
Eri maiden salasanojen välillä on suuria eroja, mutta havaittavissa on myös maailmanlaajuisia trendejä.
NordPassin tutkimus osoitti myös, että suoratoistopalveluissa käytetään heikoimpia salasanoja. Vahvimpia salasanoja taas käytetään rahaan liittyvissä palveluissa.
Lähes kolmasosa (31 prosenttia) maailman suosituimmista salasanoista koostuu pelkistä numeroista, kuten tämän vuoden maailmanlaajuisesti yleisin salasana, 123456.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nähtävästi salasanatapojen parantamisen sijaan käyttäjät ovat valinneet toisen suunnan ja käyttävät esiasetettuja salasanoja. Sana admin, jota ei viime vuoden listoilla näkynyt, ilmestyi tämän vuoden maailmanlaajuisen listan toiselle sijalle.
Suoratoistopalveluiden tilien suojaamiseen käytettiin kaikista heikoimpia salasanoja. Tomas Smalakys, NordPassin teknologiajohtaja (CTO), arvelee, että tämä saattaa liittyä tilien jakamiseen useiden käyttäjien välillä, jolloin helposti muistettavat salasanat ovat käteviä.
Ei ole yllättävää, että käyttäjät ovat tarkempia valitessaan salasanoja tileille, jotka liittyvä suoraan rahaan. Vahvimpia salasanoja käytetään siis erilaisissa pankkipalveluissa.
Tutkijat analysoivat erillisen 6,6 teratavun salasanatietokannan selvittääkseen, mitä salasanoja eri palveluissa käytetään. Nämä salasanat olivat paljastuneet tietoja varastavien haittaohjelmien myötä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
NordPass on suorittanut samanlaisen tutkimuksen viitenä vuotena, ja neljänä vuotena 123456 oli suosituin salasana.
Salasanojen paremmaksi muuttumisen vaikuttaessa toivottomalta, ovat turvallisuutta tulossa parantamaan pääsyavaimet eli avainkoodit uutena kirjautumistapana, jossa salasanaa ei vaadita, vaan kirjautuminen tapahtuu laitteeseen tallennetun tunnisteen perusteella.
”Tämä teknologia tekee lopun surkeista salasanoista ja parantaa näin käyttäjien turvallisuutta. Kuten kaikkien innovaatioiden kohdalla tapahtuu, salasanatonta kirjautumista ei kuitenkaan oteta käyttöön hetkessä. Olemme ensimmäisten salasanojen hallintaohjelmien joukossa, jotka tarjoavat tämän teknologian, ja näemme, että käyttäjät ovat yhä kiinnostuneempia kokeilemaan sitä. Työtä on kuitenkin edessä vielä paljon, ja salasanojen turvallisuus on edelleen tärkeä aihe tänä päivänä”, NordPassin teknologiajohtaja Tomas Smalakys kommentoi.
Salasanojen osalta pätevät tutut nyrkkisäännöt. Samaa salasanaa ei kannata käyttää useassa palvelussa, ja mitä pidempiä salasanat, sen parempi. Lisäksi voi käyttää isoja ja pieniä kirjaimia, erikoismerkkejä ja numeroita.
Salasanojen hallintaohjelma helpottaa huomattavasti pitkien salasanojen käyttämistä eri palveluissa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »