Applen vuoden 2024 suuret käyttöjärjestelmäpäivitykset ovat tavallistakin tärkeämpiä, toteaa Bloombergin Apple-reportteri Mark Gurman viimeisimmässä Power On -uutiskirjeessään.
”Applen ohjelmistojen seuraava sukupolvi – iOS 18 ja muut käyttöjärjestelmät ensi vuonna – on tavallistakin kriittisempi. Yhtiö kilpailee saavuttaakseen Googlen ja OpenAI:n generatiivisessa tekoälyssä, ja iOS 18 on tuomassa tätä teknologiaa iPhoneen”, Gurman kirjoittaa.
Aiemmin raportoidusti tekoälyteknologian nopea nousu yllätti Applen, ja se on joutunut reagoimaan tilanteeseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi Applelle seuraavan iPhone-käyttöjärjestelmäversion merkitys on erityisen suuri, koska ensi vuonna iPhoneihin odotetaan verrattain vähäisiä laitteistouudistuksia. Applen uudistuneen ohjelmiston pitäisi siis toimia uusien iPhone-mallien myyntivalttina.
Applen suunnitelmista generatiivisen eli tuottavan tekoälyn suhteen on raportoitu jo aiemmin. Tekoälyn hyödyntämisen eri tavoilla odotetaan olevan tulevan iOS 18 -version uudistusten keskiössä.
Kenties koska iOS 18 on uudistuksiltaan niin merkittävä, on Applella ollut haasteita sen kehitystyössä Lokakuun lopulla Applen ohjelmistokehityksen johtaja Craig Federighi määräsi poikkeuksellisesti uusien ominaisuuksien kehitystyön keskeytettäväksi, koska uuden ohjelmiston ensimmäinen sisäinen kehitysversio oli niin buginen. Tiettävästi kehitystyön jäädytys kesti vain noin viikon päivät, ja sen aikana Applen ohjelmistokehittäjät keskittyivät korjaamaan virheitä sekä parantamaan suorituskykyä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edellisen kerran Apple jäädytti vastaavalla tavalla kehityksen vuonna 2019, jolloin yhtiö uudelleenjärjesteli muutenkin ohjelmistokehitysprosessiaan sen laadun parantamiseksi.
Nyt lokakuussa Apple sai valmiiksi iOS 18:sta ja macOS 15:stä ensimmäiset sisäiset versiot, joissa on jo mukana merkittävimmät uudet ominaisuudet. Applen sisäisesti ensimmäinen kehitysversio tunnetaan M1-koodilla. Tavallisesti tämän jälkeen kehitystyö olisi siirtynyt suoraan seuraavaan M2-versioon, mutta nyt Applen johto päätti tarpeesta käyttää viikko virheiden korjaamiseen ensimmäisistä versioista.
Gurmanin mukaan Applen vuotuisten käyttöjärjestelmäversioiden kehitystyössä on tyypillisesti neljä sisäistä versiota, virstanpylvästä, ennen julkistusta kesäkuussa Applen Worldwide Developers Confrence -tapahtumassa. Jokainen versiovaihe kestää tyypillisesti kuusi viikkoa, joista neljä käytetään uusien ominaisuuksien lisäämiseen ja kaksi virheiden korjaamiseen. Nyt M1-vaiheessa Apple käytti vielä kolmannen viikon virhekorjauksiin.
Viikon viivästys kehitystyössä tuskin vielä vaikuttaa merkittävästi uusien käyttöjärjestelmäversioiden esittely- tai julkaisuaikatauluun. Esittelyä odotetaan yhä kesäkuussa WWDC:ssä ja julkaisua syksyllä ennen seuraavan sukupolven iPhone-puhelinten myyntiintuloa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viime vuosina Apple on tuonut verrattain vähäisiä uudistuksia iOS-käyttöjärjestelmäänsä, mutta vuoden 2024 uusista versioista odotetaan käänteentekevämpiä.
Gurmanin lähteiden mukaan Applen sisällä ylin johto on kuvaillut tulevia käyttöjärjestelmiä ”kunnianhimoisina ja houkuttelevina”, ja ne sisältävät merkittäviä uusia ominaisuuksia ja design-uudistuksia tavanomaisempien turva- ja suorituskykyparannusten ohella.
Jo aiemmin heinäkuussa Gurman raportoi ensi kerran Applen uusista tekoälysuunnitelmista. Tuolloin kerrottiin Applen kehittäneen oman suuren kielimallinsa Ajaxin sekä tuoneen siihen perustuen yhtiön sisäiseen käyttöön Apple GPT -keskustelubottipalvelun.
Vuositasolla Applen kerrotaan käyttävän generatiivisen tekoälyn kehittämiseen jo 1 miljardia dollaria vuodessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen avustajapalvelu Sirin uudistaminen generatiivisella tekoälyllä huomattavasti entistä fiksummaksi on nähtävästi Applen suunnitelmien keskiössä. Lisäksi tavoitteena on esitellä useita toimintoja, jotka hyödyntävät suurta kielimallia. Sirin lisäksi esimerkiksi Viestit-sovelluksessa tekoäly voi auttaa kirjoiittamaan viestejä.
Apple työstää myös tekoälyn lisäämistä moniin palveluihinsa ja sovelluksiinsa. Työn alla on raportoitu esimerkiksi olevan uusia ominaisuuksia Apple Musiciin, muun muassa soittolistojen automaattiseksi luomiseksi, kuten Spotify on yhteistyössä OpenAI:n kanssa jo esitellyt omalta osaltaan.
Applen on kerrottu myös yllätyksettömästi suunnittelevan generatiivisen tekoälyn tuomista osaksi esimerkiksi Pages-tekstinkäsittelyä ja Keynote-esityssovellusta auttamaan uuden sisällön luomisessa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »