Google ja useat teleoperaattorit vaativat Euroopan unionia pakottamaan Applen yhteistoimintaan. Kyse on iMessage-viestipalvelusta.
Euroopan unionissa astui aiemmin voimaan digipalvelusäädös, joka säätelee monin tavoin esimerkiksi sosiaalisen median sovellusten toimintaa. ”Portinvartijapalveluiden” listalle päätyneiden viestialustojen puolestaan on siirtymäajan jälkeen mahdollistettava viestintä alustojen välillä, mikä vaatinee suuria toimia esimerkiksi Facebook-yhtiö Metan WhatsAppilta.
Applen oma viestipalvelu iMessage ei kuitenkaan alustavasti kuulu niin sanottujen portinvartijoiden listalle, mitä Apple itse on perustellut aiemmin muun muassa vähäisillä käyttäjämäärillä unionin alueella: vaikka iMessage on esiasennettuna jokaisessa iPhonessa, on aktiivisten käyttäjien määrä tulkinnanvaraisempi asia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Euroopan komissio on kuitenkin alkanut tutkia, tulisiko iMessage kaikesta huolimatta lisätä listalle ja täten velvoittaa helpottamaan yhteiskäyttöä. Google ja Euroopan suurimpiin teleoperaattoreihin lukeutuvat Vodafone, Deutsche Telekom, Telefónica ja Orange ovat ehdottomasti tätä mieltä.
Google ja operaattorit väittävät komissiolle suuntaamassaan kirjeessä, että Applen iMessage täyttää kaikki portinvartijapalvelun ”laadulliset edellytykset”, joten uusien säännösten tulisi koskea myös sitä. Tämä puolestaan ”hyödyttäisi Euroopan kuluttajia ja yrityksiä”, aiheesta kirjoittava The Financial Times siteeraa.
Digipalvelusäädös koskee kaikkia palveluita, joilla on kuukausittain vähintään 45 miljoonaa aktiivista käyttäjää sekä 10 000 yrityskäyttäjää ja joita ylläpitävän yhtiön liikevaihto on vähintään 7,5 miljardia tai markkina-arvo 75 miljardia euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple täyttää listan jälkimmäiset edellytykset, mutta käyttäjämäärien mittaaminen on vaikeampi tehtävä. The Financial Timesin mukaan Apple on kuitenkin jo myöntänyt, että iMessagella on ”maailmanlaajuisesti yli 10 000 yrityskäyttäjää”.
Euroopan komissio ei kommentoinut iMessagen tapausta yksityiskohtaisesti, mutta vahvisti kuitenkin tutkivansa palvelua. Päätöksiä on määrä kuulla viimeistään helmikuussa 2024.
Euroopan unionin uudella digipalvelusäädöksellä halutaan säännellä muun muassa sosiaalisia medioita ja suosittuja verkkopalveluja, kuten viestimiä. Säädösten nojalla palveluiden on esimerkiksi torjuttava laitonta sisältöä ja disinformaatiota.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »