Apple Watch -älykelloja uhkaa maahantuontikielto Yhdysvalloissa patenttiloukkauksen vuoksi, kertoo uutistoimisto Reuters.
Yhdysvaltojen kansainvälisen kaupan komissio ITC määräsi Apple Watchin maahantuonnille kiellon torstaina. Maahantuontikielto koskee laitteiden tuomista myytäväksi maassa.
Mitenkään varmaa maahantuontikiellon astuminen voimaan ei kuitenkaan vielä ole. Presidentti Joe Biden voi veto-oikeudellaan kumota päätöksen ja Apple voi myös yhä valittaa ITC:n päätöksestä valitustuomioistuimeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tarkemmin ITC ei päätöksessään määritellyt, mitä Apple Watch -malleja kielto koskisi.
Tilanteen tausta on Applen pitkään jatkuneessa kiistassa terveyslaitevalmistaja Masimon kanssa.
”Masimo on virheellisesti yrittänyt käyttää ITC:tä pitääkseen mahdollisesti henkiä pelastavaan tuotteen poissa miljoonilta yhdysvaltalaisilta kuluttajilta samalla, kun he hankkivat tilaa omalle kellolle, joka kopioi Applea”, Applen tiedottaja kommentoi. ”Vaikka tämänpäiväisellä päätöksellä ei ole välitöntä vaikutusta Apple Watchin myyntiin, uskomme, että se pitäisi peruuttaa, ja jatkamme ponnistelujamme valittaaksemme.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Masimo on syyttänyt Applea patenttiloukkauksista sekä yrityssalaisuuksien varastamisesta, erityisesti mitä tulee veren happipitoisuuden mittaamiseen Apple Watchissa. Applen ja Masimon välinen oikeustaisto on ollut eri tavoin käynnissä jo vuosien ajan.
Alun perin Masimo haastoi Applen oikeuteen jo tammikuussa 2020 ja syyskuussa 2020 se syytti oikeudelle jättämässään asiakirjassa Applea yrityksistä viivästyttää asian käsittelyä.
Sittemmin kesällä 2021 Masimo valitti Applesta myös Yhdysvaltojen kansainvälisen kaupan viraston ITC:n tuomioistuimelle hakien tuolloin Apple Watch Series 6:lle maahantuontikieltoa väittämiensä patenttiloukkausten vuoksi. ITC:n hallinnollinen tuomari näki päätöksessään Applen loukkaavan yhtä Masimon patenttia, ja nyt ITC laajemmin on asettunut samalle kannalle.
Masimo on syyttänyt Applen tehneen sille ruman tempun menneisyydessä. Masimo kertoo tavanneensa Applen kanssa tämän ilmaistua kiinnostuksestaan yhteistyöhön. Masimon mukaan Apple teki myös salassapitosopimuksen sen kanssa. Lopulta keskustelut eivät kuitenkaan johtaneet yhteistyöhön. Sen sijaan Apple rekrytoi avainhenkilöitä Masimolta ja siitä irrotetulta Cercacorilta omille palkkalistoilleen ja otti käyttöön tuotteissaan väitetysti Masimon patentteja loukkaavaa teknologiaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Masimo on hakenut oikeuden kautta Applelta jopa 1,85 miljardin dollarin korvauksia sen teknologian luvattomasta käytöstä. Haetut korvaukset ehtivät tosin jo pienentyä oikeuskäsittelyn aikana alkuperäisestä 3,1 miljardista dollarista, kun tuomari hylkäsi monia Masimon vaatimuksia jo ennen valamiehistön arviointia tapauksesta.
Toukokuussa Masimon edellä mainittu kanne jäi vielä vaille lopputulosta.
Esimerkiksi sairaaloille tuotteitaan myyvä Masimo on erikoistunut tuotteissaan ja kehitystyössään erilaisiin mittaus- ja seurantaominaisuuksiin, ja erityinen osaamisen alue sille ovat pulssioksimetrit, jolla voidaan mitata veren happipitoisuutta – juurikin siis sitä, minkä Apple lisäsi uutena ominaisuutena Watch Series 6:sta alkaen omiin älykelloihinsa. Masimo on aiemmin todennut, että Apple Watch Series 6 (ja myöhemmät Apple-älykellot) loukkaavat useita sen patentteja liittyen veren happipitoisuuden mittaukseen.
Apple on kerrottu rekrytoineen henkilöstöä Masimolta jo ennen alkuperäisen Apple Watchin vuonna 2015 tapahtunutta lanseerausta. Esimerkiksi Masimon lääketieteellinen johtaja hyppäsi Applelle vuonna 2013.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple haastoi myös vastavuoroisesti Masimon oikeuteen lokakuussa 2022 väittäen Masimo W1 Advanced Health Tracking Watch -kellon olevan Apple Watchin kopio samankaltaisen designinsa ja toiminnallisuutensa vuoksi. Masimo ei ole aiemmin ollut mukana kuluttajalaitteiden liiketoiminnassa, mikä muuttui Masimo W1:n myötä. Apple on esittänyt kanteessaan, että Masimo olisi aiempien oikeuskäsittelyjen yhteydessä saanut Applen keksinnöistä tietoja, joita se olisi sitten hyödyntänyt Masimo W1:n suunnittelussa.
Applen mukaan se pyrki kanteellaan suojelemaan omia innovaatioitaan, kun taas Masimo on nähnyt Applen kanteen vain olevan kosto sille sen Applea vastaan nostamista kanteista.
Masimon lisäksi Applella on käynnissä toinenkin merkittävä patenttikiista Apple Watchiin liittyen AliveCor-yhtiön kanssa. Myös AliveCor on hakenut Apple Watchille maahantuontikieltoa Yhdysvalloissa, mutta Applen valitukset ovat lykänneet toimeenpanoa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »