Elisa ja Nokia ovat yhdessä suorittaneet ensimmäisen puhelun pilvipohjaisessa 5G-radioverkossa. Laajempi käyttöönotto on vielä vuosien päässä.
Pilvipohjaiset mobiiliverkot tekevät tuloaan Suomeen seuraavien vuosien aikana. Kun verkkopalvelu tuotetaan pilvessä, voidaan sen ominaisuuksia, kuten nopeutta ja viivettä, räätälöidä Elisan mukaan entistä paremmin käyttäjien tarpeisiin vastaavaksi. Metaversumien kaltaiset palvelut vaativat tulevaisuudessa mobiiliverkolta uudenlaista joustavuutta, jollaiseen perinteiset verkkopalvelun tuotantomallit eivät taivu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mobiiliverkon pilvisiirtymän myötä 5G-teknologian hyödyt saadaan täysimittaiseen käyttöön. 5G tunnetaan ensimmäisenä ohjelmistopohjaisena verkkosukupolvena, ja pilveistymisen ja automaation edetessä nämä hyödyt alkavat näkyä myös verkon käyttäjille.
Elisa kertoo, että pilvipohjaisuus on jo hyvässä vauhdissa Elisan 5G-ydinverkossa (core network), jossa muun muassa reunalaskennan avulla sujuvoitetaan verkkopalvelun tuotantoa. Nyt pilveistyminen laajenee myös radioverkon puolelle: Elisa ja Nokia ovat tänään onnistuneet muodostamaan ensimmäiset datayhteydet pilvipohjaisessa 5G-radioverkossa.
Puheluissa käytettiin Elisan itsenäistä 5G-verkkoa (5G Standalone), Nokian kehittämää anyRAN-ratkaisua sekä kaupallisia 5G-päätelaitteita. Puhelut soitettiin Elisan pääkonttorilla Helsingissä, ja ne ovat Euroopan ensimmäiset pilvipohjaisessa 5G-radioverkossa soitetut puhelut Nokian kehittämää ratkaisua hyödyntäen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Tavoitteemme on tuoda edelläkävijänä verkon pilveistymisen hyödyt suomalaisten käyttöön, ja ensimmäinen puhelu pilvipohjaisessa 5G-radioverkossa on jälleen yksi konkreettinen virstanpylväs tällä polulla. Nyt kun verkon ytimen pilveistyminen on jo käynnissä, on aika ottaa ensimmäiset askeleet radioverkon osalta. Pilvipohjainen 5G-radioverkko toimii monimuotoisena verkkopalvelualustana, jonka avulla palvelua voidaan joustavammin skaalata erilaisiin tarpeisiin. Tulevaisuudessa mobiiliverkon liikenne keskittyy entistä enemmän verkon reunoille, ja tähän tarpeeseen pystymme pilveistymisellä ja automaatiolla vastaamaan”, kertoo Elisan pilvipalveluiden johtaja Markus Kinnunen.
Nokia rakentaa radioverkkojen tulevaisuutta anyRAN-ratkaisunsa ja laajan kumppaniekosysteemin kanssa. Nokian anyRAN-ratkaisu antaa operaattoreille valinnanvapauden siinä, mitä pilviohjelmistoa, laitteistoa sekä teknologiatoimittajaa he haluavat pilvipohjaisissa verkoissaan käyttää. Operaattorit voivat ratkaisun puitteissa kehittää pilvipohjaista radioverkkoa (cloud RAN) tai käyttötarkoitukseen suunnattua radioverkkoa (purpose-build RAN).
”Tämä onnistunut kokeilu pitkäaikaisen kumppanimme Elisan kanssa todistaa Nokian anyRAN-ratkaisun sekä pilvipohjaisen arkkitehtuurin toimivuuden. Ratkaisumme toimii erinomaisesti sekä pilvipohjaisena verkkona että tiettyyn käyttötarkoitukseen rakennettuna verkkona. Lisäksi varmistamme, että asiakas voi rakentaa pilvipohjaisen radioverkkonsa mieleisensä pilviarkkitehtuurin ja konesalilaitteiston päälle. Nokian lähestymistapa pilvipohjaisiin verkkoihin perustuu tehokkuuteen, innovointiin, avoimuuteen ja skaalattavuuteen, joiden avulla pilveistymiseen satsaavat organisaatiot voivat luoda kilpailuetua”, kertoo Nokian radioverkkojen johtaja Mark Atkinson.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »