Google haluaa kannustaa käyttäjiä korvaamaan salasanansa pääsyavaimilla, joita se myös avainkoodeiksi kutsuu. Kyse on pienestä, mutta merkittävästä asiasta, yhtiö kertoo.
Google lisäsi pääsyavaimet kirjautumisvaihtoehdoksi tileilleen toukokuussa, ja nyt se aikoo aktiivisesti kannustaa käyttäjiä niitä kokeilemaan. Käytännössä yhtiö alkaa ehdottaa pääsyavaimen luomista tilille kirjauduttaessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pääsyavain on uusi, tyystin ilman salasanoja toimiva tunnistautumismenetelmä, joka perustuu kahden suoja-avaimen, yhden yksityisen ja yhden julkisen, yhteispeliin.
Kullekin laitteelle luodaan oma, salainen Google-tilin pääsyavain, joka sitten tallennetaan paikallisesti. Vastineeksi Googlen palvelimelle asetetaan vastaava julkinen avain, jota hakukonejätti hyödyntää sisään kirjauduttaessa.
Kun käyttäjä sitten kirjautuu Googleen, voi hän hyödyntää biometristä tunnistetta, kuten sormenjälkeä, tai muuta puhelimellaan käyttämäänsä tunnistautumismenetelmää tilille kirjautumiseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pääsyavaimia ei tarvitse erikseen kirjoitella ylös, mikä helpottaa arkea ja samalla parantaa tietoturvaa, sillä käyttäjän ei itse tarvitse muistaa avaimiaan.
Uutta laitetta käyttöön otettaessa hyödynnetään puolestaan jo ennestään pääsyavaimen sisältävää päätettä ja QR-koodia. Google painottaa, ettei pääsyavaimia siirrellä laitteiden välillä, vaan kullekin luodaan omansa.
Google kertoo tekevänsä laajalti yhteistyötä kumppaniensa kanssa levittääkseen pääsyavaimia yhä laajemmalle Google-palveluiden ja Chrome-selaimen käyttäjien joukolle. Pitkän tähtäimen tavoite on selvä: toisinaan epäluotettavien ja turvattomien salasanojen korvaaminen murtovarmemmilla pääsyavaimilla.
Toukokuun julkaisun jälkeen ”yli 64 prosenttia käyttäjistä” on kokenut pääsyavainten olevan salasanoja kätevämpi tapa kirjautua sisään. Kirjautumista puolestaan kuvaillaan ”40 prosenttia nopeammaksi kuin salasanalla”, Google kertoo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pääsyavainten käyttöönottoa on nyt alettu ehdottaa Google-palveluiden yhteydessä. Ainakin toistaiseksi siitä voi kuitenkin myös kieltäytyä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »