Suomalaiset ovat ahkeria mobiiliyhteyksien käyttäjiä, ja tuoreen raportin mukaan DNA:n asiakkaat käyttivät alkuvuonna 2023 liittymää kohden eniten mobiilidataa Euroopassa, kertoo Tefficientin raportti.
DNA:n asiakkaat käyttivät vuoden 2023 tammi–kesäkuun aikana liittymää kohden keskimäärin 48,8 gigatavua dataa kuukaudessa. Vielä alkuvuonna 2022 dataa kului vastaavasti 43,6 gigatavua, joten kasvua on vuodessa tullut noin 12 prosenttia. Mobiilidatan keskimääräinen gigatavukohtainen hinta DNA:lla oli Euroopan kolmanneksi alhaisin.
Koko maailman TOP 5, eri operaattorit, keskimäärin gigatavua per liittymä kuukaudessa:
- Zain, Kuwait, 60,0*
- DNA, Suomi, 48,8
- Elisa, Suomi, 47,8
- Zain, Saudi-Arabia, 45,6*
- LMT, Latvia, 43,6*
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
*Saatavilla vain koko vuoden 2022 luku.
DNA:n mukaan datamäärien kasvua vauhdittaa erityisesti kyvykäs 5G-verkko. Liittymäkohtainen datamäärä on yli kaksinkertaistunut vain neljässä vuodessa 5G-verkkojen käyttöönoton jälkeen, sillä vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla mobiilidataa käytettiin vain 23,5 gigatavua per liittymä.
Erityisesti videosisältöjen kasvava kulutus näkyy tiedonsiirtomäärien kasvussa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DNA:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari huomauttaa, että mobiililaitteelta katsottavista videoista on tullut lähes huomaamattomasti kiinteä osa monen suomalaisen arkea, kun liikkuvaan kuvaan pohjaavat mobiilipalvelut ovat alati yleistyneet. Näitä ovat esimerkiksi TikTok, Instagram Reels, Snapchat, YouTube, Twitch ja lukuisat suoratoistopalvelut. Aiempaa nopeammat mobiiliyhteydet mahdollistavat myös aiempaa paremman kuvanlaadun, mikä heijastuu datamääriin.
”Etätöiden yleistymisen myötä mobiililaitteilla käydään myös videopalavereita, ja laitteita käytetään tukiasemana esimerkiksi kesämökeillä, junissa tai kahviloissa. Kun tarkastelemme DNA:n asiakkaiden mobiilidatan käyttömääriä viikkotasolla, ovat sunnuntait kuitenkin selvästi kovimpia datapäiviä. Selitys lienee yksinkertaisesti se, että ihmisillä on silloin viihdepalvelujen käytölle aikaa”, Laari kertoo.
Syksyllä 2023 DNA:n 5G-verkko tavoitti jo noin 92 prosenttia suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa yli viittä miljoonaa ihmistä 237 paikkakunnalla. Laarin mukaan DNA:n 5G-verkko tulee saavuttamaan liki 100 prosentin väestöpeiton Manner-Suomessa vielä lähivuosina.
”Vaikka olemmekin tyytyväisiä, että asiakkaamme hyödyntävät verkkomme mittavaa kyvykkyyttä, kannustamme jokaista kiinnittämään huomiota siihen, miten ja missä älylaitteita käytetään. Aikaa kannattaa viettää myös ilman älylaitteita, ja lokakuun alussa vietettävä Älyvapaapäivä tarjoaa hyvän mahdollisuuden tähän”, Laari vinkkaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kasvavien tiedonsiirtomäärien tilanteessa 5G-tekniikalla on suuri rooli mobiiliverkon energiatehokkuuden kasvattamisessa. 5G-verkossa samalla energiamäärällä voidaan nimittäin välittää merkittävästi enemmän dataa kuin 4G-verkossa. Vaikka datavolyymi on viime vuosina kasvanut merkittävästi, on mobiiliverkon energiankulutus kasvanut vain nimellisesti. Energiankulutus siirrettyä gigatavua kohden on siis laskenut selvästi.
”Meille on tärkeää vastata ihmisten kasvavaan datatarpeeseen, mutta pitää samalla energiankulutus minimissä. 5G-tekniikan yleistymisen myötä mobiiliverkon energiatehokkuus paranee merkittävästi. Lisäksi 5G-verkon käyttöönotto on mahdollistanut 3G-tekniikasta luopumisen, mikä tapahtuu lähikuukausien aikana. Vapautuvat resurssit pääsemme käyttämään parempien teknologioiden kehitykseen”, Laari kuvailee.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »