Liikunta- ja urheilupainoitteisista älylaitteistaan tätä nykyä parhaimmin tunnettu Garmin julkisti Venu 3 -sarjan älykellonsa elokuun 2023 lopulla. Kahdessa koossa julkaistu älykello tarjoaa tutun monipuolisesti terveystoimintoja sekä muutamia tervetulleita teknisiä parannuksia.
Garmin Venu 3 on saatavilla joko 41 tai 45 millimetrin koossa (Venu 3S / Venu 3), ja akunkeston luvataan olevan korkealla tasolla (jopa 10 tai 14 vuorokautta). Käytössä on myös Garmin Pay -lähimaksaminen, ja ominaisuuksien valikoima onkin kattava.
Terveystoimintojen kattausta on parannettu muun muassa lisäämällä mukaan pyörätuolitila sekä monipuolistamalla unenseurantaa. Sekä teknisesti että ohjelmistollisesti Venu 3 onkin lähtökohdiltaan lupaavan oloinen älykello.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Etunenässä terveys- ja harjoittelukelloksi suunnattu Garmin Venu 3 on jo saatavilla Suomessa useassa erilaisessa tyylissä. Sekä 41 että 45 millimetrin kokovaihtoehdon hinnat vaihtelevat 519 ja 569 euron välillä.
Kattavat terveystoiminnot kevyessä paketissa
Älykellojen markkinat ovat viime vuosina kasvaneet, ja yhä useammalla on tätä nykyä ranteessaan muun muassa sykettä, harjoittelua ja unta seuraava, puettava älylaite. Samalla kellot ovat kehittyneet yhä monipuolisemmiksi, ja myös saatavilla olevien mallien valikoima on kaiken aikaa laajentunut.
Karkeasti jaoteltuna älykelloja on kahdenlaisia. Ensimmäinen koulukunta tarjoaa terveystoimintojen rinnalle runsaasti sovelluksia viestimistä musiikkipalveluihin toisen keskittyessä pitkään akunkestoon sovellustuen kustannuksella. Esimerkiksi Apple Watchit ja Wear OS -älykellot parhaimmillaankin vain parin päivän käyttöaikoineen ovat osa ensimmäistä ryhmää, Garmin Venu 3 taas jälkimmäistä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Garmin tunnetaan sekä aktiiviliikkujille että tavoitteellisesti harjoitteleville suunnatuista älykelloistaan, ja Venu 3 on Yhdysvalloissa päämajaansa pitävän yhtiön viimeisin tarjokas.
Garmin Venu 3 on saatavilla joko 41 tai 45 millimetrin kellotaululla. Koko vaikuttaa myös kellon nimeen (41/45 mm, Venu 3S/Venu 3), ja arvosteluumme saimme kookkaamman kokoversion Venu 3:n. Ensivaikutelma on urheilullinen: pelkistetysti muotoiltu älykello on todella kevyt painaen yhdessä silikonirannekkeen kanssakin vain 46 grammaa.
Teknisesti kumpikin kokovaihtoehto on samalla viivalla, mutta akunkesto on suurikokoisemmalla Venu 3:lla parempi (jopa 14 vuorokautta) kuin Venu 3S:llä (jopa 10 vuorokautta).
Myyntipakkaus sisältää itse älykellon lisäksi pikaohjeet sekä USB-A-liitännällä laturiin kiinnitettävän kaapelin lataamista varten. Mukana toimitettava ranneke on standardikiinnityksen ansiosta helposti vaihdettavissa, ja kolmansien osapuolten valikoimat mukaan laskien vaihtoehtoja on lähes rajattomasti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Materiaaleina Garmin Venu 3:ssa on käytetty ruostumatonta terästä sekä vahvistettua polymeerikuitua, ja laatutuntuma on hyvällä tasolla, vaikka keveys sitä tietyllä tavalla madaltaakin. Toisaalta Venu 3 on kädessä huomaamaton, joten sitä on mukava pitää ranteessaan vuorokauden ympäri.
Kelloa voi huoletta käyttää monenlaisissa olosuhteissa, ja 5ATM-luokituksen mukaisen vesitiiviyden ansiosta se kädessään voi harrastaa myös uintia. Treeniseurannan osalta erilaisia urheilulajeja on muutenkin tarjolla hyvin laaja kattaus, kuten toki useimmissa muissakin älykelloissa.
Uutuutena kello soveltuu entistä paremmin myös pyörätuolia käyttäville. Askelten sijaan kellon voi asettaa mittaamaan käsillä tehtäviä työntöjä, ja niin ikään monenlaisia pyörätuolilla harrastettavia urheilulajeja on nyt lisätty mukaan. Vain harvat älykellot sisältävät vastaavia ominaisuuksia, ja ne ovat sulka Venu 3:n hattuun.
Venu 3:ssa on tarkka 1,4-tuumainen AMOLED-näyttö 454×454 pikselin tarkkuudella. Aivan kirkkaimmassa auringonpaisteessa luettavuus saattaa toisinaan hankaloitua, mutta myös kirkkaus riittää useimpiin olosuhteisiin hienosti. Väritoisto on laadukasta, ja sisältöjä on helppo lukea näytöltä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oiva näyttö on Venu 3:lla tärkeä, sillä älykello osaa nyt ensi kertaa malliston historiassa näyttää puhelimelta saapuneiden ilmoitusten yhteydessä myös valokuvat. Esimerkiksi WhatsAppissa jaettuja kuvia voi täten esikatsella suoraan ranteessa, mikä on mainio lisä.
Niin ikään ilmoituksiin vastaaminen käy tutun monipuolisesti. Viestejä voi vapaasti kirjoittaa vanhoja peruspuhelimia mukailevalla näppäimistöllä, minkä ohella emojit sekä ennalta määritettävät pikavastaukset ovat luonnollisesti saatavilla.
Yleisesti ottaen Garmin Venu 3:n käyttäminen perustuu pyyhkäisyeleisiin. Ylös ja alas suuntautuvin elein saa näytölle muun muassa terveystietoja sekä ilmoituksia, oikealle sipaisemalla taas itse mukautetun pikavalinnan vaikkapa puhelimelle tai herätyksille.
Kellotaulun oikealla laidalla on lisäksi kolme fyysistä painiketta, joista ylempi avaa sovelluksia ja harjoittelua varten kahtia jaetun päävalikon tai pidemmällä painalluksella virta- ja profiilivalikon. Alempi painike on käytössä muun muassa treenien aikana, kun taas keskimmäiselle voi halutessaan itse määrittää oman pikatoiminnon.
Harmi kyllä Venu 3:ssa ei ole monista muista älykelloista tuttua kruunupainiketta, jota pyörittämällä valikoiden selailu olisi mukavampaa kuin pientä kosketusnäyttöä hipaisemalla. Pystysuuntaiset valikot ovat paikoin hyvin pitkiä, joten kruunupainike tulisi toisinaan tarpeeseen.
Älypuhelimeen yhdistämiseen käytössä ovat tuttuun tapaan sekä Bluetooth- että Wi-Fi-yhteydet, ja sisäänrakennettu GPS-paikannus löytää satelliitit nopean luotettavasti tallentaen esimerkiksi kuljetun reitin ilman älypuhelimen apua.
Teknisenä parannuksena Garmin on varustanut Venu 3 -kellot sekä kaiuttimella että mikrofonilla. Kellolla voi siis hoitaa myös puheluita, kunhan vain älypuhelin on Bluetooth-kantaman päässä. Omaa mobiiliverkkoyhteyttä kelloihin ei ole saatavilla. Äänenlaatu ei hivele korvia, mutta kyllä puheesta selvän saa.
Toki kaiutinta voi käyttää myös älykelloon siirretyn musiikin kuuntelemiseen, minkä ohella langattomia Bluetooth-kuulokkeita voi tutusti parittaa Venu 3:een. Sisäänrakennettua tallennusmuistia vaikkapa juuri musiikille on 8 gigatavua.
Lisäksi Venu 3:lla voi hallinnoida älypuhelimella toistettavaa musiikkia myös Spotifyn, Deezerin ja Amazon Musicin kautta, joiden sisältöjä voi lisäksi ladata kellolle toistettavaksi ilman älypuhelinta. Samaten NFC-lähiyhteyden mahdollistama Garmin Pay on käytössä myös Suomessa, ja Garmin Venu 3 onkin täten varsin monipuolinen pakkaus.
Garmin Payn kanssa toimivat varsin laajasti eri maksukortit. Ajantasainen listaus löytyy Garminin verkkosivuilta.
Akunkesto Venu 3:ssa on erityisesti ominaisuudet huomioiden oivalla tasolla: Garminin lupausten mukaisesti jopa aiemmin mainitut 14 vuorokautta (Venu 3) tai 10 vuorokautta (Venu 3S). Yhtäjaksoista GPS-käyttöä yksi lataus tarjoaa vastaavasti 26 tai 21 tuntia.
GPS-käytössä lupaus pitää jotakuinkin paikkansa. Kohtalaisen aktiivisella käytöllä (useita GPS-mittauksia vuorokaudessa, kaikki terveyden seurantatoiminnot jatkuvassa käytössä) Venu 3 toimi yhdellä latauksella reilun viikon. Tavanomaisilla käyttötottumuksilla yli 10 päivän käyttöaika lienee saavutettavissa helpohkosti, mutta käyttötavat vaikuttavat merkittävästi akunkestoon.
Garmin Venu 3 paritetaan älypuhelimeen Garmin Connect -sovelluksen avulla. Sovelluksessa voi sekä huolehtia ohjelmistopäivityksistä että tarkastella läheisemmin tallennettuja harjoittelu- ja terveystietoja. Terveystoiminnot ovatkin Venu 3:n vahvinta alaa.
Monipuolisesti ominaisuuksia terveelliseen elämäntapaan
Älykellojen terveystoiminnot ovat viime vuosina kehittyneet vauhdilla, ja esimerkiksi sykkeen, stessitason, ihon lämpötilan sekä veren happitasapainon mittaus on jo arkea yhä useammalle kansalaiselle. Myös Garmin Venu 3:ssa on kaikki edellä mainitut toiminnot.
Garmin Venu 3:ssa on lisäksi ominaisuuksia esimerkiksi kuukautiskierron ja palautumisen seurantaan, minkä ohella erilaisia harjoittelutiloja on runsain mitoin. Käyttäjät voivat niin ikään lisätä mukaan omia urheilumuotojaan, ja täksi vuodeksi mukaan on saatu kokonaan uusi toiminto, joka mahdollistaa treenin tehokkuuden arvioinnin omien tuntemusten perusteella.
Mikäli treeni tuntui erityisen raskaalta tai helpolta, voi tiedon lisätä rekisteriin Garmin Connect -sovelluksessa. Kaikki tiedot huomioidaan monin tavoin, ja muun muassa energiatason seurannassa ne ovat tärkeässä osassa.
Energiatason seuranta, johon Garminin älykelloissa viitataan kekseliäästi nimellä Body Battery, päivittyy jatkuvasti päivän edetessä. Hyvät yöunet täyttävät ”kehoakkua” myös rentojen harjoitteiden tuodessa pieniä lisäpiristyksiä. Vankka harjoittelu sekä yleinen aktiivisuus sen sijaan syövät hiljalleen virtaa.
Energiataso ilmaistaan asteikolla nollasta sataan, ja hyvin nukutun yön jälkeen virtalukema oli allekirjoittaneella useimmiten sadassa. Päivän mittaan vaihteleva ”varaus” on hauska tapa seurata omaa aktiivisuutta, vaikka toisinaan alhaiseksi valahtanut lukema ei aivan vastannutkaan hyvän pohjavireen aiheuttamia tuntemuksia kehossa.
Mielenkiintoisinta antia Body Batteryssa ovat tavat, joilla esimerkiksi nokoset tai stressi vaikuttavat virtatasoon. On luonnollista, ettei yksinomaan ranteesta mittauksiaan tekevä älylaite osu aina oikeaan, mutta esimerkiksi stessipiikkien tai päiväunien vaikutuksista tulee helposti tietoisemmaksi, kun vaikutuksen huomaa heti myös kellon esittämissä lukemissa.
Kaikkiaan Garmin-käyttäjille tuttu Body Battery on kiintoisa tapa kertoa vireystilaan liittyvistä asioista. Parhaimmillaan se voi auttaa kohentamaan elämäntapoja, mihin sekä Venu 3 että Connect-sovellus opastavat suomenkielisillä, lyhyillä ja helposti ymmärrettävillä ohjeilla, palautteilla ja vinkeillä.
On hyvä huomioida, että vaikka sekä Venu 3 että Garmin Connect -palvelu toimivatkin suomeksi, on sinne tänne unohtunut englanninkielisiä tekstejä. Käännöstä paranneltaneen hiljalleen, ja varsinaisesti pienet puutteet eivät vaikuta käyttökokemukseen.
Täksi vuodeksi Garmin on panostanut entistä enemmän muun muassa unenseurantaan. Garmin Venu 3 tunnistaa nyt automaattisesti myös torkut tarjoten yhä tutut unipisteet kunkin yön jälkeen. Pisteet muodostuvat unen vaiheiden, kuten syvän ja kevyen unen, sekä suositusten ja jo mainitun Body Batteryn perusteella, ja niiden avulla saa heti aamulla yleiskuvan siitä, kuinka yö sujui.
Aamuraportti sisältää tietoja sekä unen vaiheista että monista elintoiminnoista, kuten palautumisesta, sykevälivaihtelusta ja ihon lämpötilamuutoksista. Samalla kello vinkkaa tulevista tapahtumista puhelimen kalenteria seuraten.
Vaikka seurannan tarkkuutta on parannettu, tulkitsee Venu 3 toisinaan leppoisan makoilun tai kirjan lueskelun jonkinasteiseksi uneksi. Sama pätee myös automaattiseen päiväuniseurantaan, ja unta kuvaileviin tietueisiin onkin hyvä suhtautua terveellä varauksella – omat tuntemukset kannattaa ottaa kellon sanomaa vakavammin.
Samalla on tärkeää huomioida, etteivät ajoittaiset unenseurannan haasteet ole tyypillisiä yksinomaan Garmin Venu 3:lle, vaan pitkälti samanlaista ilmiötä esiintyy myös muun muassa Huawein, Samsungin ja Applen älykelloilla – kuten todettua, on ranteessa sijaitsevalla laitteella vaikea mitata tarkkaan esimerkiksi unen kaltaisia, monimutkaisia elintoimintoja.
Kokonaisuutena Garmin Venu 3:n päivitetty unenseuranta toimii kuitenkin vakaasti sekä tasapainoisesti, ja esimerkiksi yölliset heräämiset kello tunnistaa vikkelästi. Uudet, henkilökohtaisesti määriteltävät univinkit valmentajaa mukailevine ohjeistuksineen voivat lisäksi parantaa levon laatua.
Kuten mainittua, seuraa Garmin Venu 3 sujuvan monipuolisesti myös harjoittelua ja urheilua. Vaikkapa juoksulenkin jälkeen saa heti ranteeseen monipuolisesti tietoja muun muassa sykkeestä, askeltiheydestä, suoritustasosta, treenin haastavuudesta, harjoituksen tuomista eduista sekä palautumisajasta.
Palauteviestit ovat yksinkertaisia, mutta samalla monipuolisia, ja niiden avulla oppii nopeasti ymmärtämään, mihin milläkin sykealueella tapahtuva reippailu vaikuttaa. Tavoitteita on helppo mukauttaa Connect-sovelluksella, ja myös suomen kielellä toimiva äänipalaute antaa haluttaessa tietoja vaikkapa juoksu- tai pyöräilylenkin etenemisestä.
Harjoittelutietueita voi luonnollisesti tarkastella lähemmin älypuhelimella, minkä ohella niitä voi jakaa vaikkapa tuttaville.
Arvostelujakson aikana Garmin Venu 3:n tallentamia harjoitetietoja verrattiin samanaikaisesti Huawei Watch GT 4:n seurantaan, ja tulokset olivat hyvin yhteneväisiä aina GPS-paikannuksesta sykevaihteluihin. Mittausten paikkansapitävyyttä on vaikea arvioida ilman ammattitason laitteistoa, mutta yleisen tuntuman perusteella Garmin Venu 3 on sekä luotettava että erittäin kattava kumppani terveelliseen, aktiiviseen elämäntapaan.
Harjoittelun vastapainoksi Garmin Venu 3 sisältää myös hengitys- ja meditaatioharjoitteita. Jetlag-opastuksen avulla aikavyöhykkeiden halki tapahtuvan matkailun rasittavuutta voi puolestaan pyrkiä vähentämään, ja kätevä Health Snapshot -toiminto mittaa kahden minuutin aikana useita elintoimintoja mahdollistaen tietojen nopean jakamisen terveydenhoidon ammattilaisten kanssa.
Kuten Garmin itsekin muistuttaa, ei Venu 3:n tarjoamia tietoja tule käyttää esimerkiksi sairauksien diagnosoimiseen. Älykellon käyttäminen voi kuitenkin parhaimmillaan motivoida elämään aiempaa terveellisemmin sekä nukkumaan paremmin, mikä luonnollisesti on positiivista tilanteesta riippumatta.
Kokonaisuutena Garmin Venu 3:n mittaustulokset vaikuttavat kuitenkin hyvin luotettavilta, eikä merkittäviä eroja esimerkiksi rintakehän ympärille puettaviin sykevöihin ole. Terveyskellona se on hintaluokkansa kehittyneintä kastia.
Yhteenveto: Siro ja monipuolinen älykello, joka soveltuu myös tavoitteelliseen urheiluun
Garmin Venu 3 on monipuolinen terveys- ja harjoittelupainotteinen älykello, joka vahvalla teknisellä sekä toiminnollisella kattauksellaan on hyvä vaihtoehto kaikille, jotka haluavat älykellonsa sekä seuraavan aktiivisuutta että auttavan parantamaan päivittäisiä elämäntapojaan.
Rakenteellisesti Venu 3 on erittäin miellyttävä. Kevyttä ja siroa älykelloa on mukava käyttää ympäri vuorokauden, eikä esimerkiksi älypuhelimen valmistajaan liittyviä rajoituksia ole – kaikki Garmin Venu 3:n toiminnot ovat saatavilla niin Androidilla kuin Applen iPhoneillakin.
Edullisimmillaankin 519 euroa maksava Garmin Venu 3 on verrattain tyyris, ja esimerkiksi Huaweilta on saatavilla hyvin samankaltaisia, reilusti edullisempia älykelloja terveellisen ja aktiivisen elämäntavan tueksi. Pitkä käyttöaika on molemmilla yhteisenä vahvuutena, mutta Venu 3 sisältää myös Garmin Pay -lähimaksamisen ja Spotify- ja muiden musiikkipalvelujen kaltaisia etuja.
Myös suomalaisbrändi Polar älykelloineen tavoittelee pitkälti samaa yleisöä kuin Garmin. Niin ikään Apple sekä Samsung ja monet muut Wear OS -valmistajat ovat kehitelleet omia, monipuolisia vaihtoehtojaan kaikille aktiivisesta elämästä kiinnostuneille käyttäjille.
Wear OS:llä ja Apple Watcheilla sovellustuki on huomattavasti esimerkiksi Garminin ja Huawein tarjontaa monipuolisempi. Akunkestossa esimerkiksi Venu 3 on kuitenkin huomattavasti edellä: parin vuorokauden (Wear OS / Apple Watch) sijaan yksi lataus voi riittää jopa kahdeksi viikoksi.
Kaiken kaikkiaan Garmin Venu 3 on onnistunut ja monipuolinen älykello. Sen käyttäjäksi on helppo ryhtyä, ja kannustavat palautteet monipuolisine, yksilöllisine vinkkeineen motivoivat elämään entistä terveellisemmin. Täten se onkin oiva vaihtoehto sekä ilokseen liikkuvan että tavoitteellisesti harjoittelevan uudeksi älykelloksi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »