Suomalainen HMD Global, joka on tunnettu Nokia-puhelinten markkinoijana ja myyjänä, on tekemässä huomattavan muutoksen toimintaansa.
”Ilmoitan innoissani merkittävästä virstanpylvästä HMD:n kehityksessä – olemme luomassa omaa HMD-brändiä. Voitte odottaa näkevänne uuden valikoiman HMD-merkkisiä mobiililaitteita kuin myös Nokia-laitteita ja yhteistyötä kiinnostavien uusien kumppaneiden kanssa”, HMD Globalin perustaja, hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Jean-Francois Baril kertoo LinkedIn julkaisussaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Paljoa muuta ei vielä tiedetä. HMD Global ei nähtävästi ole tiedottanut kenties historiansa toistaiseksi merkittävimmästä strategiamuutoksesta vielä muuten kuin johtohenkilönsä LinkedIn-julkaisun kautta.
Toistaiseksi avoimeksi siis jää, millaisia mobiililaitteita HMD Global aikoo HMD-brändin alla markkinoille tuoda ja milloin. Todennäköisesti kyse on kuitenkin puhelimista, jotka ovat keskiössä HMD Globalin toiminnan keskiössä. Avoimeksi kysymykseksi jää myös, kuinka suuri osuus HMD Globalin tuotteista nähdään jatkossa Nokia-brändin alla ja toisaalta HMD:n oman brändin alla. Nokia-brändinkin käytön tuotteissa yllä mainittu kommentti vahvistaa yhä jatkuvan.
Lisäksi arvoitus on, mitä Baril tarkoittaa mainitsemillaan uusilla kumppaneilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tähän asti vuonna 2016 perustetun HMD Globalin liiketoiminta on nivoutunut Nokia-brändin ympärille. Se on tuonut markkinoille Nokia-merkillä niin peruspuhelimia, älypuhelimia, tablettilaitteita kuin myös erilaisia kuulokkeita ja muita lisävarusteita.
Palvelujen puolella HMD Global on käyttänyt jo aiemmin omaa HMD-brändiään. HMD Global tarjoaa tätä nykyä esimerkiksi yrityksille palvelua laitehallintaan (HMD Enable Pro) sekä IoT-yhteyksiin (HMD Connect Pro).
Vuonna 2016 HMD Global solmi perustamisensa jälkeen Nokian kanssa yksinoikeudellisen kymmenen vuoden mittaisen sopimuksen Nokia-brändin lisensoinnista puhelinten ja tablettilaitteiden osalta. Kymmenvuotisesta sopimuksesta on jäljellä vielä kolmisen vuotta. Sen jälkeen jatko on tietenkin avoinna. Omaan HMD-brändiin panostamalla HMD Globalin voi nähdä valmistautuvan tulevaan – olipa sitten kyse neuvotteluista Nokian kanssa sopimuksen jatkamiseksi tai tilanteeseen, jossa sopimus ei jatkuisi.
Nokia on tätä nykyä myös yksi HMD Globalin merkittävistä omistajista viimeisimmän tiedon mukaan 10 prosentin osuudella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
HMD Globalin taloudellisesta tilanteesta ei ole kovin ajankohtaista tietoa, sillä HMD Global ei ole julkaissut vielä edes vuoden 2022 tilinpäätöstä. Tilinpäätös olisi pitänyt toimittaa kaupparekisteriin elokuun loppuun mennessä, mutta näin ei tapahtunut.
Brändimuutoksesta kertovassa LinkedIn-julkaisussaan Jean-Francois Baril kertoo kuitenkin vuoden 2022 olleen HMD Globalille haastava.
”Monien yritysten tavoin kohtasimme ennennäkemättömän paineen vuonna 2022, kun pandemian jatkuvat vaikutukset vaikuttivat maailmanlaajuisiin toimitusketjuihin ja korkea inflaatio ja taloudellinen epävakaus vaikuttivat kuluttajien ostovoimaan. Reagoimme nopeasti, uudelleenjärjestelimme liiketoimintamme ja näemme positiivista kehitystä vuonna 2023 – korjattavuus-, kestävyys- ja detox-tuotteemme vetoavat uskomattoman hyvin kuluttajien ja yritysten keskuudessa”, Baril kertoo.
Se tiedetään, että HMD Global on tiedottanut viimeksi uudesta rahoituskierroksesta elokuussa 2020. Tuolloin Nokian ohella omistajiksi tulivat myös Qualcomm ja Google. Sittemmin HMD Globalin tiedetään hakeneen lisää rahoitusta, mutta vuoden 2022 lopussa kesken olleen rahoituskierroksen toteutumisesta ei ole tiedotettu vuoden 2023 aikana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viime aikoina HMD Global on panostanut tuotteissaan entistä enemmän korjattavuuteen ja ympäristöystävällisyyteen. Lisäksi se on puhunut ”digital detoxista”, joka tukee peruspuhelinten myyntiä.
”On ollut hieno matka olla ’HMD – Nokia-puhelimien koti’ – yksinoikeudellinen asema, joka meillä on ollut viimeiset kuusi vuotta. Olemme nyt nopeimmin kasvava 5G-älypuhelinvalmistaja vuosivertailussa, vastuullisuusjohtaja korjattavien laitteidemme kanssa ja paras valinta digitaaliseen detoxiin. Nyt olemme valmiita matkallamme seuraavaan askeleeseen – astumaan markkinoille itsenäisenä voimana luomaan uutta kuluttajien tarpeisiin keskittyvää televiestintämaailmaa”, Baril visioi tulevaa.
Läpi HMD Globalin historian yhtiöllä on ollut niukat omat tuotekehitysresurssit yhtiön keskittyessä ennen kaikkea kumppanien suunnittelemien ja valmistamien tuotteiden markkinointiin ja myyntiin. Suomessa HMD Globalilla on kuitenkin esimerkiksi ohjelmistokehitystä Tampereella, jossa kehitetään HMD:n palveluita.
”Olemme HMD:llä ylpeitä siitä, että meillä on laajat maailmanlaajuiset jakelu- ja toiminnalliset verkostot, turvalliset sisäiset ohjelmisto- ja T&K-kyvyt, kattava yritysratkaisuvalikoima, skaalautuva sähköinen kaupankäyntialusta ja kokeneiden alan ammattilaisten tiimi. HMD on yksi Euroopan suurimmista matkapuhelinyrityksistä, ja asiakas- ja yritystietomme on tallennettu tänne vuodesta 2019 lähtien, ja aloitimme matkamme tuotantoon Euroopassa tänä vuonna”, Baril selvittää.
Viimeisenä mainittu seikka on viittaus HMD Globalin helmikuussa tiedottamaan avaukseen aloittaa rajattu tuotanto Euroopassa. HMD Global kertoi tuolloin käynnistävänsä ensimmäisen vaiheen 5G-älypuhelimien valmistuksen ja testauksen tuomisesta Eurooppaan. Tuotanto oli tarkoitus aloittaa vuoden 2023 aikana. Vielä lisätietoja ei ole kuultu.
”Yhdessä vankkumattoman sitoutumisen kanssa korkealaatuisten ja kohtuuhintaisten mobiililaitteiden toimittamiseen kuluttajille ympäri maailmaa, jokainen meistä HMD:llä on innoissaan tulevaisuudestamme suunnitella innovatiivisia tuotteita, jotka kestävät, vähentävät elektroniikkajätettä ja auttavat ihmisiä pitämään mobiililaitteet pidempään ja joilla on myönteinen vaikutus planeettaan”, toteaa Baril LinkedIn-julkaisunsa päätteeksi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »