Huawei julkisti viime viikolla Kiinassa uudet Mate 60 -sarjan lippulaivapuhelimensa, Mate 60 Pron ja Mate 60:n.
Huawei on ollut hyvin salamyhkäinen uusien älypuhelintensa järjestelmäpiirin suhteen. Se ei teknisten tietojen listauksessaan kertonut, mikä järjestelmäpiiri puhelimissa on eikä myöskään puhelinten mobiiliverkkoyhteyden ominaisuuksista.
Sittemmin tietoja Huawein uudesta järjestelmäpiiristä on alkanut paljastua. Mate 60 Pro ja ilmeisesti myös Mate 60 -sisarmalli sisältävät Huawein Kirin 9000s -järjestelmäpiirin, joka on kiinalaista alkuperää myös valmistuksensa osalta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawein viime vuodet älypuhelimissa ovat olleet vaikeita, kun vuodesta 2019 alkaen Yhdysvallat aloitti rajoitustoimet yhtiötä vastaan. Tämä johti Huawein älypuhelinten kehityksen rapautumiseen, kun Yhdysvaltojen asettamat rajoitukset estivät ei vain piirien, vaan myös esimerkiksi niiden suunnitteluohjelmistojen tarjoamisen Huaweille.
Älypuhelinten osalta Yhdysvallat salli Huaweille järjestelmäpiiritoimitusten jatkumisen, mutta vain 4G-tuotteisiin. 5G-tuki katosi näin Huawein älypuhelimista, mikä oli kummallinen tilanne – onhan Huawei myös maailman johtava mobiiliverkkoteknologiayhtiö, jonka rooli 5G-teknologian kehitystyössä on ollut alusta alkaen keskeinen.
Nyt ilmeisesti uusi Kirin 9000s -järjestelmäpiiri palauttaa jälleen 5G-tuen Huawei-älypuhelimiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vielä merkittävämpää kuitenkin on, että piiri on valmistettu Kiinassa suhteellisen modernilla tuotantoprosessilla.
Tiettävästi Huawei Kirin 9000s -järjestelmäpiiri valmistetaan kiinalaisen SMICin N+2 -prosessilla. Kyseessä on SMICin toisen sukupolven 7 nanometrin prosessi.
Nähtävästi SMIC, yhteistyössä Huawein kanssa, on onnistunut kehittämään ja skaalaamaan valmistusprosessiaan niin, että se mahdollistaa Huawein älypuhelinten järjestelmäpiirien valmistamisen. Aiemmin SMICin on tiedetty kyenneen jo valmistukseen 7 nanometrin prosessilla, mutta pienemmissä määrin sekä yksinkertaisempien piirien muodossa. Pinta-alaa Kirin 9000s:llä on 107 neliömillimetriä, eli 2 prosenttia enemmän kuin aiemmalla takavuosien Kirin 9000:lla.
Mate 60 Prota kokeilemaan päässeiden raportoimien tietojen mukaan Kirin 9000s -järjestelmäpiiri sisältää nähtävästi kahdeksan keskussuoritinydintä. Näistä yksittäinen huipputehoydin toimii 2,62 gigahertsin, kolme tehoydintä 2,15 gigahertsin ja neljä virtapihimpää ydintä 1,53 gigahertsin kellotaajuudella. Osa testisovelluksista raportoi tosin myös erilaisia tietoja. Ytimistäkään ei ole varmoja tietoja, mutta Armin suunnittelemien ytimien sijaan Kirin 9000s:n ytimet näyttävät voivan perustua ainakin osin Huawein omaan suunnitteluun, joka on ARMv8-arkkitehtuurin mukaista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Grafiikkasuorittimena Kirin 9000s sisältää Huawein oman Maleoon 910:n.
AnTuTu-suorituskykytestissä Kirin 9000s:llä varustettu Mate 60 Pro on saanut noin 700 000 pistettä, joka jää selvästi jälkeen tämän hetken tehokkaimpien Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2:lla varustettujen Android-huippupuhelinten reippaasti yli 1 miljoonasta pisteestä.
”Kirin-piirin löytyminen uudesta Huawei Mate 60 Pro -älypuhelimesta, valmistettuna SMICin 7 nanometrin (N+2) -tuotantoprosessilla, on osoitus Kiinan puolijohdeteollisuuden teknisestä kehityksestä ja sitkeydestä jopa ilman EUV-litografialaitteita. Tämä saavutus asettaa merkittävän geopoliittisen haasteen maille, jotka ovat pyrkineet rajoittamaan Kiinan pääsyä kriittisiin valmistusteknologioihin, ja voi johtaa vielä suurempiin rajoituksiin tulevaisuudessa”, kommentoi Mate 60 Pron järjestelmäpiiriä tutkineen TechInsightsin Dan Hutcheson.
Toki Kiina on edelleen perässä edistyneimmässä puolijohdeteknologiassa – Applen syksyn 2023 uusiin iPhoneihin odotetaan ensimmäisiä 3 nanometrin piirejä TSMC:ltä – mutta Mate 60 Pron järjestelmäpiiri kertoo joka tapauksesta merkittävästä edistymisestä huolimatta Yhdysvaltojen rajoituksista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Älypuhelinmarkkinoiden kannalta uudet kehittyneemmät omat järjestelmäpiirit voivat parantaa Huawein asemia erityisesti sen Kiinan kotimarkkinoilla. Kansainvälisesti Huawein älypuhelinten menestysmahdollisuuksia syö edelleen Google-palvelujen puuttuminen laitteista.
Kiinassa uudet Mate 60 -puhelimet näyttävätkin saaneen vahvan vastaanoton. Huawein on kerrottu myyneen ennakkotilauksina miljoona puhelinta viidessä päivässä, ja analyytikko Ming-Chi Kuo on nostanut toimitusarvioita 20 prosentilla 5,5-6 miljoonaan loppuvuoden 2023 aikana.
Kaikkiaan Kuo ennakoi Huawein älypuhelintoimituksille 65 prosentin vuosikasvua 38 miljoonaan kappaleeseen vuonna 2023 ja kasvun jatkuvan vahvana myös vuonna 2024, jolloin toimitukset voisivat yltää jo 60 miljoonaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »