Taittuvanäyttöisten älypuhelinten markkinoita hallinnut Samsung esitteli elokuussa 2023 uuden sukupolven mallistonsa, Galaxy Z Flip5:n ja Galaxy Z Fold5:n.
Totuttuun tapaan Samsung Galaxy Z Flip5 avautuu pystysuuntaisesti perinteisten simpukkapuhelinten tavoin. Ulkonäöltään älypuhelin on säilynyt muutenkin edeltäjiensä kaltaisena lukuun ottamatta päivitettyä, aiempaa selvästi kookkaampaa kansinäyttöä, joka on uudistuksista merkittävin.
Samsung Galaxy Z Flip5
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,7" Taittuva Dynamic AMOLED 2X + HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 12 + 12 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -piiri
- 3700 mAh akku
Myös saranaa on uudistettu, minkä ohella tekniikkaa esimerkiksi järjestelmäpiirin osalta on päivitetty vuotta uudemmaksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Simpukkamalliset älypuhelimet ovat perinteisesti olleet kirjan tavoin avautuvia edullisempia ja täten myös suositumpia. Samsungilla itsellään on kovat odotukset Galaxy Z Flip5:lle, sillä myynnin odotetaan kasvavan jopa 50 prosentilla.
Samsung Galaxy Z Flip5:n suositushinnat Suomessa ovat tallennusmuistin määrästä riippuen:
- Samsung Galaxy Z Flip5, 256 Gt: 1 249 euroa
- Samsung Galaxy Z Flip5, 512 Gt: 1 369 euroa
Laajasti saatavilla olevia värivaihtoehtoja on neljä: tummanharmaa Graphite, vaalea kermanvärinen Cream, mintunvihreä Mint sekä laventeli Lavender. Lisäksi vain Samsungin omassa verkkokaupassa on tarjolla neljä erikoisvärivaihtoehtoa: harmaa Gray, sininen Blue, vihreä Green ja keltainen Yellow.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy Z Flip5:n tekniset tiedot
- Sisäpuolella 6,7 tuuman taittuva AMOLED-näyttö 22:9-kuvasuhteella, 2640×1080 pikselillä (425 PPI) ja 1-120 hertsin joustavasti mukautuvalla virkistystaajuudella
- Kannessa 3,4 tuuman AMOLED-näyttö 748×720 pikselillä (306 PPI) ja 60 hertsin virkistystaajuudella
- Sormejälkilukija sivulla virtapainikkeessa
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Kaksi kameraa kannessa
- 12 megapikselin pääkamera 83 asteen kuvakulmalla, 1,8 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera 123 asteen kuvakulmalla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- Sisäpuolella 10 megapikselin kamera 85 asteen kuvakulmalla, 1,22 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiri
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 256 tai 512 gigatavua tallennusmuistia, ei muistikorttipaikkaa
- Nano-SIM ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6 ja 6E (2,4 + 5 + 6 GHz) / Bluetooth 5.3 / NFC -yhteydet
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / magnetometri (kompassi) / barometri / läheisyyden tunnistus / valoisuuden tunnistus / Hall-anturi
- USB-C-liitäntä
- 3 700 milliampeeritunnin akku 25 watin pikalatauksella (50 % lataus noin 30 minuutissa), langattomalla latauksella ja langattomalla virranjaolla muille laitteille
- IPX8-luokitellusti vesitiivis rakenne
- Mitat suljettuna 85,1 x 71,9 x 15,1 millimetriä ja avattuna 165,1 x 71,9 x 6,9 millimetriä
- Paino 187 grammaa
- Android 13 -käyttöjärjestelmäversio osana One UI 5.1.1 -ohjelmistoa
- Päivityslupauksena neljä versiopäivitystä ja viisi vuotta tietoturvapäivityksiä
Hyvää Samsung Galaxy Z Flip5:ssä
- Kasvanut kansinäyttö. Kookas kansinäyttö tekee Samsung Galaxy Z Flip5:stä selvästi entistä helppokäyttöisemmän älypuhelimen. Näytöllä on helppo hoitaa pikaisia toimia, ja pienellä virittelyllä minkä tahansa sovelluksen saa toimimaan kansiruudulla. Myös näytön tarkkuus sekä kirkkaus vakuuttavat.
- Paranneltu sarana. Samsung Galaxy Z Flip5 on mallistonsa ensimmäinen edustaja, jonka puoliskojen väliin ei kiinni taitettaessa jää rakoa. Täten puhelin vaikuttaa heti aiempaa viimeistellymmältä, mikä on luonnollisesti tervetullutta.
- Tekninen ja rakenteellinen laatu. Simpukkarakenne ei ole Galaxy Z Flip5:n ainut kikka, vaan kyseessä on muutenkin vakuuttava ja vankka älypuhelin. Vesitiivis rakenne on uutta saranaa myöten erittäin laadukas, ja myös tekninen kattaus on huippuluokkaa näytöstä järjestelmäpiiriin.
- Erinomainen päivitystuki. Samsung Galaxy Z Flip5 saa nauttia jo Samsungin tavaramerkiksi muodostuneesta, erinomaisesta päivitystuesta. Android-käyttöjärjestelmäversiopäivityksiä on luvassa neljä kappaletta (Android 14, 15, 16 ja 17) ja tietoturvapäivityksiä viideksi vuodeksi (kesälle 2028 asti).
- Kohentunut akunkesto. Siro ja kaksiosainen rakenne tarkoittaa, että akulle jää taittuvassa puhelimessa tavanomaista vähemmän tilaa. Galaxy Z Flip5:n akkukapasiteetti on sama kuin edeltäjällä, mutta uusi piiri ja muut optimoinnit mahdollistavat silti paremman käyttöajan. Yhdeksi päiväksi akku riittää lähes varmuudella, mikä ei ennen ole ollut itsestään selvää.
Huonoa Samsung Galaxy Z Flip5:ssä
- Tekniset parannukset vähissä. Uudistettu sarana ja kookas kansinäyttö ovat mainioita uudistuksia, mutta teknisesti Galaxy Z Flip5 muistuttaa edeltäjiään. Järjestelmäpiiri on päivitetty, mutta muun muassa latausnopeus, akkukapasiteetti, kamerat ja päänäyttö ovat viime vuodelta tuttuja.
- Tutun yksipuolinen kamera. Samsung Galaxy Z Flip5 sisältää erinomaisen pääkameran ja asiallisen ultralaajakulmakameran, mutta telekameraa ei siroon rakenteeseen ole saatu mahdutettua. Kompromissi on ymmärrettävä, eikä Galaxy Z Flip5 ole ensisijaisesti kamerapuhelin, mutta monipuolisempi kokoonpano toisi yhtä kaikki iloa.
- Ei DeX-tukea. Samsung DeX on kätevä ominaisuus, joka mahdollistaa puhelimen käyttämisen tietokoneen tavoin ulkoiseen paneeliin, hiireen ja nppäimistöön liitettynä. Toiminto on saatavilla useimmilla Galaxy-huippupuhelimilla, mutta Z Flip -mallisto on syystä tai toisesta poikkeus.
Maltillisesti, mutta merkittävästi uudistunut simpukkapuhelin
Samsung Galaxy Z Flip5 on mielenkiintoinen älypuhelin. Se on tuorein edustaja taittuvanäyttöisten älypuhelinten markkinoita tähän saakka hallinneen Samsungin simpukkapuhelinten mallistossa.
Kiintoisan Galaxy Z Flip5:stä tekee se, että älypuhelin on lähes samanlainen kuin vuoden takainen edeltäjänsä, mutta samalla täysin erilainen.
Teknisesti älypuhelimessa on runsaasti samaa kuin Galaxy Z Flip4:ssä. Näytöt, lataustehot, kamerat ja monet tekniset yksityiskohdat ovat säilyneet käytännössä ennallaan, mutta kansinäyttö on kasvanut merkittävästi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Siinä missä Galaxy Z Flip4:ssä kansiruudun halkaisija oli 1,9 tuumaa, on Galaxy Z Flip5 varustettu peräti 3,4-tuumaisella kansipaneelilla. Vertailu tuumissa ei edes kerro muutoksen merkittävyyttä: pinta-alaltaan kansinäyttö on Galaxy Z Flip5:ssä 3,78-kertaisesti aiempaa suurempi.
Voitaneenkin perustellusti sanoa, että Galaxy Z Flip5 on mallistonsa ensimmäinen älypuhelin todellisella kansinäytöllä pitkulaisen vilkaisupaneelin sijaan.
Kansinäyttöä kasvattamalla korealaisjätti pyrkii vastaamaan sitä haastavan Motorolan Razr-sarjalaisille, jotka ovat jo pidempään profiloituneet suuremmilla kansinäytöillään.
Kansinäytön ominaisuuksiin perehdytään arvostelussa tarkemmin tuota pikaa, mutta pääasiallinen johtopäätös paljastettakoon heti kättelyssä: suurempi kansiruutu on kenties koko Z Flip -malliston historian merkittävin yksittäinen uudistus.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy Z Flip5 sisältää myös kokonaan uudistetun saranan. Siinä misssä taittuvanäyttöisissä Samsungeissa on tähän saakka täytynyt totutella pieneen rakoon näyttöpuoliskojen välissä, ei sellaista enää nyt ole: Galaxy Z Flip5:n paneeli taittuu niin sanotusti kiinni asti.
Parannellun saranan ansiosta Galaxy Z Flip5 on kiinni taitettuna kaksi millimetriä edeltäjäänsä ohuempi (15,1 vs. 17,1 millimetriä). Auki taitettuna puhelin muistuttaa mittasuhteiltaan tavanomaisia älypuhelimia, vaikka näytönreunukset hieman paksummat ovatkin.
Samsung lupaa myös uudistetun saranan kestävän jopa 200 000 taittokertaa, mikä kymmenin vuorokausikohtaisin avauksin riittää vuosikausiksi eteenpäin.
Haastavissa lämpötiloissa, kuten kovassa pakkasessa ja äärihelteessä, saranan käyttöikä on Samsungin mukaan merkittävästi alhaisempi, mutta saranan kestävyydestä ei joka tapauksessa tarvinne kantaa suurempaa huolta.
Laatutuntuma Samsung Galaxy Z Flip5:n on erinomainen. Puhelin on takapintansa ja kantensa osalta kestävää Gorilla Glass Victus 2 -lasia, minkä ohella sen rakenne on IPX8-luokituksen mukaisesti vesitiivis.
Puhelimen voi siis huoletta pudottaa vaikkapa uima-altaaseen tai juomalasiin, mutta pölystä se kannattaa pitää kaukana saranarakenteen vuoksi. Samaten taittuvan näytön muovista – ja tutusti esiasennetun suojakalvon varjelemaa – pintaa kannattaa kohdella tavanomaista huolellisemmin.
Mikäli näytönsuoja pääsee irtoamaan, ei sitä kannata korvata itse uudella. Tämä saattaa Samsungin mukaan aiheuttaa ongelmia näytön taittuvuuden vuoksi. Taittuvanäyttöisten puhelinten kanssa kannattaa varautua siihen, että huollossa tulee asioida useammin kuin perinteisten älypuhelinten kanssa.
Arvostelujakson aikana ei havaittu minkäänlaisia huolia liioin yleisessä rakenteessa kuin uudessa saranassakaan.
Sormenjäkilukija Galaxy Z Flip5:ssä sijaitsee fyysisessä virtapainikkeessa älypuhelimen oikealla sivulla. Nopean sormenjälkitunnistuksen ohella tarjolla on kasvojentunnistus, joka ei kuitenkaan taittuvissa puhelimissa ole kaikista kätevin ratkaisu.
Oikealla sivulla sijaitsee myös äänenvoimakkuuspainike USB-C-liitännän löytyessä alhaalta. Muita liitäntöjä ei ole, eikä liioin muistikorttipaikkaa. Nano-SIM-korttejakin älypuhelimeen mahtuu vain yksi, mutta eSIM-tuki on toki mukana ja sillä käyttöön saa toisenkin liittymän.
Sekä rakenne että tekniikka ovat Samsung Galaxy Z Flip5:ssä hintaluokan vaatimalla tasolla. Tavanomaisiin ominaisuuksiin palataan arvostelussa tuonnempana, mutta nyt on aika tutustua uuteen kansinäyttöön.
Kasvanut kansinäyttö ja entistä monipuolisempi käyttökokemus
Simpukan lailla sulkeutuva ja avautuva rakenne mahdollistaa suuren näyttöpinta-alan mahduttamisen pienempään tilaan, ja sirot Galaxy Z Flip -sarjalaiset ovatkin parhaimmillaan kuin hienostuneita asusteita pastelliväreineen.
Rakenteen kääntöpuolena on se, että älypuhelin on avattava, mikäli päänäyttöä haluaa käyttää. Useammat valmistajat ovat viime vuosina tarjonneet ratkaisuksi suurempia kansinäyttöjä, ja Galaxy Z Flip5:n myötä sellainen on viimein saatu myös Samsungin taittuvanäyttöisten simpukkapuhelinten mallistoon.
Super AMOLED -teknologialla toteutetun kansinäytön koko on 3,4 tuumaa, ja pelkkien pikatoimintojen sijaan sillä voi nyt hoidella kohtalaisen laajasti erilaisia askareita.
Näytön tarkkuus on 748×720 pikseliä ja virkistystaajuus tavanomaiset 60 hertsiä. Värejä se toistaa erinomaisen tarkasti, ja pikatoimintojen käyttely ruudulla on miellyttävää.
Näyttö on muodoltaan epäsymmetrinen, ja parhaiten sen muotoa kuvastanee tietokoneen ruudulta tuttu kansiokuvake. Käytännössä kamerakomponentilla on eräänlainen kulmalovi paneelin oikeassa alakulmassa – riippuen toki siitä, missä asennossa puhelinta pitelee.
Kansinäytöllä voi helposti hallinnoida vaikkapa musiikkia, ilmoituksia ja kalenterimerkintöjä. QWERTY-näppäimistön ansiosta viesteihin voi vastailla pelkkiä pikavastauksia monipuolisemmin, ja monet sovellukset WhatsAppista YouTubeen toimivat apuruudulla ilman erityisiä lisäasetuksia.
Varsinaisesti esiasennettu One UI 5.1.1 -ohjelmisto ei mahdollista kaikkien sovellusten ajamista kansinäytöllä, mutta Samsungin virallisen Good Lock -mukautusohjelman avulla sekin onnistuu.
Hienoisella asennusten mukauttelulla aiempaa suuremmalle, vaikkakin pääpaneelia selvästi pikkuruisemmalle, kansinäytölle saa siis pyörimään vaikkapa elokuvan tai mobiilipelin – kunhan eriskummallisen kuvasuhteen aiheuttamat rajoitteet ottaa huomioon.
Kansinäytöllä voi siis pienellä virittelyllä käytellä sovellusta kuin sovellusta, mutta kuvasuhde ei yleisesti mukaudu eriskummallisen ruudun vaatimuksiin. Samsungin omat sovellukset ovat luonnollisesti paremmin yhteensopivia kansiruudun kanssa.
Samsungin ilmainen Good Lock on saatavilla Galaxy Storesta. Mikäli kansiruutua mahdollisuuksineen haluaa muokata vieläkin monipuolisemmin, on saatavilla myös ulkopuolisen kehittäjän CoverScreen OS, joka on ladattavissa maksutta Google Playsta.
Kyseessä on ikään kuin rinnakkaisen ohjelmiston kansinäytölle tuottava sovellus, jolla käyttäjät voivat muokata käyttöliittymää tavalla, joka monipuolisuudessaan vastaa esimerkiksi One UI 5.1.1:n tavanomaista käyttöliittymän mukauttamista. Käytännössä sovelluksella saa tehtyä kansiruudusta juuri sellaisen kuin haluaa.
Ilman Good Lockia tai CoverScreen OS:ää kansinäytölle saa vain valittuja sovelluksia, kuten WhatsAppin, Google Mapsin ja Signalin. Kansinäytön asetuksia voi muilta osin mukauttaa kattavasti aina pikapaneeleista taustakuvan tyyleihin järjestelmäasetuksista.
Käytettävyyden näkökulmasta Samsung Galaxy Z Flip5:n kansinäyttö on aiempaan verrattuna huima harppaus. Pikatoimintojen, kuten ilmoitusten esikatselun ja toistuvan musiikin hallinnoinnin, ohella sillä onnistuvat nyt monipuolisesti myös muunlaiset toimet.
Lähimaksaminenkin Galaxy Z Flip5:llä onnistuu kantta avaamatta – joko Samsung Walletilla ja Samsung Paylla tai Google Paylla. Alun perin Galaxy Z Flip5:n osalta raportoitu Google Walletin toimimattomuus on sittemmin ratkennut, ja myös Googlen lähimaksupalvelun käyttö on mahdollista.
Edellä kuvattujen etujen ohella kansinäyttö on luonnollisesti verraton apu myös selfie-kuvia räpsittäessä. Kansinäyttöä on helppo hyödyntää peilin tavoin ja täten kuvata itseään eri älypuhelinten etukameroita lähtökohtaisesti laadukkammilla Galaxy Z Flip5:n takakameroilla.
Kasvanut kansinäyttö on vahva ehdokas koko Galaxy Z Flip -malliston historian merkittävimmäksi uudistukseksi. Monine mahdollisuuksineen se tekee koko kokonaisuudesta selvästi aiempaa monipuolisemman, mitä lippulaivaluokan tekninen kattaus kiitettävästi tukee.
Teknisesti ajan tasalla
Taittuvanäyttöiset älypuhelimet loivat muutama vuosi sitten käytännössä kokonaan uuden tuotekategorian puhelinmarkkinoille, joilla yleiset mullistukset ovat muuten olleet harvoissa. Teknisesti yhä useampi puhelin on käytännössä maltillinen vuosipäivitys, mikä pätee myös Galaxy Z Flip5:een.
Ulkoisesti Samsungin tuorein simpukka on uudistunut, kuten arvostelussa on käynyt ilmi, mutta teknisesti puhelin on paljolti edeltäjänsä kaltainen.
Esimerkiksi taittuva päänäyttö, 6,7-tuumainen 120 hertsin virkistystaajuudella ja 2640×1080 piksein tarkkuudella varusteltu Dynamic AMOLED 2X -paneeli on teknisesti pitkälti viime vuoden tasolla – ja edelleen erinomainen.
Näyttö toistaa sisällön kuin sisällön tarkan eläväisesti, mistä myös HDR10+-tuki pitää huolen. Enimmäiskirkkaus kohoaa automaattiasetuksilla HDR-sisällöllä peräti 1 750 nitiin, joka on tarpeeksi myös suorassa auringonpaisteessa.
Galaxy Z Flip5:n päänäytön kuvasuhde soveltuu oivasti esimerkiksi elokuvien katseluun. Lisäksi kaksi sovellusta on helppo asettaa ruudulle allekkain moniajoa varten, eikä tutusta näytöstä ole pahaa sanottavaa – ainakaan teknisesti.
Huolimatta Galaxy Z Flip5:n päivitetystä saranasta on älypuhelimen näytössä edelleen kohtalaisen selkeä taitossauma. Sen tuntee helposti sormella sisältöä selailtaessa, mutta esimerkiksi kuvaa se ei vääristä.
Käytännössä taitokseen tottuu todella nopeasti. Se on kuitenkin selkeämmin esillä kuin esimerkiksi Motorolan Razr-sarjalaisissa, mikä on hyvä pitää mielessä ostopäätöstä tehtäessä.
Samsung Galaxy Z Flip5 sisältää myös tutun stereoäänentoiston. Pääkaiutin sijaitsee puhelimen alalaidassa, toinen kaiutin puolestaan näytön yläreunuksessa, ja äänenlaatu on perushyvällä tasolla. Matalat äänet jäävät puhelimille tyypilliseen tapaan hieman köykäisiksi, mutta särinää tai rätinää ei esiinny korkeammillakaan voimakkuuksilla.
Samsung on luonnollisesti varustanut Galaxy Z Flip5:n tuoreimmalla huippupiirillä. Käytössä on Qualcommin viimeisin Snapdragon 8 Gen 2, hieman korkeammalle kellotettuna jo Galaxy S23 -puhelimista aiemmin tuttuna for Galaxy -versiona.
Tavanomaiseen Snapdragon 8 Gen 2:een verrattuna merkittävin eroavaisuus on Cortex-X3-huipputehoytimen korkeampi kellotaajuus (3,36 vs. 3,2 gigahertsiä), mutta käytännön erot ovat pieniä. Myös Adreno 740 -grafiikkasuorittimen toimintataajuutta on hieman kohotettu (719 vs. 680 millihertsiä), mutta muilta osin kyseessä on sama Snapdragon 8 Gen 2 kuin muissakin vuoden 2023 huippupuhelimissa.
Suorituskykytesteissä Galaxy Z Flip5 menestyy odotetun hyvin kellottaen tuloksia, jotka ovat lähellä Android-puhelinten terävintä kärkeä.
Käytännössä Samsung Galaxy Z Flip5:n suorituskyky on hyvin samalla tasolla kuin alkuvuodesta nähdyllä Galaxy S23 -mallistolla tai samaan aikaan esitellyllä Galaxy Z Fold5:llä. Kenties heikomman jäähdytyksen tai Samsungin se silmällä pitäen tekemien rajoitusten myötä Galaxy Z Flip5:n testitulokset jäivät kuitenkin aavistuksen heikommaksi kuin esimerkiksi Galaxy S23 Ultralla. Käytännössä erot ovat kuitenkin mitättömiä.
Pitkään jatkuvassa rasituksessa suorituskyky Galaxy Z Flip5:llä tuntuu myös heikkenevän keskimääräistä nopeammin, ja puhelin myös lämpenee kohtalaisen selkeästi – siroon rakenteeseen kun ei mahdu tehokasta jäähdytintä.
RAM-käyttömuistia Galaxy Z Flip5:ssä on aina 8 gigatavua (LPDDR5X), jota täydentää 256 tai 512 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 4.0). Kumpikin muisti on toistaiseksi tuoreinta ja tehokkainta tyyppiä.
Muistityyppien ohella myös langattomia yhteyksiä on hieman päivitetty sitten viime vuoden. Esimerkiksi Wi-Fi 6E -tuen ja Bluetooth 5.3 -version myötä yhteydet ovat nyt vuoden 2023 huipputasolla.
Samsung Galaxy Z Flip5 on tarpeeksi tehokas pyörittääkseen mitä hyvänsä sovellusta, vaikka teoreettinen suorituskyky heikkeneekin pitkässä rasituksessa. Käyttökokemus on erittäin miellyttävä ja sujuva, kuten yli tuhannen euron älypuhelimella toki kuuluukin.
Käyttöaika on Galaxy Z Flip5:llä malliston toistaiseksi paras, vaikka 3 700 milliampeeritunnin akun kapasiteetti onkin pysynyt samana. Qualcomm-huippupiiriin ja One UI -ohjelmistoon tehtyjen muutosten ansiosta akunkesto lähentelee jo tavanomaisia älypuhelimia, mikä on oiva uutinen.
Samsung Galaxy Z Flip5:llä yksi lataus riittää useimmissa tapauksissa aamusta iltaan, vaikka puhelinta käyttäisikin ahkerasti. Seuraavana aamuna laturille on kuitenkin jälleen tarvetta, ja tavanomaisille älypuhelimille käyttöaika ei täten vielä aivan kykene vastaamaan.
Simpukkapuhelinten tuotekategoriassa – olivatpa verrokkeina sitten aiemmat Samsung Galaxy Z Flipit tai Motorolan Razrit – vetää Galaxy Z Flip5 kuitenkin pisimmän korren.
Galaxy Z Flip5:n akku täyttyy tutulla 25 watin teholla noin 80 minuutissa, ja latausaika on käytännössä täsmälleen sama kuin edeltäjämalli Galaxy Z Flip4:llä. Vartissa varausta kertyy noin neljännes, puolessa tunnissa taas kutakuinkin 50 prosenttia.
Latausaika on hyvin linjassa muiden simpukkamallisten älypuhelinten kanssa. Samsungin latausnopeudet eivät tunnetusti ole markkinoiden kärkeä, mutta reilu tunti piuhassa vuorokautta kohden lienee hyvä tasapaino akun käyttöiän ja lataustehon välillä.
On hyvä huomata, että Galaxy Z Flip5:n myyntipakkaus sisältää vain itse puhelimen sekä USC-C-kaapelin. Laturi on siis hankittava erikseen.
Myös langaton 15 watin lataus on yhä tuettuna, ja käänteistä latausta Galaxy Z Flip5 tukee 5 watin teholla. Älypuhelimella voi täten täyttää vaikkapa täyslangattomien nappikuulokkeiden akun.
Tasokas mutta yhä yksipuolinen kamera
Samsung Galaxy Z Flip5 on teknisesti edeltäjänsä tasolla kameroita tarkasteltaessa. Takana kameroita on edelleen kaksi, ja taittuvan näytön yläreunaan sivuttaissuunnassa keskelle lisätyssä reiässä on edelleen paikka sisäpuolen etukameralle.
Samsung Galaxy Z Flip5:n kamerat:
- Kaksi kameraa kannessa
- 12 megapikselin pääkamera 83 asteen kuvakulmalla, 1,8 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera 123 asteen kuvakulmalla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- Sisäpuolella 10 megapikselin kamera 85 asteen kuvakulmalla, 1,22 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
Huolimatta yhteneväisestä tekniikasta ei Galaxy Z Flip5 käytännön tasolla ole aivan samanlainen kamerapuhelin kuin edeltäjänsä. Jo kattavasti käsitelty suurempi kansinäyttö nimittäin mahdollistaa entistä paremmin takakameroiden käytön selfie-kuvaukseen.
Sisäpuolen etukamera, vaikka itsessään varsin pätevä onkin, jääkin huomattavan vähäiselle käytölle kansiruudun ansiosta. Videopuheluissa se pääsee kuitenkin oikeuksiinsa taittuvan rakenteen toimiessa seisontatukena.
Taittuvasta rakenteesta on tutulla tavalla hyötyä myös kuvattaessa, sillä Galaxy Z Flip5 on helppo asettaa vaikkapa pöydälle ja astahtaa sitten yksin tai tuttavien kanssa muutama askel taaksepäin laadukasta, helposti esikatseltavaa kuvauskokemusta varten.
Samsungin mukaan myös kameraohjelmistoa on samalla optimoitu, minkä tulisi heijastua suoraan kuvanlaatuun.
Samsung Galaxy Z Flip5 tallentaakin kaikin puolin laadukkaita valokuvia sekä pää- että ultralaajakulmakameralla niin valoisassa kuin hämärässäkin. Laajakulmaotoksiin ilmestyy olosuhteiden heikentyessä enemmän kohinaa, mutta silmämääräisesti laatu miellyttää kautta linjan.
Edeltäjänsä tavoin Galaxy Z Flip5:n suurin kameraongelma onkin yksipuolisuus: erilliselle telekameralle olisi edelleen käyttöä keskinkertaisen digitaalisen zoomin rajoittuessa 10-kertaiselle tasolle.
Siroon rakenteeseen telekamera ei kuitenkaan ole edelleenkään mahtunut, mikä rajoittaa zoom-kuvausmahdollisuuksia – varsinkin, kun pääkamerakin on tarkkuudeltaan vain 12 megapikseliä.
Kamerasovellus on tuttu viime vuosina Galaxy-älypuhelimia käyttäneille. Kokeiltavaa on verrattain paljon, ja myös esimerkiksi Google Lens -integraatio on saatavilla.
On hyvä huomioida, että Samsungin kehittämä, kattavasti säätömahdollisuuksia tarjoava Expert RAW -kuvaussovellus ei ole vielä saatavilla Galaxy Z Flip5:lle.
Vaikka Samsung Galaxy Z Flip5 hieman yksipuolinen kamerapuhelin onkin, tallentaa se laadukkaine pää- ja ultralaajakulmakameroineen yhä tasokkaasti vaikkapa lomamuistoja niin valokuvina kuin videoinakin taittuvan rakenteen tuodessa etuja, joita vain harva älypuhelin tarjoaa.
Päivitystuki vahva valttikortti
Samsung on viime vuosina tullut tunnetuksi Android-maailman parhaasta päivitystuesta, ja myös Galaxy Z Flip5:lle on luvattu tuttu 4+5 vuoden takuu.
Android 13 -pohjaisella One UI 5.1.1 -ohjelmistolla julkaistava Galaxy Z Flip5 tulee siis aikanaan saamaan neljä Android-versiopäivitystä (Android 14, 15, 16 ja 17) sekä tietoturvaparannuksia viiden vuoden ajan (kesälle 2028 saakka).
Esiasennettu One UI 5.1.1 -ohjelmisto on arvostelun julkaisuhetkellä tuorein versio Samsungin pidetystä ja selkeästä, mutta silti monipuolisesti mukautettavasta Androidista.
One UI sisältää totuttujen Google-palveluiden ohella runsaasti Samsungin omia sovelluksia, ja Galaxy Z Flip5:llä mukana on myös monia taittuvasta paneelista hyötyviä erikoisominaisuuksia.
Esimerkiksi niin kutsuttu Flex-paneeli on kätevä toiminto, joka muuttaa Galaxy Z Flip5:n eräänlaiseksi miniläppäriksi. Kun ruudun taittaa vaikkapa 45 asteen kulmaan, muuttuu näytön alalaita kosketuslevyksi, jolla hallinnoidaan yläosalla viilettävää hiirikursoria.
Mukana on muitakin simpukkarakenteelle suunnattuja parannuksia, kuten automaattisesti taitettaessa käynnistyvä jaetun ruudun tila, joille on järjestelmäasetuksissa kokonaan oma osionsa.
Myös arvostelussa aiemmin mainittu Good Lock -sovellus kannattaa pitää mielessä omaa Galaxy Z Flip5:tä mukautettaessa. One UI on itsessäänkin kattava kokonaisuus, mutta Good Lockin kanssa sen jokaisesta osa-alueesta aina lukitusnäytöstä näppäimistöön saa tehtyä juuri sellaisen kuin haluaa.
Ohjelmiston osalta Samsung ei ole edelleenkään tuonut muista huippupuhelimistaan tuttua DeX-tilaa Galaxy Z Flip5:lle. DeX mahdollistaisi yhdessä suuremman näytön ja ohjainvälineiden kanssa puhelimen käytön tietokoneen tavoin. Kenties ominaisuutta ei ole pidetty tärkeänä Galaxy Z Flip5:n keskeiselle kohderyhmälle, mutta silti sen jättäminen pois on sääli, sillä tekniset valmiudet Galaxy Z Flip5:ssä sille olisivat enemmän kuin kohdallaan.
Samsung Galaxy Z Flip5:n Android-ohjelmisto on siis mukavan monipuolinen, mutta silti yksinkertaisesti omaksuttavissa. Markkinoiden johtava päivitystuki takaa, että simpukkapuhelimen toiminta pysyy sulavan turvallisena vuosia.
Yhteenveto: Samsung Galaxy Z Flip5 on entistä parempi simpukkapuhelin
Kuten arvostelun alussa todettiin, on suositushinnaltaan alkaen 1 249 euroa maksava Samsung Galaxy Z Flip5 hyvin tutulta vaikuttava älypuhelin, joka on kuitenkin uudistunut merkittävästi. Paranneltu sarana ja aiempaa rutkasti kookkaampi kansinäyttö ovat selkeitä askelia oikeaan suuntaan.
Teknisesti Galaxy Z Flip5 muistuttaa järjestelmäpiirin ja muistityyppien kaltaisia vuosipäivityksiä lukuun ottamatta läheisesti edeltäjäänsä samanlaisine näyttöineen, latausnopeuksineen ja kameroineen.
Varsinaisia heikkouksia on niukalti, mutta kameran yksipuolisuus ja Samsung DeX -toimintokokonaisuuden uupuminen ovat tekijöitä, jotka on hyvä pitää mielessä ostopäätöstä tehtäessä. Liioin pölytiiviyttä vedenkestävällä (IPX8) Galaxy Z Flip5:llä ei ole, ja näytön kohtalaisen selkeä taitoskohta saattaa häiritä joitakin.
Samat heikkoudet vaivaavat toki myös muita taittuvanäyttöisiä simpukkapuhelimia. Edellisistä vuosista poiketen Samsung Galaxy Z Flip5 on nyt kuitenkin esimerkiksi Motorola-leirin haastajien tasolla myös kansinäyttöineen, ja kaiken kaikkiaan se onkin tuoteryhmänsä toistaiseksi paras älypuhelin.
Selkein haastaja on Motorola Razr 40 Ultra, joka tarjoaa hyvin samankaltaisen käyttökokemuksen puhtaalla Androidilla. Lisäksi lähes kaikki sovellukset saa kansinäytölle ilman Galaxy Z Flip5:n edellyttämiä, joskin yksinkertaisia, lisätoimia.
Galaxy Z Flip5:n järjestelmäpiiri on kuitenkin Motorola-haastajaa aavistuksen tehokkaampi raa’alta suorituskyvyltään, ja niin ikään kamerapuhelimena se on hitusen edellä olosuhteiden heiketessä. Merkittävä etu on myös vedenkestävyys, joka Motorolasta uupuu. Razr 40 Ultran eduksi voidaan puolestaan lukea taittuvan sisänäytön huomaamattomampi taitoskohta. Lisäksi makuasioista voidaan kiistellä, mutta Razr 40 Ultran design on kenties vieläkin hienostuneempi kuin Galaxy Z Flip5:ssä.
Galaxy Z Flip5:n rinnalla myös satoja euroja edullisempaa edeltäjää Samsung Galaxy Z Flip4:ää voi yhä harkita, mutta silloin on oltava valmis luopumaan suuremmasta kansinäytöstä etuineen ja tyydyttävä yksinkertaisempaan vilkaisupaneeliin. Myös Motorolalla on tarjota edullisempi vaihtoehto pienemmällä kansinäytöllä, Motorola Razr 40.
Tavanomaisia huippupuhelimia onkin sitten tuhannen ja yli euron budjetilla saatavilla valmistajalta jos toiseltakin. Mikäli taittuvuus tai simpukkamallisuus eivät ole elinehtoja, jo Samsungilta itseltäänkin Galaxy S23, Galaxy S23+ ja Galaxy S23 Ultra tarjoavat muuten parempaa teknistä vastinetta rahalle.
Tavanomaiset älypuhelimet tarjoavat monesti esimerkiksi pidemmän akunkeston sekä monipuolisemmat kamerakokoonpanot, mutta Galaxy Z Flip5:n siroudelle ne eivät kykene vastaamaan.
Taittuvanäyttöistä simpukkapuhelinta etsivälle Samsung Galaxy Z Flip5 on toistaiseksi parhaita vaihtoehtoja. Sen uudistunut rakenne ja vuosipäivityksen saanut tekniikka tekevät siitä houkuttelevan sekä massasta erottuvan älypuhelimen.
Toistaiseksi Suomen markkinoilla Galaxy Z Flip5:n käytännössä ainoalla haastajalla Motorola Razr 40 Ultralla on kuitenkin myös puolellaan joitakin etuja, ja valintapäätös Samsungin ja Motorolan välillä riippuukin aluksi paljon omista painotuksista – ja myöhemmin siitä, miten hinnat ajan myötä kehittyvät.
—
Arvostelun lopuksi vielä lisää esimerkkikuvia Samsung Galaxy Z Flip5:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversiona. Kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »